Anasayfa

Sosyal medyada bir hayalet: Snapchat

Anlık mesajlaşma platformları arasında ülkemizde popülaritesi artan bir mecra, Snapchat. Facebook, Twitter ve Whatsapp'dan sıkılan gençler Snapchat'e yöneldi. En ilginç özelliği ise mesajların on saniyede yok olması

Haber Giriş : 2016-05-02T07:40, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

Hanife Baş-Tech Köşe

Bir fotoğraf ya da video çekiyorsunuz, bunun üzerine istediğiniz mesajı yazıp, kalp, dil çıkarma gibi eğlenceli efektleri ekleyip takipçi listenizdeki arkadaşlarınızla paylaşıyorsunuz. Ancak bu paylaşımınız en geç 10 saniye içinde yok oluyor...

Gönderdiğiniz mesaj kısa bir süreliğine karşı tarafta görünüyor. Arkadaşınızın kaç saniye göreceğini de siz belirliyorsunuz. Paylaştığınız arkadaşınız içeriği belirlediğiniz sürede görünce ileti bir daha görülemeyecek şekilde siliniyor... Bu, ülkemizde yıldızı parlamaya başlayan anlık mesajlaşma uygulaması Snapchat'in nasıl kullanıldığının kısa bir özeti. Zaten logosu da bir görünüp bir yok olan sevimli bir hayalet şeklinde...

Yaş ortalaması 25

iOS ve Android'den ücretsiz indirilebilen Snapchat, Türkiye'de özellikle gençlerin yeni fenomen mecrası. Ee biraz da hakları var gibi.. Anne babalar, akrabalar ve komşuların Facebook, Twitter ve Instagram'ı parsellemeye başlaması onları yeni ve farklı bir mecra arayışına sürüklüyor... Snapchat, tam onlar için biçilmiş kaftan. Daha çok 18-25 yaş arası gençler tarafından kullanılıyor. Son açıklamalarında firma kullanıcı kitlesinin yaş ortalamasının 25'e yaklaştığını belirtti.

Snapchat, aslında yeni bir mecra değil. 2011 yılında ABD'de kuruldu. Bu ülkede bir hayli popüler olan sosyal medya platformu ülkemizde popülaritesini bu yıl artırmaya başladı. Dünyadaki yükselişini gören Facebook'un da bu mecrayı 2013 yılında satın almaya çalışması boşuna değil. Ancak tabii ki başaramadı.

Platform, Stanford Üniversitesi'nde öğrenci olan Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown adlı üç arkadaş tarafından kuruldu. Snapchat, günlük yaşamdaki yüz yüze iletişime yakın bir mantığa sahip. Pazarı domine eden rakipleri Facebook, WhatsApp, Twitter ve Instagram'dan farkı, mesajların hiçbir kaydının olmaması. İnternet normalde bütün dosya ve dokümanların saklandığı bir alan. Snapchat'te ise, birkaç saniyede kaybolan fotolar, sohbetler ise bu durumu tersine çeviriyor. 'Snap' denilen gönderiler yok oluyor.

Sesli arama özelliği

Şu anda dünyada 100 milyondan fazla aktif kullanıcısı ve günlük 7 milyar günlük video gösterimi var. ABD'de Beyaz Saray da bu yılbaşı itibariyle bu uygulamada hesap açtı. Başkan adayı Bernie Sanders, Snapchat'ta kampanya yürütüyor. Uygulama, yeni bir Reklam platformu olarak da firma ve siyasetçilerin de ilgisini çekiyor. Platforma devamlı yeni özellikler de ekleniyor. En son sesli sohbet, sesli not gönderme ve video ve fotolara emoji ekleme gibi yenilikleri lanse etti. Fotolar arasında 'yüz değiştirme' de mümkün. 'Discover' özelliğiyle de CNN, National Geographic gibi içerik sağlayıcılara da erişim sağlıyor.

Peki, firmanın gelir kaynağı nedir? Yaş, lokasyon, cihaz ve içeriğe göre reklam uygulamasına da geçti. 'Geofilters' reklam modeline geçen firmanın reklam gelirinin artması bekleniyor. Şimdiden pek çok Amerikalı firma bu mecrayı deniyor. Yeni ürün tanıtımı, etkinlikler için kullanılabiliyor. Ükemizde de önümüzdeki dönem adından sıkça söz ettireceğe benziyor.

Rakamlarla Snapchat

Kuruluş tarihi: 2011

Snapchat içeriğine katkıda bulunanların oranı: Yüzde 65

Her saniyede Snapchat'te paylaşılan ortalama foto sayısı: 9 bin

En çok kullanıldığı ülke: İrlanda

Snapchat'in 2014 geliri: 3 milyon dolar

Günde gösterilen video sayısı: 8 milyar

Kullanıcı sayısı: 100 milyon

Her gün kullananların oranı: Yüzde 54

Monitörde 'kavisi' daha keskinleştirdi

Samsung, 27 inç'lik CF591, 23.5 ve 27 inç'lik CF390'ın yer aldığı yeni kavisli monitör serisini tanıttı. Samsung'un en yeni kavisli ekranları, hem profesyonel hem de bireysel kullanıcıların farklı multimedya ve çoklu görev ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. İlk kavisli LED monitörünü 2014'te piyasaya sunan firma, yeni CF591 ve CF390 monitörleri insan gözünün şekline uygun en iyi sunumu sağlamak için daha keskin bir kavisle geliştirdi. Yeni monitörler 799 TL'den satışa sunuluyor.

