Anasayfa

Aşcı: Sigara firmalarıyla ciddi bir işbirliği içindeyiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, kaçak sigarayla mücadele konusunda sigara şirketlerinin de devreye girdiğini belirterek, "Boş paket ve izmarit toplayarak, menşeini, bandrolünü araştırıyorlar. Bu sayede kaçak iyice azaldı" dedi

Haber Giriş : 2015-10-04T18:23, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Mithat Yurdakul

Sigarada kaçağı önlemek için bizzat sigara şirketlerinin devreye girdiği ortaya çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, "Bizatihi poş paket ve izmarit toplayarak ciddi bir şekilde çalışıyorlar. Bu sigaraların menşeini araştırıyorlar" dedi.

Sigarada kaçağın önemli oranda azaltıldığını anlatan Aşcı, "Sigara firmalarıyla ciddi bir işbirliği içindeyiz. Onlar 3'er aylık rapor hazırlıyor. Nasıl hazırlıyorlar biliyor musunuz? Bizatihi poş paket ve izmarit toplayarak ciddi bir şekilde çalışıyorlar. Bu sigaraların menşeini araştırıyorlar. Kaç boş paket ülkemizde üretilmiştir, kaç tanesi yabancı menşeilidir, bunların bandrolü var mıdır yok mudur diye. Buna göre geçen sene yüzde 21'lerde olan Kaçak sigara oranı şimdi yüzde 11.5'lere düştü ki biz bu aydan sonra daha da düşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Sigarada vergi yüksek

"5 lira olan bir paket sigarada neredeyse tamamı vergi" diyen Aşcı, kaçakçılıktaki karın çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Sigaranın kaçak şekilde Türkiye'ye dönmemesi için aldıkları önlemleri anlatan Aşcı, şunları söyledi:

"Uzun süredir Suriye'ye ülkemiz üzerinden sigara transitine izin vermiyoruz. İkincisi, 2011'de Bakanlar Kurulu kararı var. Ülkemizden bir sigaranın karayoluyla transit gidebilmesi için gittiği ülkenin dilinde uyarıcı işaretlerin bulunması gerekir. sigara sağlığa zararlıdır vs gibi, o ülke dilinde yazılı olması gerekir. Bu ciddi bir şekilde azalttı" dedi.

Aksaray kaçakta transit

Aksaray'ın kaçakçılıkta ciddi bir transit geçiş noktası olduğunu anlatan Aşcı, "Aksaray'da ciddi sigara yakalaması olur, uyuşturucu yakalaması olur. Geçen Aksaray'a gittiğimde Aksaraylılar şikayet ettiler.

Sayın bakanım 'bu haberleri düzeltin' dediler, 'uyuşturucu kaçakçılığı sizde, sigara kaçakçılığı sizde, biz artık size güvenmiyoruz' diyorlarmış" diye konuştu. Aşcı, bir diğer önemli yerin de Pozantı olduğunu belirtti.

Suriyeliler Türkiye'den hacca gitti

Suriyelilerin Türkiye üzerinden hacca gitmek istediğini anlatan Aşcı, bunların en yakın havaalanlarına yönlendirildiğini belirterek, "Öncüpınar ve Cilvegözü sınır kapılarından bunlar valilerimiz koordinesinde alındı.

Vizesi var mı bakıldı. Çünkü hayat devam ediyor. Sığınmacılar çocuklarıyla beraber botlarıyla bir şekilde giderken kendimi onların yerine koyuyorum. Kucağıma kendi çocuğumu alıyorum" dedi.

Kaçakçılık yüzünden bidon yasak

Kaçakçıların çok çeşitli yöntemler denediğini anlatan Aşcı, "Bir dönem istatistik olarak baktık, 50-60 litrelik bidonların ihracatında korkunç artış var. merak ettik, dedik ki, 'Suriye bu kadar bidonu ne yapıyor?' Bir ay sonra ortaya çıktı, katırlara yüklüyorlarmış sağlı-sollu, oradan buraya akaryakıt geçirmeye çalışıyorlar. Tedbir olarak o tür bidonların ihracatını yapmıyoruz şu anda" dedi.

Ara bölge

Suriye içine kurulması planlanan "ara bölge" hakkında da bilgi veren Aşcı, "Devletin bütün kurumlarına vazife düşer. Orası güvenli bölge olacak. Orası Türkiye toprağı dışı olacak" diye konuştu. Burada kendi bakanlığının görevinin, giriş çıkışlarda gümrük işlemi yapmak olabileceğini kaydeden Aşcı, arzularının bu bölgenin BM kararıyla oluşturulması yönünde olduğunu ifade etti.

Milliyet