Anasayfa

Vergiler azalacak bürokrasi bitecek

Yatırımcının önündeki engelleri azaltmayı planlayan hükümet, bir kurul oluşturmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili yasa tasarısı Meclis açılır açılmaz görüşülmeye başlanacak.

Haber Giriş : 2015-05-05T07:40, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Özel sektör yatırımcısını başta yerel yönetimler olmak üzere kamuya karşı koruyacak bir yapı kuruluyor. AKP Bayburt Milletvekili Adayı Naci Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, çalışmalar Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülüyor. Kurum, kamu kurumlarıyla yatırımcılar arasında çıkacak uyuşmazlıkları yasalardan çok hakkaniyet, eşitlik ilkelerine göre düzeltecek. Yapıdaki karar vericilerin mesleki ehliyeti olan, idari ve ekonomik bağlantısı olmayan kişilerden seçilmesi öngörülüyor.

SORUNLAR KURUL'A

Uzun zamandır Maliye Bakanlığı'nda çeşitli görevlerde bulunan, en son Maliye Müsteşarlığı görevinde bulunan Ağbal, "Bu tasarıyla yatırımcıların önündeki engelleri kaldıracak bir kurul da oluşturulacak. Artık 'Biz vergimizi alalım da yatırımcı ne hali varsa görsün' zihniyeti değişecek. Diyelim ki Bir turizm yatırımcısı Antalya'da yatırım yapmak istiyor. Yatırım yapacağı arsada emlak vergisi bir bakıyorsunuz 10 kat artıyor. Bu durumda kuracağımız yapı mahkemeye gitmeden önceki bir süreçte olayı çözecek" dedi.

KAPI KAPI GEZMEK YOK

Yatırımcıların hayatını kolaylaştıracak bu yasa tasarısının TBMM'nin açılış döneminde hemen gündeme alınacağını ifade eden Ağbal, şunları kaydetti: "Kurulun görevi firmaların yatırım yaparken karşılaştığı engelleri kaldırmak olacak. Eskiden olduğu gibi yatırımcılar her evrak için ayrı daireye gitmeyecek. Bir evrak, diğer kuruma kendi içerisinde iletilecek. Yatırımcı devlet kurumları arasında mekik dokumayacak."

Vergiyle ilgili üç iyileştirme

AK Parti olarak özel sektörün önündeki kamusal engellerin kaldırılması için acil bir paket hazırlığında olduklarını açıklayan Ağbal, "Damga ve Harç Vergisi gibi işletmeleri kayıtdışına iten vergilerin oranını azaltacağız. 3 ayrı iyileştirmeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu.

CHP vergi artırma peşinde

CHP'NİN seçim beyannamesiyle ilgili de konuşan Ağbal, CHP'nin önümüzdeki dönem için gelir ve kurumlar vergisini artırmayı istediğini dile getirdi. Ağbal, "Gelir ve kurumlar vergisini farklılaştıracağız ve ödeme gücüne göre vergi alacağız diyor. Bu vergi artışı anlamına geliyor" dedi.

Akşam