Anasayfa

'Simide kesinlikle zam yok'

"Son dönemde medyada 'simide zam geldi' gibi asılsız haberler ve spekülatif açıklamalar yer alıyor. Simide kesinlikle zam yok"

Haber Giriş : 2016-02-11T15:56, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB), "simide zam yapıldığı" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

İSTESOB'dan yapılan açıklamada, günlük hayatın vazgeçilmez besin kaynaklarından simidin fiyatının son dönemde tartışma konusu olduğu belirtildi.

Birliğin, 5362 Sayılı Esnaf Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na göre esnafın kullandığı tarifeleri belirleme yetkisine sahip olduğu hatırlatılan açıklamada, simit tarife fiyatlarının en son 2013 yılında düzenlendiğini ve o tarihten bugüne kadar da tarifelerde bir değişiklik olmadığı aktarıldı.

Birliğin 2013'ün Ekim ayında yayımladığı ve bugün de geçerli olan tarifeye göre, 100 gram simidin tavan fiyatının 1,40 lira olduğu, simidin o tarihten bu yana 1 lira ile 1,25 lira seviyelerinde satıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2013 yılından beri simide zam yapılmadı. Son dönemde medyada 'simide zam geldi' gibi asılsız haberler ve spekülatif açıklamalar yer alıyor. Simide kesinlikle zam yok."

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz da tarifelerin esnaf odalarından gelen talep ve girdi maliyetleri göz önüne alınarak hesaplandığına işaret ederek, yeni bir zammın söz konusu olmadığını belirtti.

Yılmaz, "Tavan fiyat uygulaması ile üst limiti belirliyoruz. İsteyen 1,40 liranın altında da satabiliyor. Tavan uygulaması ile hem vatandaşı koruyoruz hem tarifede esneklik sağlayarak esnafa serbest rekabet imkanı sağlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Nurettin Coşkun

Anadolu Ajansı