Anasayfa

İcra memurluğu alım hazırlığı var ama yaş hala sorun

SGK icra memuru alım hazırlığı yapıyor ama yaş şartını hala değiştirmedi

Haber Giriş : 2016-05-21T00:05, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Bilindiği üzere SGK icra memurluğu alımlarını merkezi atamadan yapmaktadır.

Kurum, en son yaptığı dolu boş kadro değişikliğiyle de bir çok kadrosunu icra memurluğu kadrosuna çevirmiştir. 6 Mayıs tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme için tıklayınız. Bu sebebtendir ki 2016/1 kadro alımlarında yüklü miktarda icra memuru alımı yapılacağı öngörülüyor.

Fakat 2016/1 tercihlerinde icra memurluğunu tercih etmek isteyen birçok kişi mağdur olacaktır. Zira, merkezi atamarda yapılan memur alımlarında yaş sınırı olmamasına rağmen SGK icra memurluğu yönetmeliği eski olduğunda yaş sınırı bulunmaktadır. 30 yaşını dolduranlar merkezi atamada bu kadroları tercih edememekte, 30 doldurupta yanlışlıkla tercih edenlerin atamaları ÖSYM tarafından yapılsa bile SGK kurumu tarafından mağduriyet yaratılmakta atamalar kabul edilmemektedir.

SGK'nın kurumsal düzeydeki icra memurları yönetmeliğinde dayanak olarak gösterilen 5502 sayılı Kanunun 41. maddesinde yer alan "Başkanlık merkez ve taşra teşkilatının görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları ile Kurum personelinin işe alınma, atanma, yükselme, yer değiştirme, görev, yetki ve sorumlulukları Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikler ile düzenlenir." şeklindeki hükmün, 657'nin veya genel çerçeve yönetmeliğin öngördüğü düzenlemelerin mülga edilmesi anlamına geleceğini düşünmüyoruz. Zira öyle olsa en başta icra memurluğuna KPSS ile alım da yapılmayabilirdi.

Kurumsal yönetmeliğin üstünde yer alan ve Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar Hakkında Genel Yönetmeliğin ek 3. maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezi yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler." hükmü yer almaktadır.

Bu bağlamda, SGK Başkanlığının, mevzuata aykırı ve hizmet gereklerine uygun olmayan, kurumsal yönetmelikle belirlenmiş yaş şartını ivedi bir şekilde düzeltmesinde yarar bulunmamaktadır.

Memurlar.Net - Özel