Anasayfa

Devlet, vatandaşına hala rica ediyor

Kamu kurumları, resmi yazışma kurallarını içeren yönetmelikte yapılan düzenlemeye rağmen, vatandaşa üstten bakmaya, hiyerarşik olarak emri altındaki bir memur olarak göremeye hala, devam ediyor

Haber Giriş : 2015-08-21T11:40, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Resmi yazışmaların nasıl yapılacağı, son olarak, 2 Şubat 2015 tarihinde değiştirilen yönetmelikle belirlenmiştir. Tıklayınız.

Bu yönetmelikte, ilk kez, Devlet adına yetki kullanan memurların, vatandaşlarına resmi yazarken "Rica ederim" kelimesine yerine "Saygılarımla" ifadesini kullanmaları önerilmiştir.

İlgili düzenleme şu şekildedir:

(10) Metnin son bölümü:

a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir.

b) Üst, aym düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.

c) Gerçek kişileri muhatap yazışmalarda "Saygılarımla.", "İyi dileklerimle." veya "Bilgilerinize sunulur." ibareleriyle bitirilebilir.

Bu değişiklik, simgesel anlamda önemlidir, zira Devletin vatandaşına hiyerarşik olarak üstten bakmadığını, ona hizmet için varolduğunu göstermektedir.

Ancak, 2 Şubat 2015 tarihinden bu yana neredeyse hiçbir kamu kurumu, vatandaşa bilgi verirken Saygılarımla, İyi dileklerimle, Bilgilerinize sunulur ifadelerini kullanmamaktadır.

Bunun yerine, yine üstten bakan, kamu erkini kullanmaktan dolayı kendini üstün gören bir dille "rica ederim" ile biten resmi yazılar yazılmaktadır.

Daha resmi yazışma düzleminde, vatandaşı hiyerarşik olarak emri altında göre bürokratların, bu ülkeye verebilecekleri hiçbir şey yoktur.

Memurlar.Net - Özel