Anasayfa

28 Şubat soruşturmalarını kilitleyen savcılar

Önemli soruşturma ve davalarda yaşanan tıkanıklığın sebebini araştıran HSYK, FETÖ'nün karartma timini ortaya çıkardı. Kozmik Oda, Turgut Özal Suikasti ve 28 Şubat soruşturmalarını, savcılar Mustafa B. ile Kemal Ç. kilitlemiş.

Haber Giriş : 2015-10-10T08:37, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

Helin Şahin

17-25 Aralık yargı darbesi teşebbüsünün ardından deşifre olan Paralel Devlet Yapılanması'nın yargı içindeki uzantılarına dair soruşturmalar devam ediyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Paralel Yapı'nın yargı içindeki unsurlarından biri olduğu iddia edilen savcı Mustafa B. ve Kemal Ç. hakkında 28 Şubat soruşturmasında "Gerçek Dışı İşlemler Yapma Ve Tanıkları Yönlendirme" iddiasıyla inceleme başlattı. Ankara'da görevliyken "Kozmik Oda" ve "28 Şubat" soruşturmaları başta olmak üzere pek çok soruşturmanın başında olan savcı Mustafa Bilgili hakkında 28 Şubat soruşturmasında 'Saptırma' iddiasıyla inceleme başlatıldı.

KARAR ALDIRMADI

28 Şubat post-modern darbe soruşturmasını yürüten ve 103 kişi hakkında iddianame yazan dönemin Ankara savcıları Mustafa B. ve Kemal Ç. hakkında soruşturma başlatan HSYK, Bilgili'nin 28 Şubat soruşturmasında "gerçek dışı işlemler yapma ve tanıkları yönlendirdiği" iddialarının araştırılması için müfettiş görevlendirildi. 79. duruşmaya kadar 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili ilerleme kaydedilmediğini mercek altına alan HSYK, soruşturmayı yürütmesi gereken Bilgili'nin gerçekte soruşturmayı perdelemeye çalıştığını tespit etti.

DOSYA KABARIK

"Kozmik Oda Soruşturması'nda Usulsüzlük" ve "Özal Suikastı" olarak bilinen davanın iddianamesinde ifade tahrifatı yapmaktan dolayı daha önce HSKY tarafından hakkında soruşturma açılan Mustafa B. ve Kemal Ç. ile ilgili şu iddialar yakın takibe alındı:

1- 14.02.2012'de şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığı sivil memur Ömer Özkan'a 'bana yardımcı ol. Aksi halde müebbetle yargılanırsın' dediği. Özkan'ın ifadesine eklemeler yaptığı.

2- 14.02.2012'de şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığı sivil memur Serhat Altay'a 'arkadaşların itiraf etti. Bizi zorlama işi çabuk bitirelim, ben de sana yardımcı olayım' dediği. Yasak sorgu usulleriyle söylemediği birçok şeyin ifadesine eklendiği.

3- Genelkurmay tarafından gönderilmeyen bazı belgelerin sanki kurumdan gönderilmiş gibi gösterilip, bu belgeler hakkında gerçek dışı değerlendirmelerde bulunulması.

4- Şüpheli sıfatıyla alınan ifadelerin tanık ifadesi yapıldığı.

5- Ergenekon davasında ifadesi alınan gizli tanık Selçuk'un beyanlarının tahrif edilerek "Özal suikastı" olarak bilinen davanın iddianamesine kasten eksik olarak dahil edilmesi.

Star Gazetesi