Anasayfa

Terör saldırısını kınayan ülkeler

Çok sayıda ülke saldırıyı kınayan açıklamalarda bulundu

Haber Giriş : 2016-06-29T09:04, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

ALMANYA

- Almanya Başbakanı Angela Merkel, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınadı.

Alman Şansölyesi Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, üzücü haberi AB ülkeleri yöneticileriyle yapılan toplantı esnasında aldığını ifade ederek, ''Şahsen ve AB ülkeleri hükümet başkanları hepimiz terörün bu yeni sinsi eyleminden dolayı şok içerindeyiz.'' dedi.

Merkel saldırıda kaybedenler için taziyelerini bildirirken yaralılara da şifa diledi.

Türk halkına seslenmek istediğini belirten Angela Merkel, ''Tüm Türk halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum.'' diye konuştu.

Türkiye'nin son aylarda sürekli terörün hedefi olduğuna işaret eden Merkel bu vesileyle ocak ayında yine bir terör saldırında hayatını kaybeden Almanları anmak istediğini söyledi.

Saldırının kimin gerçekleştirdiği ve hangi motifle yapıldığına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Merkel, bu konuda spekülasyon da yapmak istemediğini vurguladı.

ENDONEZYA VE SİNGAPUR

Endonezya ve Singapur, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak taziye mesajı yayımladı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Türkiye'nin İstanbul şehrindeki Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen saldırıyı kınıyor, kurbanların ailelerine sabır diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Singapur Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise "Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen bombalı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Singapur olarak ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Böyle zor bir gününde Türkiye hükümetinin yanında olduğumuzu belirtmek isteriz." denildi.

Her iki açıklamada da Türkiye'de yaşayan Endonezya ve Singapur vatandaşlarından yaralanan ya da ölenlerin olmadığı bilgisi verildi.

PAKİSTAN

Pakistan, Atatürk Havalimanı'nı hedef alan terör saldırısını şiddetle kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'daki terör saldırısının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada, terör saldırısının şiddetle kınandığı vurgulandı. Pakistan'ın her zaman olduğu gibi "kardeş" Türk halkıyla birlik içinde olduğuna değinilen açıklamada, Türkiye'nin terörle kararlı mücadelesinin başarıyla sonuçlanacağı kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'nin "güçlü iradesi ve sarsılmaz azmi" ile terörü kati surette yeneceği ifade edildi.

AVUSTRALYA

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, İstanbul Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınadı.

Bishop, Dışişleri Bakanlığının resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Avustralya Hükümeti'nin terör saldırısını kınadığını belirtti.

"Düşüncelerimiz ve taziyelerimiz Türkiye'deki insanlarla beraber." ifadesini kullanan Bakan Bishop, saldırıda ölen ya da yaralanan Avustralya vatandaşı bulunup bulunmadığının araştırıldığını da kaydetti.

KANADA

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısını kınadı.

Sosyal medya hesabından saldırıyı kınayan Kanada Dışişleri Bakanı Dion, ayrıca yazılı bir açıklama yaptı.

Dion açıklamasında, Kanada hükümeti adına, kurbanların ailelerine ve yakınlarına yürekten başsağlığı ve yaralılara acil şifa temennisinde bulundu. Dion, "Bu son saldırıyla birlikte, terör saldırılarıyla mücadele eden Türkiye'ye, teröre karşı birlikte mücadele azmimizi yineliyoruz. Türk halkının yanındayız." ifadesini kullandı.

Dion, İstanbul'da yaşayan Kanada vatandaşlarından yardıma ihtiyacı olanların Kanada Başkonsolosluğuna başvurmalarını istedi.

İRAN

İran, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını kınadı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Terör çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koydu." ifadesini kullanarak saldırıyı kınadığını duyurdu.

Zarif, "Dost ve komşumuz olan ülkenin havaalanında terör çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koydu. Şiddet dünyayı tehdit eden bir aşırılıktır. Hep birlikte onunla mücadele etmeliyiz." paylaşımında bulundu.

