Anasayfa

'Temiz Hava Hakkı Platformu' kuruldu

Sağlık ve doğa koruma konularında faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşları, hava kirliliğine karşı "Temiz Hava Hakkı Platformu" (THHP) kurdu.

Haber Giriş : 2015-10-06T15:36, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Aralarında Çevre İçin Hekimler Derneği, Greenpeace Akdeniz, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ile Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) bulunduğu 18 sivil toplum kuruluşu tarafından kurulan platform, kömürlü termik santrallerin halk ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerini izleyerek, temiz hava hakkının ve halk sağlığının korunması için çalışacak.

THHP'den yapılan açıklamada, dünyada her yıl 3,7 milyon kişinin hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği vurgulanarak, kirliliğin en önemli nedenlerinden olan kömürlü termik santrallere karşı çalışmalar yürütüleceği belirtildi.

Kömürlü termik santrallerin, trafik kazalarından daha fazla ölüme sebebiyet verdiği öne sürülen açıklamada, "Türkiye'de faaliyette olan 22 kömürlü termik santral, yaydığı parçacık madde, sülfür dioksit, nitrojen oksit, ağır metal ve kalıcı organik kirletici salımları ile hava kirliliğinin ana nedenlerinden biri" ifadesi yer aldı.

Açıklamada hava kirliliğinin akciğer kanseri, mesane kanseri, felç, iskemik kalp hastalıkları, kalp krizleri, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve astım gibi hastalıklara neden olduğuna dikkat çekilerek, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırmalarına göre, hava kirliliğinin en büyük çevresel sağlık tehdidi olarak nitelendiği kaydedildi.

Anadolu Ajansı