Anasayfa

Ezberleri bozan detoks

'Mayr Metodu ile Sağlıklı Yaşa' konferansını vermek üzere İstanbul'a gelen Vivamayr Kliniği'nin kurucusu Dr. Christine Stossier detoks konusunda Star PAZAR'a ezber bozan açıklamalarda bulundu: "Çorbayı bile çiğneyin. Sindirim sistemini yorduğu için lifli gıdaları tercih etmeyin. Yemekte asla su içmeyin. Suyunu sıkarak sebze-meyve tüketmeyin."

Haber Giriş : 2015-10-04T19:32, Son Güncelleme 2021-08-15T18:57

Aslı Gür

Son yıllarda sağlıklı yaşamak ve daha fit görünebilmek için hemen herkesin denediği bir yöntem var: Detoks. Kimileri yıl içinde belli aralıklarla meyve ve sebzelerin suyunu sıkıp içerek detoks yapıyor, kimi belli bitkilerden hazırladığı özel çaylarla vücudundaki toksik maddelerden kurtulmayı hedefliyor. İşte, Mayr kürü de dünyada uygulanan onlarca detoks çeşidinden biri. Bu yöntemin mucidi ise Avusturya doğumlu ünlü hekim Dr. Franz Mayr. Neredeyse 100 yıldır uygulanan bu detoks yönteminin amacı toksinlerden arınmak, bağırsakları iyileştirmek, vücudun genç ve daha iyi görünmesini sağlamak. Sağlık ve detoks alanında Avusturya'da hizmet veren özel sağlık merkezi Vivamayr'da uygulanan bu yöntemin temsilcisi ve kliniğin kurucusu Dr. Christine Stossier geçtiğimiz hafta bir konferans için İstanbul'daydı. Tohum Otizm Vakfı yararına düzenlenen 'Mayr Metodu ile Sağlıklı Yaşa' başlıklı konferansın ardından sorularımızı yanıtlayan Dr. Stossier, Mayr yöntemiyle alerjiden yüksek tansiyon problemine, kilo sorununa kadar pek çok rahatsızlığın tedavi edildiğine dikkat çekti.

Oruç gibi...

Peki bu yöntem nasıl ortaya çıktı? Stossier, Dr. Franz Mayr'ın bazı insanları tedavi etmeye çalışmasıyla bu yöntemi keşfettiğini anlatıyor: "O dönemlerde bazı insanlarda kabızlık problemine çok sık rastlanıyormuş. Dr. Mayr da tedavi etmek için onlara özel sistemlerle detoks yaptırarak oruç tutturmaya başlamış. Ne tarz reaksiyonlar olduğunu görüp birtakım protokoller hazırlamış. Ona göre de tedavi yöntemleri geliştirmiş. Hatta bir süre sonra sadece kabızlık çeken insanlar değil normal sağlıklı kişiler de bu tedaviyi uygulamaya başlamış."

Basit ve az beslenin

Mayr kürünün bağırsak çalıştırma işlevinin yanı sıra vücuttaki birçok problemi de çözdüğü iddia ediliyor. En basit baş ağrısından, omurilik problemleri, sindirim sistemi sorunlarına kadar pek çok alanda tedavi yapabildiklerini belirten Stossier, kanser gibi daha ciddi hastalıkların tedavisine yardımcı olduklarını söylüyor. Öte yandan detoks denilince insanın ilk aklına gelen şey yeme-içme orucu oluyor. Mayr kürü de bazı besinleri temel alıyor. Stossier olmazsa olmazlarının bitkisel çay ve çorba olduğunu belirtiyor: "Aslında detoks yapmanın en iyi yolu sadece bitkisel çay ve sebze suyu çorbası içmek. Bu sizi sonuca daha hızlı ulaştırır. Ama tabii ki uygulamak çok zor. Mayr yönteminde esas olarak vücuda alınan gıda miktarını azaltıyor, aldığı gıdaları basitleştiriyoruz. En kolay hazmedilen ne varsa onları öneriyoruz. Vücudu bol bol dinlendiriyoruz. Sadece sebze suyu çorbası, patates çorbasıyla bir parça kuru, tam buğday unundan yapılmış ekmek yemek, bitki çayı içmek gibi... Mayr kürünü uygularken önce özel tuzlarla bağırsakların yıkanmasını, temizlenmesini sağlıyoruz. Verdiğimiz yemeklerde çok fazla lif olmamasına özen gösteriyoruz. Çünkü lifli gıdalar sindirim sisteminin daha zor ve fazla çalışmasına neden oluyor. Çiğ hiçbir gıdaya yer vermiyoruz. Meyveye de... Elbette şeker, kahve de yok. Şimdi yeni bir trend var sebzeleri içecek yaparak tüketme. Biz ona tamamen karşıyız çünkü esas tadım ağızda başlıyor. Dolayısıyla önce çiğnemek, su haline geldikten sonra yutmak gerekiyor. Çorbayı bile çiğnemeleri gerekiyor, bu yüzden yanında bir parça kuru ekmek tüketmeleri lazım. Bir lokmayı yutmadan önce 50 kez çiğnemek sindirim sisteminin iyileşmesi için çok çok önemli."

Mayr Merkezi, Avusturya'da Wörthersee Gölü kıyısında bulunuyor.

Cildiniz parlıyor saçlarınız sağlıklı uzuyor

Peki bu kür uygulanırken vücutta neler hissediliyor? Mayr yönteminin senede üç hafta kesintisiz olarak uygulanması gerektiğine dikkat çeken Stossier, bu sayede derin dokulara kadar fayda sağlandığını söylüyor: "Detoks yapan biriyle konuşurken ağız kokusunu duyarsınız. Çünkü sadece bağırsaklar değil ciğerler de detoks yapıyor ve konuşmayla birlikte o toksinler ağızdan kötü koku olarak çıkıyor. Detoksun başlarında ciltte sivilcelenme olabiliyor ya da baş ağrısı hissedilebiliyor. Vücuttaki tüm toksini temizlemek, organlara, derin dokulara inmek için tam üç hafta gerekiyor. Bunun sonunda büyük bir farklılık gözlemliyorsunuz. Uzun bir süre hastalanmıyorsunuz, cildiniz parlıyor. Gözünüzün beyazı bile bembeyaz oluyor. Saçlarınız daha sağlıklı uzuyor. Bu yöntemi evinizde de kliniğimizde de uygulayabilirsiniz. Ancak bir doktor kontrolünde olmanızda fayda var."

Akşamları çiğ gıda yasak

Mayr yöntemini uygulayan dünyaca ünlü isimler olduğu da söyleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, oyuncu Kevin Spacey, Monica Bellucci, Christian Louboutin bu isimlerden sadece birkaçı. Detoks yaparken ne kadar basit yiyecekler yenilirse o kadar güzel sonuç alınacağına dikkat çeken Dr. Christine Stossier sağlıklı bir yaşam için uyulması gereken kuralları sıralıyor: "Yiyecekleri çok iyi, hatta 50 kez çiğneyin. Yemekler arasında 4-5 saat vakit bırakın. Bu sayede hem vücudun açlık hormonunu geliştirirsiniz hem de midenin küçülmesini sağlarsınız. Yemek yerken asla su içmeyin. Özellikle saat 16.00'dan sonra meyve gibi çiğ gıdalar yemeyin. Detoksta zayıflamak amaç değil sadece yan etki. Mesele basit yiyerek toksinlerden arınmak."

Star Gazetesi