Anasayfa

11 milyon evde hazır çorba tüketiliyor

Hazır çorba pazarı 155 milyon liralık büyüklüğe ulaştı. Yoğun iş temposu yüzünden 11 milyon hanede hazır çorba pişti

Haber Giriş : 2015-04-28T08:43, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Hızlı yaşam ve fast food kültürü, çorbanın da hazırını tüketmemize neden oldu. Son verilere göre yaklaşık 17 milyon hane bulunan Türkiye'de 11 milyon haneye hazır çorba girdi. Günde 1.8 milyon kase hazır çorba pişirildi.

Dünyada en çok çorba tüketen ülkelerden biri olan Türkiye'de hazır çorba pazarı da büyümeye devam ederek 155 milyon TL'lik büyüklüğe ulaştı. Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) verilerine göre tüketilen çorbaların yüzde 16'sı hazır çorbalardan oluşuyor.

Yılda 13 bin ton hazır çorbanın tüketildiği Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 11 haneye hazır çorba girdi. Hazır çorba en çok Marmara Bölgesi'nde tüketilirken, bu bölgeyi İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi takip etti. Tüketilen hazır çorbaların yüzde 84'ünü klasik çorbalar oluştururken yüzde 11'ini yöresel çorbalar ve yüzde 5'ini ise diğer çeşitler oluşturuyor. Geçen yıl yüzde 3 büyüyen hazır çorba pazarının 2015 büyüme beklentisi ise yüzde 5-7 aralığında. Sektörün en büyük oyuncuları olan Unilever, Nestle ve Ülker 155 milyon liralık pazardan yüzde 90'a yakın pay alıyorlar.

Kurutularak hazırlanıyor

Hazır çorbalar Türk yemek kültüründe yer alan tarhana gibi ancak daha hijyenik koşullarda hazırlanıyor. Mevsiminde toplanan baharat ve sebzeler yıkandıktan sonra ısı yardımıyla kurutuluyor. Bu işlemden sonra malzemeler küçük parçalar halinde doğranıp toz haline getiriliyor ve son olarak farklı tariflerle bir araya getirilen malzemeler el değmeden paketleniyor.Hazır çorbalar doğal ürünlerin kurutulmasından elde edildiği için içerisine hiç bir katkı maddesi konulmadan hava, nem ve ısıya karşı dayanıklı paketlerde uzun süre muhafaza ediliyor.

Vatan