Anasayfa

Robotla beyine 'tekrar yürü' diyorlar

Yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş hastalara, bu yeteneğin robotik eğitim ile yeniden kazandırılabildiğini söyledi.

Haber Giriş : 2016-01-29T18:40, Son Güncelleme 2021-08-15T18:57

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Jale İrdesel, tıpta, özellikle rehabilitasyon alanın ileri derecede buluşlar olduğunu vurgulayarak, herhangi nedenle yürüme yeteneğini kaybetmiş kişileri tekrar yürütebildiklerini söyledi.

Üstün teknoloji robotlarıyla beyne yeniden yürüme eğitimi kazandırdıklarını belirten İrdesel, şunları ifade etti:"UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ilk kez aldığımız üstün teknoloji ürünü robotla yürüme zorluğu çeken hastalarımıza tekrar yürümeyi öğretiyoruz. Yürümeyi unutmuş hastalarımıza robotik yürüme eğitimi veriyoruz. Bu robot inme gelen veya herhangi bir kaza nedeniyle omuriliği zedelenmiş hastalara yürüme konusunda büyük katkı sağlıyor. Beyne tekrar yürüme yeteneğini kazanması amacıyla çok tekrar yaptırarak eski haline getirmeye çalışıyor. Bu robotla yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş hastalara yeniden yürüme yeteneğini kazandırmak mümkün olabilmektedir."

"Adeta beyine tekrar yürümesini öğretiyoruz"

İrdesel, bunun, rehabilitasyon alanında kullanılan son teknoloji ürünü bir tedavi şekli olduğunu aktararak, şöyle devam etti: "Adeta beyine tekrar yürümesini öğretiyoruz. Robotun kısmi kas gücü olan bazı hastaların yürüme potansiyelini artırmaya yönelik katkısı da son derece yüksektir. Beyin ya da omurilikte oluşan hasar nedeniyle felç olan ve hareket yeteneğini kısmen kaybeden hastaların rehabilite edilmesinde ve bu yeteneklerini yeniden kazanmasında robot teknolojisinden faydalanılabilmektedir. Hastalar karşılarına konulan ekranda kendilerini görüyor ve derin duyu sayesinde yürüdüklerini hissedebiliyor."

Robot ile felçli kişilerin diz ve kalça eklemini normal yürüme gibi hareket ettirebildiklerini anlatan İrdesel, sistemle özellikle felçli hastaların yürüme eğitimi ve rehabilitasyonunda başarılı sonuçlar alındığını vurguladı.

Prof. Dr. İrdesel, bu sistemle zarar gören beyin ve omuriliği tekrar çalıştırabildiklerini, hastanın yürüme hızı ve mesafesinde artma, dengede düzelme ve kas gücünde artış sağlandığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı