Anasayfa

Babacan: Ekonomide istikrarı yazılı kurallar sağlar

Ali Babacan, yapısal reformların ardından en önemli ayağın eğitim olduğunu söyledi.

Haber Giriş : 2015-05-22T09:53, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

FİKRET ÇENGEL

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Yapısal reformlarla ilgili detaylı hazırlık yaptık. 12-13 yıldır bu kadar detaylı bir hazırlık yapmamıştık. Şu anda G20 ülkelerinde dahi bu kadar hazırlık yok" dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, başkanlığını Ahmet Arslan'ın yürüttüğü ve işadamları, üst düzey yöneticiler, bürokrat ile medya mensuplarının katıldığı düşünce platformu 'Fikir Sofrası'nın konuğu oldu. Toplantıda dünyadaki ve Türkiye'deki son ekonomik durumu değerlendiren Babacan daha sonra katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

İSTİKRARIN?KIYMETİNİ?BİLELİM

Geçmişte Türkiye'nin krizlere karşın kendine korunaklı bir ortam oluşturduğuna dikkat çeken Babacan "Türkiye'deki siyasi istikrarın ciddi kazanımları oldu. İstikrarsız ülkeler ekonomik alanda başarılı olamıyor. İnşaat örneğiyle anlatayım, bir bina için sağlam temel neyse, ekonomi için de siyasi istikrar odur" dedi.3 dönem kuralı nedeniyle Meclis'e bir dönem ara verecek olan Babacan, "Önemli olan sistem, yani yazılı kurallar. Sürdürülebilir olmak, yapısal politikalar üretmek ve güven sağlamak yazılı kuralları belirleyip, yerine getirmekle olur, ki biz bunu 13 yıldır yapıyoruz. Dünyanın güvenini de bu şekilde sağladık. Sistem kişilere aşırı bağımlı hale gelmemeli, Söz verdik ve yerine getirdik" dedi.

Sıra eğitim reformunda

Babacan, yapılasal reformlarla ilgili yapılan çalışmaların ardından en önemli ayağın eğitimde yapılacağını söyledi. Çalışma hayatında olanların ortalama eğitim süresinin Türkiye'de 6,5 yıldan 7,2 yıla çıktığını hatırlatan Babacan, bü sürenin artması gerektiğini söyledi. Eğitim modelinin nitelikli ve katma değer üreten beyinler geliştirmeye yönelik olması gerektiğinin altını çizen Babacan, bu konuda dünyada örneklerin olduğunu kaydetti. Babacan, eğitimi, "Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmemesinin sigortası" olarak gösterirken, Ar-Ge ve inovasyonun da bu şekilde gelişeceğini belirtti vesözlerini, "Eğitim reformunu tamamlayabilirsek, Türkiye'nin çehresi değişir" diyerek tamamladı.

G-20 ÜLKELERİ BİLE BİZİM KADAR HAZIR DEĞİL

Babacan, düşünce platformu "Fikir Sofrası"na konuk oldu. Babacan'ı, Çırağan Sarayı'nda, platformun başkanlığını yürüten iş adamı Ahmet Arslan ve İstanbul Valisi Vasip Şahin karşıladı. Babacan, Türkiye'nin 2001'de olduğu gibi yeni krizler yaşamaması için istikrarın her şeyin başı olduğunu belirterek, "Seçimlere gittiğimiz dönemde istikrarın değerini bilmek önemli. Siyasi istikrar sayesinde yapısal reformlar için ciddi bir hazırlık yaptık. 25 ayrı dönüşümü kapsayan bin 248 eylem planı hazırladık. G20 ülkelerinde bile bu kadar kapsamlı bir hazırlık yok" diye konuştu.

Türkiye