Anasayfa

Dünyanın en büyük 3D sahnesi kuruldu

İstanbul'un fethinin 563'üncü yılı nedeniyle İstanbul Yenikapı bugün tarihi bir kutlamaya sahne olacak. Özel 3D sahne kurulacak, lazer şovları yapılacak, 563 kişilik mehteran da kutlamalara eşlik edecek

Haber Giriş : 2016-05-29T08:14, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

İstanbul'un fethinin 563. yıldönümü coşkulu bir programla kutlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımlarıyla gerçekleştirilecek kutlama programında, 563 kişilik mehteran ekibinin konseri, Türk Yıldızları Gösterisi ve özel fetih kutlaması İstanbullularla buluşacak. İstanbul'un fethinin 563. yılı bugün coşkulu bir şölenle kutlanacak. Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılacak program için çalışmalar tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılacağı programa rekor düzeyde katılım bekleniyor.

TEKNOLOJİ VE TARİH İÇİÇE

Fethin 563. yılı kutlamaları çerçevesinde Yenikapı Sahili'ne dünyanın en büyük 3D Mapping sahnesi kuruldu. Bu sahne için tasarlanan özel gösteride; gerçek çekim, 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi modelleri, büyük boyutlu dönem toplarının modelleri ve tiyatral gösteri entegrasyonu ile fetih yeniden canlandırılacak. Dönemin kıyafetleri, kullanılan araç gereçler, silahlar ve zırhlar titiz bir çalışmayla yeniden üretildi ve bu muhteşem kutlama için bir araya getirildi.

520 UZMAN HAZIRLADI

Yabancı uzmanların da destek verdiği hazırlıklar için 520 kişi biraraya geldi. Teknolojinin son imkanlarını da kullanarak lazer, pyroteknik, ışık, ses ve müziğin birlikte kullanıldığı görkemli bir fetih gösterisi hazırlandı. Yaklaşık 4 bin 500 m2 büyüklüğünde sahne kurularak, Fatih Sultan Mehmet ile askerlerinin dünya tarihini değiştiren fethi izleyicilere anlatılacak.

TÜRK YILDIZLARINDAN ŞOV

85 kişilik TSK Mehteran Birliği'nin yanına 478 kişilik tarihi Osmanlı Birliği konumlandırılacak. 563 kişilik TSK Mehteran Bölüğü, marşları, sesleri ve kıyafetleriyle sahnede olacak. Türk Yıldızları da özel gösterisiyle törende yerini alacak.

18 kamera ile canlı yayın yapılacak. İşaret dili ile birlikte İngilizce, İspanyolca, Arapça, Fransızca ve Rusça yayın yapılacak. Tören, 8 profesyonel fotoğrafçı ile fotoğraflanacak. Muhtemel yabancı misafirler için simultane sistem kurulacak

600 SAĞLIK GÖREVLİSİ 70 AMBULANS...

Miting alanında 1 milyon kişi için hazırlık yapıldı. 1200 kişilik ekibin görev aldığı alanda, seyirciler 150 kapıdan giriş yapacak. 2 büyük çadır hastane, 10 sağlık noktası, 6 mescit, 6 mobil tuvalet ve şadırvan, 20 su dağıtım noktası oluşturuldu. 70 ambulansın bulundurulacağı alanda, 600 sağlık personeli görev yapacak.

Fetih kutlama programı iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Okçular Tekkesi bünyesindeki 130 okçu sahneye çıkarak, sahnede kurulan hedeflere ok atışı yapacak. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Bandosu marş dinletisi sunacak. İkinci bölümde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarının ardından, Türk Yıldızları bir gösteri gerçekleştirecek.

BAZI YOLLAR KAPALI

Trafik yoğunluğu olmaması için sahil yolu ve bağlantılı caddeler trafiğe kapatılacak. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan duyuruya göre, Pazar günü saat 06.00-00.00 arasında Bakırköy-Aksu Caddesi (Taşhan Kavşağı) ile Fatih-Aksakal Caddesi arasında kalan sahil yolu araç trafiğine kapatılacak.

Kutlamalar sırasında havanın açık olması bekleniyor.

9 DEV EKRAN KURULDU

Törende, 500 kişilik oyuncu kadrosu sahnede fethi canlandıracak. Gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası Leventler tarafından sahnede çekilecek. Gösterinin izlenebilmesi için 9 adet de dev ekran kuruldu.

ZEYNEL YAMAN
Sabah