Anasayfa

Sağlıklı bir cilt için 'beslenme' uyarısı

Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, sağlıklı bir cilt için doğru beslenme alışkanlığı kazanarak, cildin gençliği ve güzelliğinin uzun yıllar boyunca korunabileceğini söyledi.

Haber Giriş : 2015-10-26T16:22, Son Güncelleme 2021-08-15T18:57

Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Yüksel Oltulu "besinlerin cilt üzerindeki etkileri" hakkında bilgi verdi. Dr. Oltulu, "Sağlıklı bir cilt için doğru beslenme alışkanlığı kazanarak, cildimizin gençliğini ve güzelliğini uzun yıllar boyunca koruyabiliriz. Günlük tükettiğimiz kaloriyi azaltarak, daha az yağlı beslenerek ve eğer gerekiyorsa doğru besin desteklerini kullanarak daha genç ve parlak bir cilde kavuşmak mümkündür" dedi.

Vücudun yaklaşık yüzde 7'sinin deri dokusundan oluştuğunu söyleyen Dr. Yüksel Oltulu, "Yani 50 kg ağırlığındaki bir kadında 3.5 kg kadar deri bulunur. Deri hücreleri en hızlı değişen hücrelerdendir. İnsan derisi, bireye bağlı olarak 15 gün ile 3 ay arasında değişir. Dolayısıyla bu kadar hızlı değişen bir dokuyu beslenme durumu önemli ölçüde etkiler. Yeterli ve dengeli bir beslenme, cilt hücrelerini güçlü ve nemli tutar" diye konuştu.

Uzm. Dr. Yüksel Oltulu şu bilgileri verdi: "Vücutta elzem yağ asidi eksikliği, cildin kurumasına ve çabuk yaşlanmasına neden olur. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, hücre zarını güçlendirir. Cildin daha genç görünmesini sağlar. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini dengede tükettiğimizde, kan dolaşımı düzene girer ve cilde daha fazla oksijen taşınır. Katı yağlar, kılcal damar tıkanmalarına yol açar. Uzun süren dolaşım bozukluklarında, en güzel cilt bile doğal rengini kaybeder ve sağlıksız bir görünüm alır. Yani şöyle de diyebiliriz: Cilt güzelliğinin ilk şartı sağlıklı kan dolaşımıdır. Dolayısıyla hayvansal yağlar, margarinler gibi doymuş yağlar, kılcal damar tıkanmalarına ve kalp hastalıklarına yol açar. Doğal koşullarda üretildiğinden emin olduğumuz tereyağı cilt için gerekli olan A vitamini içerdiğinden dolayı miktarına dikkat ederek doğal üretilen tereyağı kullanabiliriz."

Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu açıklamasını şöyle tamamladı: "Vücutta serbest radikal sayısı arttığında cildimizde kırışıklıklar oluşur, cilt soluklaşır. Serbest radikal; stres, sigara, alkol, kızartılmış ve kavrulmuş besinlerin vücuda alımı ve fazla kafein alımı sonucu oluşan ve sağlıklı hücrelere zarar veren molekkülerdir. Serbest radikaller cildin çabuk yaşlanmasına sebep olduğu gibi kanser gibi ciddi hastalıkların da ana sebebidir. Ama serbest radikallerden besinler aracılığıyla kurtulmak mümkündür. Küçük meyvelerin içinde bulunan antioksidanlar serbest radikallerin zararından hücreleri korur. A, C ve E vitaminleri önemli antioksidan vitaminlerdir. 1 avuç çilek veya yaban mersini, 1 orta boy kivi veya portakal veya mandalina cildin ihtiyaç duyduğu C vitamini ihtiyacını karşılar."

İhlas Haber Ajansı