Anasayfa

TÜBİTAK'çılar kriptoyu yazdı TİB'ciler dinledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile çok sayıda devlet bakanının da kullandığı kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun, dün Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü'ne operasyon talimatı verdi.

Haber Giriş : 2015-05-07T08:50, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

SERTAÇ KOÇ / Ankara

İstanbul, Kocaeli ve Erzurum'da yapılan operasyonlarda eski TÜBİTAK çalışanları İmran Ergüler, Ayhan Yeni ve Özgör Ören ile TİB personeli Yunus Şahin gözaltına alındı.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı fezlekede, şüphelilerden Yeni, Ören ve Ergüler'in devletin birliğini bozmak, siyasal ve Askeri Casusluk amacıyla TÜBİTAK'ta kurulan suç örgütünün üyesi olduğu iddia edildi. Fezlekede, Yeni, Ören ve Ergüler'in, devletin üst düzey yetkili ve görevlilerine verilecek telefonların kripto yazılımlarını yazdıktan sonra bu telefonları teslim ettikleri belirtildi. Fezlekede, devletin üst düzey yetkililerine teslim edildikten sonra ise bu telefonların IMEI numaraları üzerinden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndaki KUBİK ve HİTAP isimli veri tabanlarına girişleri yapılmadan dinlendiği kaydedildi. Şahin'in ise, telefonlarla ilgili TİB'deki tüm verileri sildiği iddia edildi.

60 kez dinlenmiş

Ankara Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük tarafından, tutuklama istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 4 şüpheli tutuklandı. Bu arada soruşturmada Erdoğan'ın 60, Davutoğlu'nun 26, Orgeneral Özel'in 28, Başbakan yardımcılarından Ali Babacan'ın 31, Bülent Arınç'ın 5, İçişleri Bakanı Ala'nın 6, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan'ın 28 defa dinlendiği belirlendi.

Milliyet