Anasayfa

Kavga etmeyin fiberde seferberlik başlatın

Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, tüm operatörlere seslenerek "Ufkumuz geniş olmalı. Gecikmeden hemen fiber ağ seferberliği başlatmalıyız

Haber Giriş : 2016-02-10T08:05, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

Türkiye'nin ihtiyacı olan fiber altyapıyı operatörlerin ortak kuracağı bir şirket üzerinden döşemek ve böylece kaynak israfının önüne geçmekle ilgili tartışmalar sürerken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ortak bir fiber ağ seferberliğinin şart olduğunu söyledi.

UDH Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi'ni kazanan işletmelerin imtiyaz sözleşmeleri imza törenine katıldı. Bakan Yıldırım, 4.5G teknolojisinin 1 Nisan'da başlayacağını hatırlattı.

8 yıl süremiz var

Törende hazır bulunan GSM operatörü yetkililerine hitap eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "3G ile 4.5 G arasında hız farkı var diyoruz. Doğru, daha hızlı. 1 Nisan'da kalkıp Erzincan'ın köyüne gidip 'nerede bizim 10 kat hız' derse bu yanlış olur. Bunu da doğru söyleyelim. 8 yıl süremiz var. Bu yollar bir günde yapılmıyor, 1 Nisan'da başlayacak. Bir miktar yapacaklar 1 Nisan'a kadar. 8 yıl içinde Türkiye'nin her tarafına yapılacak. Tünellerde de çekecek"

Bakan Yıldırım, yeni teknolojiler için fiber altyatırımın önemine dikkat çekti ve şöyle devam etti:

"Fiber konusunun biraz arka planda kaldığını görüyoruz. Bu yıldan itibaren buradaki yetki karmaşasını ele alarak bu fiber işinde de bir seferberlik yapmak zorundayız. Bugün elimizdeki kapasiteye güvenip geleceği planlayamayız. Şu anda trafik miktarı gelişmiş ülkelerdeki trafik miktarının çok altında. Bu bizim için bir ölçü olamaz. Bilişimde 5 yıl içinde bütün planlarınız alt üst olabilir. Biz 2009 Haberleşme şurasında 100 megabitlik internet evleri diyorduk, 'bu bakan kafayı yemiş' diyorlardı. Şimdi millet bu hıza burnunu büküyor. İletişimde hayallerimizin ufkumuzun çok uzun vadeli olması lazım. Bizim hemen fiber ağında gecikmeden seferberlik başlatmamız lazım. Bütün operatörlerin küçük hesapları bir kenara bırakarak büyük fotoğrafı görmelerini istirham ediyorum. Biz de bu konuda uygulamada yaşanan sorunları biliyoruz ve giderilmesi için çalışma başlattık."

BTK takipçisi olacak

BTK'nın tüm yatırımların ve yerli katkının artırılmasının takipçisi olacağı bilgisini veren Bakan Yıldırım, "Yollar da hız felaket, bilişimde hız berekettir. Söylediğimiz bu. Onun için bereketi daha da arttırmak için elinizden gelen gayreti göstereceksiniz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından BTK Başkanı ile GSM operatörleri tarafından 4.5G sözleşmesi imtiyaz imzaları atıldı. İmza törenin ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

Kaan Terzioğlu: Çağrımızı yineliyoruz

Bakan Binali Yıldırım'ın sözlerini değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Ortak şirket kurma çağrımızı yineliyoruz" dedi. 2023 hedefleri için çok agresif bir yatırım hamlesi yapılması gerektiğini kaydeden Terzioğlu şöyle konuştu:

"Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın törende dile getirdiği fiber konusundaki değerlendirmelerinden mutluluk duyduk. AB'den çok daha agresif bir yaklaşımla belirlenen 2023 hedeflerine erişebilmek için Bakanımızın desteklerinin yanımızda olduğunu bilmek bize büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Bu hedeflere erişebilmek adına fiber yaygınlığının büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi ülke menfaatlerine hizmet eden her hamleye var gücümüzle destek olmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin fiber seferberliği için tüm sektör oyuncularının ortak fiber şirketi kurarak seferberliğin önünü açması gerektiği çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz."

Vatan