Samsung Electronics Türkiye BT Ürün Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Pınar Kaçar, Türkiye'deki kullanıcıların çalışırken ya da Oyun oynarken daha keyifli bir izleme deneyimi yaşamak istediklerini belirterek, "Bu kapsamda, kavisli monitörler, deneyimlerini bir üst seviyeye taşıyor. Hem yorgunluğu azaltan hem de performansı artıran kavisli monitör teknolojisi piyasadaki hacmini hızla artırıyor" diye konuştu.

Samsung'un yeni kavisli monitörleri, kullanıcıların ekranlarını daha uzun süre kullanmalarını sağlamak üzere yansımayı ve göz yorgunluğunu azaltan çok sayıda özellikle donatıldı. CF591 ve CF390 ekranlar, kullanıcının gözlerini yorabilecek kesintileri engellemek üzere Samsung'un Flicker Free teknolojisinden yararlanıyor. CF591 ve CF390 kavisli monitörleri, ekran sınırlarını ortadan kaldıran bir tasarıma sahip. Bu gelişmiş çerçevesiz tasarım, ekrandaki görüntünün havada asılı durduğu izlenimini yaratırken; daha sürükleyici ve daha büyüleyici bir sunuma katkıda bulunuyor.

YENİ GİRİŞİM

Bireysel genç girişimci aranıyor

İTÜ Çekirdek'in yürüttüğü TÜBİTAK BİGG (Bireysel Genç Girişim) Programı yeni dönem başvuruları başladı. Yeni dönem 1. aşama değerlendirmeleri için başvurular 20 Mayıs 2016 tarihinde sona eriyor.

TÜBİTAK BİGG 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında seçilen 17 uygulayıcı kuruluştan biri olan İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi yürütücülüğünde sürdürülen BİGG İTÜ Çekirdek programı üzerinden TÜBİTAK BİGG'e başvuran girişimciler İTÜ, İTÜ ARI Teknokent ve İTÜNOVA TTO'nun sahip olduğu geniş iş ve yatırımcı ağına erişebiliyor. Kendi alanlarında uzman olan deneyimli kişilerden birebir mentorluk desteği alabiliyor.

2015 yılı değerlendirmeleri sonucunda İTÜ Çekirdek ile programa hazırlanan 32 iş fikri, destek almaya hak kazandı.

YENİ ÜRÜN

Akıllı top sahalarda

Futbolu teknolojiyle buluşturarak amatör sporcuları da analizlerle profesyonelleştiren akillisaha.com projesi gelişmeye devam ediyor. Yakın zamanda halı sahalardaki sabit kameralar yerine hareketli kameralar ile faaliyet gösteren akıllı sahalar veri analizindeki yüzdeyi maksimuma çıkartacak yeni girişimi akıllı toplar için kolları sıvadı.

Belirli bir Ar-Ge çalışmasından sonra mevcut halı sahalarda faaliyete geçecek olan akıllı toplar, Logaritma Bilişim'in geliştirdiği özel yazılım sayesinde halı sahalardaki hareketli kameraların daha doğru analiz yapması sağlayacak. Standart bir futbol topuna entegre olabilen sistem sayesinde akıllı toplar akıllı sahalarda yüzde 100 doğru veri analizi sağlayacak. Akıllı sahalarda kullanılacak olan topların standart toplardan farkı küçük bir sisteme sahip olması.

YENİ ÇÖZÜM

Çalışma ortamlarını geleceğe hazırladı

Dell, geleceğin mobil iş yaşamına en uygun kurumsal bilgisayarlarını Türkiye'deki çalışanlarla buluşturdu. Dell EMEA Kurumsal Ürünler Pazarlama Müdürü Burak Ereren, günümüzde işgücünün, adaptasyon kabiliyeti yüksek, dinamik ve esnek bireylerden oluştuğunu söyledi. Ereren, "Bu mobil çalışanlar yarışı önde götürmek için evde kullandıkları cihazlara denk hatta onların da ötesine geçen, en hızlı ve en hafif cihazlarla çalışabilme konusunda BT birimlerine güveniyor. Kurumsal BT dünyasının tüketici taleplerini karşılayacak şekilde uyarlanması, Dell'in tasarım yaklaşımının en önemli parçasını oluşturuyor" dedi.

Dell şimdiye kadar geliştirdiği en küçük ve en ince iş istasyonu Dell Precision 15 5000 serisiyle birlikte çalışanların iyi teknolojiye sahip olurken, şirketlerin de güvenliğini sağlamasına yardımcı oluyor. Eşsiz güvenlik özelliklerinin yanı sıra Dell ProSupport Plus desteği ile sektörün en kapsamlı servis ve desteği işletmelere sunuluyor.

Milliyet