Anasayfa

Paralel Yapı iki madene 30 milyon lira borç yıktı

Paralel Yapı'nın Zonguldak'taki iki maden şirketinin borç batağına battığı tespit edildi. İşçilerin maaşlarını bile ödemeyen şirketlerin toplam borcu 30 milyona ulaşmış durumda

Haber Giriş : 2016-05-28T06:30, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde bulunan Deka Madencilik ve bu şirkete ait Balçınlar Madencilik'te çalışan Paralel mağduru işçilerin maaşlarının ödenmesi için valilik ve kayyum heyeti devreye girerken, şirketlerin borç miktarı dudak uçuklattı. Paralel Yapı'ya destek oldukları gerekçesiyle mahkeme kararıyla el konulan iki madencilik şirketinin değerinden daha büyük borç batağına girdikleri tespit edildi.

ŞİRKETİ BATAĞA SOKMUŞLAR

Mahkeme kayıtlarına giren bilgilere göre, milyonlarca doları Pensilvanya'ya aktaran Deka Madencilik'in Türkiye Taş Kömürü, Sosyal Güvenlik Kurumu ve piyasaya toplam 17 milyon TL borcu bulunuyor. Piyasaya ödemelerini yapmayan şirketin, sermayesi 7 milyon TL olarak görülüyor. Ancak borç miktarının yüksekliği şirketin değerini 5 milyon TL'ye indiriyor. Sermayesi 2 milyon TL olarak görülen Balçınlar Madencilik'in de 13 milyon TL borcu var. Piyasaya borçlarını ödemeyen, işçilere maaşlarını vermeyen Deka Madencilik, TTK ile rödovans sözleşmesi bitmesine rağmen, mahkeme yolu ile madenin açık kalmasını sağlamıştı.

KAYYUM ATANMIŞTI

Zonguldak'ta , Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Zonguldak Sulh Ceza Hakimliği Paralel Yapı'ya finansal destek sağladıkları gerekçesiyle Deka ve Balçınlar Madencilik'e kayyum atamıştı.

MANİPÜLASYON YAPILIYOR

Öncekigün işçilerin maaşlarını alabilmesi için yürütülen çalışmalar tamamlanıp ödemeler yapılmaya başlandı. Zonguldak Valisi Ali Kaban, açlık grevindeki eylemcilere şekerli su ve su takviyesi yapılmadığına yönelik haberlerin manipülasyon olduğunu belirtti. Başbakan Binali Yıldırım da işçilerin sorununun çözülmesi için Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ı aradı.

DİLEK GÜNGÖR
Sabah