Anasayfa

Meclis'te 'böcek' mevzuatla aranacak

Koruma Daire Başkanlığı Yönetmeliği'nde değişiklik yapan TBMM, 'elektronik' ve 'görüntü' güvenliği birimi kuruyor. Böylece vekil odalarında böcek araması yapabilecek

Haber Giriş : 2015-04-14T08:00, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

ÖNDER YILMAZ

TBMM Başkanlığı, TBMM Koruma Daire Başkanlığı Yönetmeliği'nde değişikliğe giderek, "elektronik" ve "görüntü" güvenliği birimleri oluşturuyor. Daha önce Bilgi ve Haberleşme Büro Amirliği olarak çalışan birim, yeni yönetmelikteki planlamaya göre, "Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Güvenlik Sistemleri Büro Amirliği" ile "Haberleşme ve Görüntülü Güvenlik Sistemleri Büro Amirliği" şeklinde yapılandırılacak. Yeni birim; TBMM Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, grup başkanvekilleri ve milletvekillerinin talebi doğrultusunda makam odalarında böcek araması yapabilecek. Emniyet çalışanları arasında, "aylık kesim" cezası almış olanların TBMM'de görevlendirilemeyeceği hükmünün kaldırılması talebi, "Aylık kesim cezası ciddi suç sonucu verilen cezadır. Her önüne gelen TBMM'de görevlendirilemez" gerekçesiyle reddedildi.

Böcek araması yapacak

TBMM Koruma Daire Başkanlığı Yönetmeliği'nde değişikliğe gidiliyor. Daha önce, "Bilgi ve Haberleşme Büro Amirliği" olarak çalışan birim, yeni yönetmelikteki planlamaya göre, "Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Güvenlik Sistemleri Büro Amirliği" ile "Haberleşme ve Görüntülü Güvenlik Sistemleri Büro Amirliği" şeklinde yapılandırılacak.

Elektronik Güvenlik Sistemleri Bürosu; TBMM Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, grup başkanvekilleri ve milletvekillerinin talebi doğrultusunda makam odalarında böcek araması yapabilecek. Böylece teknik arama uygulaması mevzuata girmiş olacak. Birim, görevleri kapsamındaki her türlü elektronik cihaz ve sistemlerin alımında personeli koordine edecek. Büro cihazlarının usulüne uygun kullanımını sağlayacak, gerekli nakil, montaj ve söküm işlemlerini yapacak.

Güvenlik sağlanacak

Haberleşme ve Görüntülü Güvenlik Sistemleri Büro Amirliği ise milletvekilleri başta olmak üzere TBMM çalışmalarının başta dinlemelere karşı her türlü haberleşme disiplini ve güvenliğini sağlayacak. Birim, TBMM binalarında ve kampus içindeki tüm kameraları ana kontrol merkezinden izleyerek kontrol edecek. Elektronik kayıt kontrol ve izleme merkezinin çalışmalarını takip edecek ve aksaklıkların giderilmesi için gerekli çalışmaları yapacak.

Yönetmelikte bir önemli değişiklik daha yapılarak TBMM'nin milletvekillerinin ofisleri ile Genel Kurul Salonu'nun bulunduğu iki bina arasındaki tünellerin güvenliği arttırıldı. Değişikliğe göre, ana bina ile halkla ilişkiler binası arasında bulunan tüp geçitten milletvekilleri ve ana binada görevli personel haricindeki kişilerin ana bina geçişine engel olunacak. TBMM yerleşkesine gelen kargolar detaylı güvenlik kontrolünden geçirilecek.

Personel şartlarında değişiklik istemine ret

Başkanlık Divanı'ndaki yönetmeliğe ilişkin görüşmeler yapılırken TBMM'de çalışacak emniyet personelinde aranacak şartlardaki değişiklik talebi TBMM Başkanı Cemil çiçek'ten döndü. Emniyet çalışanları arasında, "aylık kesim" cezası almış olanların TBMM'de görevlendirilemeyeceği hükmünün kaldırılması talebi, "Aylık kesim cezası ciddi suç sonucu verilen cezadır. Her önüne gelen TBMM'de görevlendirilemez" gerekçesiyle reddedildi. Bürokratların, aylıktan kesim cezası alan polislerin sayısında yükselme olduğu ve TBMM'de görevlendirilecek polis bulmakta zorlanıldığı gerekçesini öne sürerek değişiklikte ısrarcı olmasına rağmen Çiçek ve Divan üyeleri görüşünü değiştirmedi.

Milliyet