Anasayfa

Başkanlık divanı krizi programı geciktirebilir

Cumhurbaşkanı görevlendirme için Meclis Başkanlık Divanı'nın kurulmasını bekliyor. Başkan Yılmaz, üye sayısının dağılımı konusunda yaşanan anlaşmazlığın çözümünde devreye girecek

Haber Giriş : 2015-07-06T07:06, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

EDA IŞIK

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNE RÖTAR

Koalisyon çalışmalarının resmiyet kazanması için gözler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirmesine çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Davutoğlu'nu görevlendirmesi hem Meclis Başkanlık Divanı'nda yaşanan üyelik krizi hem de Davutoğlu'nun yurtdışı programı nedeniyle bir hafta gecikebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerde en yüksek oyu alan AK Parti'nin Genel Başkanı Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi vermek için Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşmasını bekliyor. Başkanlık Divanı'nda ise üye krizi yaşanıyor. TBMM Başkanlık Divanı, İçtüzük uyarınca 15 üyeden oluşuyor ancak Danışma Kurulunda grupların uzlaşısıyla idare amiri ve katip üyeliklerde artış yapılarak bu sayı artabiliyor. Bu dönemde AK Parti, CHP, MHP ve HDP'ye birer Meclis Başkanvekilliği düşüyor. Danışma Kurulu 15 üyeden oluşursa AK Parti'ye TBMM Başkanı da dahil 7, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 2'şer üyelik, sayı 16'ya çıktığında AK Parti'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 2'şer üye düşecek. Ancak sayı 17 olduğunda dağılımda sorun çıkıyor. Bu durumda AK Parti'ye 8 ve CHP'ye 4 üyelik düşecek, kalan 5 üyelik HDP ve MHP arasında dağıtılırken kura çekilmesi gerekecek. Ancak MHP Grubu, kura çekilmesine karşı çıkıyor ve seçimdeki oy oranını göstererek kendi sayısının fazla olmasını talep ediyor. TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanması halinde, yeni dağılım Genel Kurul'a getirilecek.

YILMAZ'IN İLK SINAVI

Meclis Başkanlığı'na geçen hafta seçilen İsmet Yılmaz'ın ilk sınavı ise bu sorunu çözmek olacak. Yılmaz'ın yarın Danışma Kurulu'nu toplaması ve uzlaşı temaslarında bulunması bekleniyor. Diğer yandan AK Parti henüz Başkanlık Divanı üyelerini belirlemedi. AK Parti'nin yarın ya da çarşamba günü kapalı grup toplantısında üyelerini belirlemesi bekleniyor. Başkanlık Divanı üyelerinin Genel Kurul'da okunup oylanması gerekiyor. Üye krizi çözülüp uzlaşı sağlanırsa perşembe günü yeni Başkanlık Divanı üyelerinin isimleri Genel Kurul'da okunacak ve oylanacak ancak uzlaşma çıkmazsa süreç önümüzdeki haftaya sarkabilir. Bir yandan bu kriz devam ederken, Başbakan Davutoğlu, Srebrenitza soykırımının yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılmak için 10-11 Temmuz'da Bosna-Hersek' e gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini ise bu ziyaretinin ardından 12 Temmuz Pazar ya da 13 Temmuz Pazartesi vermesi bekleniyor.

Sabah