Anasayfa

Ette fiyat yüzde 10 düşecek

Yıllık fiyat artışı yüzde 21'e ulaşan ette beklenen tedbir geldi. Kıymada 32, kuşbaşı ette 34 TL tavan fiyat belirlendi. Uygulama ile birlikte fiyatların yüzde 10 ile 20 arasında düşmesi bekleniyor

Haber Giriş : 2016-02-10T06:45, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin çift haneli gıda enflasyonunda etkili olan et fiyatlarını kontrol altına alabilmek için kıymada 32 TL, kuşbaşı ette 34 TL, yağsız ette 23.3 TL, yağlı karkas ette ise 21.8 TL tavan fiyat uygulanması konusunda sektör temsilcileriyle mutabakata vardıklarını söyledi. Et fiyatlarındaki spekülatif hareketlere karşı ithalat yapılmasına imkan sağlayan Bakanlar Kurulu kararının alındığını ve bu kararla birlikte ihtiyaç olduğunda onbinlerce ton et ithal edebileceklerini hatırlatan Bakan Çelik, önceliklerinin ya da arzularının ithalat olmadığı yönündeki görüşünü de yineledi.


FİYATLAR 5-6 AY İZLENECEK

Bakan Çelik, söz konusu tavan fiyatları 5-6 aylık bir süre birlikte izleme kararı aldıklarını bildirdi. Yapılan çalışmanın sektöre müdahale olmadığının altını çizen Bakan Faruk Çelik, orta vadede yapısal değişikliği sağlayacak tedbirlerin alınacağına dikkat çekti.

ÜRETİCİ İTHALATA KESİNLİKLE KARŞI

TürkiyeKasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yeni tavan fiyatların uygulanması halinde kasaptaki etin fiyatında yüzde 10-20 arasında bir gerileme olacağını dile getirerek, karkas et fiyatlarının 3 lira geri geldiği bir ortamda reyondaki et fiyatlarını 5 lira geri çektiklerini söyledi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç ise üretici bazında yerli üretimin desteklenmesi ile ithal etin adını bile anmak istemediklerini söyledi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Başkanı Ahmet Hacıince de "İthalatın konuşulmadığı bir Türkiye istiyoruz" dedi.

ETTE ARTIŞ YÜZDE 21

* Yıllık enflasyon: %9.58

* Gıda enflasyonu: % 11.69

* Gıdanın etkisi: +3 puan

* Et fiyatlarında yıllık artış: %21

Sabah