Anasayfa

Anemi, kanser habercisi olabilir

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Düzgün Özatlı, aneminin insan vücudundaki her şeyi olumsuz etkileyebileceğini belirterek, "Anemi hastalığı, kanser habercisi olabilir" dedi.

Haber Giriş : 2015-06-18T13:00, Son Güncelleme 2021-08-15T18:57

OMÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Düzgün Özatlı, aneminin kandaki kırmızı hücrelerin azalması olduğunu ifade ederek, "Biz buna hemoglobin düşüşü de diyoruz. Günümüzde artık herkes kan ölçümünü istediği her yerde yaptırabiliyor. Kan, vücutta saç telinden ayak tırnağımıza kadar her şeyi besleyen bir maddedir. Bunun için anemi, saç dökülmesinden, ayak tırnaklarındaki şekil bozukluklarına kadar bütün sistemleri etkileyebiliyor. Ama temel olarak kişiler bize başvurmadan önce halsizlik, yorgunluk, günlük işlerini yapamama, mutsuzluğa varana kadar çok çeşitli semptomlarla karşı karşıya kalabiliyor" dedi.

Aneminin vücuttaki her bölgeye zarar verebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Düzgün Özatlı, "Anemi, kanser gibi çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bunun için bir hastaya anemi teşhisi konulduğunda bunun altındaki nedenlerin mutlaka araştırılması ve hastalığın hangi sebepten dolayı ortaya çıktığının bulunması lazım" diye konuştu.

Aneminin belirtilerinin yaş guruplarına göre değişebildiğini belirten Prof. Dr. Özatlı, şöyle devam etti:

"Saç dökülmesi, zayıflama, kulak çınlaması, iştahsızlık, tat alma duyusunda sıkıntılar anemi hastalığı kaynaklı olabilir. Anemi vücuttaki her türlü fonksiyonu bozabilecek bir hastalıktır. Anemi tedavisi hastaya göre spesifikleştirilebilir. Aneminin bir sürü sebebi vardır. Tedavide öncelikli olarak bu hastalığın başlangıç nedenini bulmak gerekir. Ardından da tedavi uygulanmaya başlanır. Yani her anemi hastasının tedavi süreci farklı olabilir."

DHA