Anasayfa

Kimler fazla çalışma ücreti alabilir?

İl özel idaresinde çalışan bir mühendis, fazla çalışma ücreti alabilir mi?

Haber Giriş : 2015-11-04T12:03, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

SORU:Merhaba; il özel idaresinde mühendis olarak çalışmaktayız.. Bazı kurumların mühendislere hafta sonu mesaisi ödediğini duyduk.. Bu mesaiyi bizler de alabilir miyiz? Alırsak hangi kanuna göre? Eğer yardımcı olursanız seviniriz..

CEVAP: 2011 yılında yürürlüğe konulan 666 sayılı KHK ile tüm kamu kuruluşlarının teşkilat kanunlarında yer alan fazla çalışma ile hükümler yürürlükten kaldırılmış, sadece belirli işlerde ve her defasından Bakanlar Kurulu kararı gerektiren ayda 50 saat ve bir yılda 6 ayı geçmeyecek şekilde bir düzenleme yapılmıştır. (666 sayılı KHK'nın EK MADDE 13)

Diğer taraftan; her yıl yayımlanan Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli K Cetvelinde yapılan düzenleme ile Bakanlık özel kalem müdürlüklerinde çalışan personel ve bazı kurumların makamda çalışanlar için toplam aylık 450 saat ve kişi başı 90 saati geçmemek üzere (yani en fazla 5 personele kadar) ve (2015 yılı için) saat başı 1,71 TL olarak ödeme yapılabilmektedir.

Ayrıca; 16/04/2014 tarihli ve 28974 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Fazla Çalışma konulu Başbakanlık Genelgesinin 3 üncü maddesinde;

"3. İlgili mevzuatı gereği fazla çalışma karşılığı ücret ödenememesi durumunda ise; söz konusu kamu görevlilerine, başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 178'inci maddesi ile 2009/12 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 6'ncı maddesi olmak üzere tabi oldukları mevzuat hükümleri çerçevesinde; yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilecektir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilecektir." düzenlemesi ile fazla çalışma ücreti yerine fazla çalışılan her 8 saat için bir gün izin verilmesi uygulaması yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.

Çalıştığınız kurumda mesai saati dışında fazla çalışma yapıyorsanız yukarıda belirttiğimiz mevzuat hükümlerine göre fazla çalışma ücreti alabilirsiniz.

Bir diğer gelişme de bu yıl yaşanmıştır. 2016-2017 yılına yönelik toplu sözleşmede DSİ ve EÜAŞ personelinin fazla çalışmaları için fazla çalışma ücreti verilmesi kararlaştırılmıştır.

İl özel idarelerinde çalışan personele fazla çalışma ücreti verilmesine yönelik bir mevzuat olmadığı için, fazla çalışmaların ancak izin ile karşılanması gerekmektedir.

Memurlar.Net - Özel