Anasayfa

Protestoya 'kademe durdurma' cezası verildi

ODTÜ'de aralıkta başlatılan soruşturma, 6 ay sonra sonuçlandı. Soruşturma sonunda üç Eğitim-Sen'li öğretim elemanı hakkında üniversitenin verebileceği en yüksek disiplin cezası olan, "kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası verildi.

Haber Giriş : 2015-06-24T07:47, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU

ODTÜ'de geçtiğimiz aralıkta bini aşkın personel, maaş promosyon ihalesine dair şartnamenin hazırlanması sürecinde taleplerinin rektörlük tarafından dikkate alınmamasını protesto etmek için greve gitmişti.

Rektörlükle yapılan, "promosyon" görüşmelerinde aktif olarak yer alan ODTÜ eğitim-Sen İşyeri Temsilcisi Asistan Ekin Erdem Evliya'nın, görüşme sürecinde tehditler aldığı, bir profesör tarafından darp edildiği iddia edilmiş ve bir süre sonra da ODTÜ'deki görevine son verilmişti. Bu olayın ardından üniversitede bazı çarpıcı gelişmeler yaşandı. Evliya'nın işten atılmasını protesto eden bazı öğretim elemanları ve üniversite personelinin de, "dersleri engelledikleri" gerekçesiyle disiplin soruşturmalarına tabi tutulduğu ortaya çıktı. ODTÜ senatosu da, henüz soruşturma bile açılmadan "olayı kınadıkları" yönünde bir açıklama yaptı.

Verilen en yüksek ceza

ODTÜ'de aralıkta başlatılan soruşturma, 6 ay sonra sonuçlandı. Soruşturma sonunda üç Eğitim-Sen'li öğretim elemanı hakkında üniversitenin verebileceği en yüksek disiplin cezası olan, "kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası verildi. Araştırma görevlisi Mert Kükrer ile memur Barış Çelik'in dosyaları ise "kamu görevinden çıkarma" cezasına çarptırılmaları talebiyle YÖK'e gönderildi. YÖK'ün vereceği karar ile iki personel daha "disiplin cezası" ile devlet memurluğundan atılma tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

Yaşanan gelişmeler üzerine dün rektörlük binası önünde bir direniş çadırı kuruldu. Eğitim-Sen'den yapılan açıklamada, "Asgari hukuk kurallarının bile işletilmediği soruşturmalar, alınan kararların ODTÜ emekçilerinin sesini bastırmaya yönelik bir hamle olduğunu göstermektedir" denildi.

Milliyet