Anasayfa

Valilik: Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı kaldırılacak

Valilik: "Yakın bir zaman içinde sokağa çıkma yasağı kaldırılacaktır. Bundan sonra sıra, yaraları sarmaya, vatandaşlarımızın ekonomik, sosyal, kültürel anlamda kalkınması ile yatırım, üretim ve istihdama yönelik çalışmalarla daha iyi bir yaşam kalitesine kavuşmasına ve yapılacak kentsel dönüşüm ile daha güzel bir çevre, daha güzel bir ilçe oluşturmaya gelmiştir"

Haber Giriş : 2016-05-29T15:07, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları nedeniyle zarar gören konutlarda hasar tespit çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, bölücü terör örgütü mensuplarının, ilçede kurulan barikatlar, açılan çukurlar ve evlere yerleştirilen el yapımı patlayıcılarla, vatandaşların hayatını hiçe sayarak huzur ve güvenliğine kast ettiği anımsatıldı.

Güvenlik güçlerinin üstün ve başarılı gayreti, vatandaşların da samimi destekleriyle bölücü terör örgütü mensuplarının, kurulan barikatların, çukurların ve evlere yerleştirilen el yapımı patlayıcıların bertaraf edilerek, huzur ortamının sağlandığının kaydedildiği açıklamada, "Yakın bir zaman içinde sokağa çıkma yasağı kaldırılacaktır. Bundan sonra sıra, yaraları sarmaya, vatandaşlarımızın ekonomik, sosyal, kültürel anlamda kalkınması ile yatırım, üretim ve istihdama yönelik çalışmalarla daha iyi bir yaşam kalitesine kavuşmasına ve yapılacak kentsel dönüşüm ile daha güzel bir çevre, daha güzel bir ilçe oluşturmaya gelmiştir." denildi.

- Zarar tespit çalışmaları

Açıklamada, vatandaşların mağduriyetinin ivedilikli giderilmesi amacıyla ilçede terörden dolayı zarar gören konutlarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin hasar tespit çalışmalarına başlandığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Yapılacak hasar tespitlerinin ardından ilçemizde 10 bin lira ve altında zararı olan binaların zararları ile ilgili tespit çalışmaları sokağa çıkma yasağının kaldırılmasından hemen sonra hızlı bir şekilde yapılacaktır. 10 bin lira ve üzeri zararı olan binalarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız vatandaşlarımıza yönelik öncelikle uygun konut vermek veya başka alternatifler geliştirmek ve bunları vatandaşlarımızla paylaşarak en güzelini yapmak için çalışmalara başlamıştır. Vatandaşlarımızın eşya zararlarıyla ilgili ödemeler de tespit çalışmalarından sonra ivedi bir şekilde yapılacaktır. İlçemizde çocuklarımızın eğitimlerine en kısa zamanda başlanılacak olup, zarar gören okullarımız hızla onarılacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığımızca zarar gören camilerimizin onarımları en kısa sürede tamamlanacaktır. İlçemizde TOKİ tarafında konut yapımı için rezerv arazi oluşturma çalışmaları devam etmektedir. İlçemizde içinde parklar, oyun sahaları, taziye evleri, sosyal donatı alanları, camiler, okullar, gençlik merkezleri vb. konforlu bir yaşam için gerekli tüm donanımların yer alacağı yeni bir imar planı çalışması Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca hızla yürütülmektedir."

- Sosyal destek çalışmaları

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzman ekiplerince vatandaşlar ziyaret edilerek sorunlarının çözümü için ilgili mercilere iletildiğinin kaydedildiği açıklamada, şöyle denildi:

"İlçemizden taşınmış veya ilçede oturan, mağdur olan vatandaşlarımıza nakdi ve ayni yardımlar yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir. Bu süreçte ilçemizde ekonomik canlılık sağlamak ve mağdur olan vatandaşlarımıza istihdam sağlamak amacıyla İş-Kur Müdürlüğü vasıtasıyla Yüksekova'da vatandaşımıza Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında sigortalı istihdam imkanı sağlanacaktır. Ayrıca bu vatandaşlarımıza meslek eğitimi vermek için kurslar başlatılacaktır. Yüksekova İlçemizde bölücü terör örgütü mensuplarının yerleştirdiği patlayıcılar sebebiyle zarar gören esnaflarımızın zararlarının tespiti için çalışmalara vatandaşlarımızın dönüşüyle birlikte hızlı bir şekilde başlanacak olup, gerekli ödemeler yapılacaktır. Basit usulde vergiye tabi küçük esnafımıza sosyal destek verilecektir."

- Altyapı ve kalkınma çalışmaları

Açıklamada, zarar gören esnaflara Halk Bankası'ndan faizsiz kredi imkanının sağlanacağı da vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"İller Bankası aracılığıyla kaymakamlığımızca su ve kanalizasyon şebekeleriyle ilgili teknik çalışmalara başlanmış olup, onarım ve gerekiyorsa yeniden yapım ihaleleri en kısa zamanda yapılarak çalışmalara başlanılacaktır. Karayolları Genel Müdürlüğümüzce şehir içi yolların asfalt yapılması ile ilgili tespit çalışmalarına başlanmış olup, mahalle yollarımızın bitümlü sıcak karışım yol olarak yapılması çalışmaları devam etmektedir. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da tarımsal alanda vatandaşlarımıza katkı sunmak amacıyla başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere İl Özel İdaresi ve Kalkınma Ajansı aracılığı ile projeler geliştirilecektir. İlçemizin ekonomik gelişimi için Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili altyapı çalışmaları devam etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilçemizde yürütülen hasar tespit çalışmaları için irtibat bürosu açılmıştır. Yeniden yapılanacak olan Yüksekova ilçemiz, vatandaşlarımız ile yapılacak olan istişareler ile en güzel şekilde imar edilecektir."

Anadolu Ajansı