Anasayfa

Burhan Kuzu: Başbakan ne derse o olur

AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu: - "Parlamentoda en önemli çıkmazların biri de denetim mekanizmasının sıfıra indirilmesi. Yasama ve yürütmede ipler yürütmenin elinde, başbakan ne derse o olur"

Haber Giriş : 2016-02-13T17:48, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Parlamentoda en önemli çıkmazların biri de denetim mekanizmasının sıfıra indirilmesi. Yasama ve yürütmede ipler yürütmenin elinde, başbakan ne derse o olur" dedi.

Karanlıktaki Hilal Gençlik Hareketi tarafından düzenlenen, "Temsilde Adalet ve Yönetimde İstikrar Çalıştayı"nda konuşan Kuzu, başkanlık sisteminin istikrarı sağlayacağını anlattı.

İngiliz sistemi olarak nitelediği parlamenter sistemin eskimiş bir model olduğunu ve sorunları çözmede yardımcı olmadığını dile getiren Kuzu, "İngilizler bu parlamenter sistemi dünyanın başına bela etmişlerdir. Bu sistemde birisi çıkıp, 'kuvvet ayrımı vardır' diyemez. Parlamenter sistemin değişmesi ve başkanlık sisteminin yeniden tartışılıyor olması güzel" dedi.

Türkiye'de yasama ve yürütmenin sağlıklı yürütülmesi için başkanlık sisteminin şart olduğunu ifade eden kuzu, şunları kaydetti:

"Parlamenter sistemde en büyük çıkmaz yürütmedir. Kuvvetin ayrımı olmayan bir modelle yasama, yürütmenin aynı telden çaldığı bir yerde kuvvet ayrımı yoktur. Böyle bir tablo içinde 'kuvvetler ayrılığı var' diyemezsiniz. Parlamentoda en önemli çıkmazların biri de denetim mekanizmasının sıfıra indirilmesi. Yasama ve yürütmede ipler yürütmenin elinde, başbakan ne derse o olur. Bu Türkiye'de de böyle Almanya, İngiltere, İtalya'da da böyle. Parlamento rejimi varsa bu böyle. Kanunu kim yaparsa ki güya parlamento yapar, bütçeyi hükümet hazırlar, komisyondan, genel kuruldan gramı gramına olduğu gibi geçer. Peki kardeşim kanunu sen yap, bütçeyi sen belirle, denetimi sen yapamıyorsan parlamento ne işe yarar?"

Anadolu Ajansı