Anasayfa

Torba Tasarı'nın 2. bölümü kabul edildi

Tasarı'nın 2. Bölümü kabul edildi -10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 arasında madenlerde yeraltındaki kazalarda ölen sigortalının prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak

Haber Giriş : 2015-04-04T18:07, Son Güncelleme 2021-08-15T18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Tasarı'nın 2. Bölümü'nde yer alan maddeler kabul edildi. Tasarıya iki yeni madde ihdası edildi. İhdas edilen maddelerden biri, 10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında kömür ve linyit madenlerinde yeraltı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının; genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı, Maliye Bakanlığınca Kuruma ödenecek.

2008 yılı Ekim ayından önce ölen sigortalının anne babasına gelir ve aylık bağlanmasında eş ve çocuklarından artan hisse bulunması şartı dışında başka bir şart aranmayacak. 2008 Ekim ayından sonra ölen sigortalının anne babası için de muhtaçlık şartı aranmayacak. Bu kapsamda bağlanacak gelir ve aylıklar, düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihi takip eden ay başından başlatılarak, bu tarihten önceki süreler için herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Düzenlemeyle ilgili olarak söz alan AK Parti, CHP, MHP, HDP milletvekilleri, Soma ve Ermenek'te tanınan bazı hakların Zonguldak ve diğer yerlerde yeraltında çalışırken yaşamını yitiren madenci ailelerine de tanınmasının önemli bir mağduriyeti gidereceğini belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Hükümet'e teşekkür etti.

Trafik kazalarında sağlık hizmet bedelinin ödenmesi

Tasarı'da yapılan bir başka değişiklikle, trafik kazaları nedeniyle ilgililere sunulan sağlık hizmet bedellerinin kapsamının ne şekilde belirleneceğine açıklık getirildi. Buna göre, trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortası sayılanlar için belirlenen sağlık hizmeti geri ödeme usul ve esasları çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu, kapsama girenler yönünden genel sağlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen sağlık hizmetlerine ilave sağlık hizmetlerini belirleyecek, protez ve ortezler için farklı birim fiyatı tespit edecek. Bu sağlık hizmetleri, sağlık uygulama tebliğindeki istisnai sağlık hizmeti kapsamına dahil edilmeyecek.

Tasarı'nın 2. Bölümü'nde yer alan maddeler kabul edilerek, 3. Bölüm'ün görüşülmesine geçildi.

Anadolu Ajansı