ABD

ABD'deki bazı siyasi ve ünlü isimler, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle Türkiye'yle dayanışma mesajları verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Twitter'daki paylaşımında, "Terörizm asla galip gelemeyecek. Bu hain saldırı karşısında müttefikimiz Türkiye'nin yanında yer alıyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti'nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Dualarının saldırıda hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve yaralananlarla olduğunu belirten Trump, "Tüm dünya sersemlemiş ve dehşete düşmüş durumda." değerlendirmesinde bulundu.

Demokrat Parti'nin olası başkan adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da saldırıyı kınadı. Yazılı açıklamasında Türk polisinin kahramanlığına dikkati çeken Clinton, şunları kaydetti:

"Teröristler yine NATO müttefiklerimizden birinin kalbini vurdular. Tüm Amerikan halkı bu nefret ve şiddet kampanyasına karşı Türkiye'nin yanında yer alıyor. Daha da korkunç bir trajediye yol açabilecek şüphelileri çevik hareketleriyle engelleyen Türk polisinin kahramanlığına dair hikayeler anlatılmaya başlandı bile. Bugünkü İstanbul saldırısı sadece bizlerin dünya çapındaki terörizmle ve radikal cihatla mücadele kararlılığımızı güçlendirecek."

- Kongre üyelerinin tepkileri

ABD Kongresi'nin birçok üyesi de Twitter üzerinden Türkiye'ye destek verdi.

Demokrat Parti Illinois Senatörü Dick Durban, "Türkiye'deki Atatürk Havalimanı'nda korkunç bir patlama düzinelerce insanı öldürdü ve yaraladı. Dualarım sevenlerini kaybeden ailelerle beraber." paylaşımında bulunurken, Cumhuriyetçi Parti Georgia Milletvekili Buddy Carter, "İstanbul'da saldırıda zarar gören herkese eşim Amy ile beraber dualarımızı gönderiyoruz." açıklamasını yaptı.

Demokratların Connetticut Senatörü Chris Murphy, sosyal medyada, "Kalbim İstanbul saldırısında hayatını kaybedenlerin aileleriyle ve Türk halkıyla. Sivillere karşı yapılan bu saldırılar, tamamen çok uluslu ve birleşik bir güçle teröristlerin izlerini bulup yok etmenin gerekliliğinin önemini gösteriyor." paylaşımında bulundu.

Cumhuriyetçilerin New Jersey Milletvekili Tom MacArthur da eşi Debbie ile İstanbul için dua ettiklerini belirttiği paylaşımında, "Sivillere karşı yapılan saldırılar kabul edilemez. DAEŞ'in şimdi üstüne gitmeliyiz." ifadesini kullandı.

- Türkçe mesaj

Apple'ın CEO'su Tim Cook, saldırıya ilişkin Twitter'da Türkçe paylaşımda bulundu. Cook, "Dualarımız Türk halkı için #Istanbul." mesajını paylaştı.

Dünyaca ünlü sanatçı Enrique Iglesias da Twitter'dan "Kalbim seninle #Istanbul" ifadesine yer verdi.

Öte yandan Huffington Post gazetesi de kırmızı bir çiçek ortasına yerleştirdiği beyaz ay yıldız simgesiyle dayanışma mesajı verdi

- ABD Dışişleri Bakanlığı:
- "Maalesef bu kanlı saldırı, masum sivilleri öldürmeyi ve yaralamayı hedefleyen saldırılar dizisinin en sonuncusunu oluşturuyor"
- "Bu tür saldırılar, terör belasına karşı koymada Türk hükümetiyle birlikte çalışma kararlılığımızı ve bölgede barış ve uzlaşının geliştirilmesi için çalışanlara desteğimizi daha da güçlendirecektir"
WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısını kınadı.

Bakanlık tarafından saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "ABD, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını güçlü şekilde kınıyor. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor ve yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını ümit ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ABD'nin olayla ilgili yürütülen soruşturma süresince Türk makamlarıyla yakın temas halinde olacağı belirtildi.

NATO müttefiki Türkiye'nin terör tehdidiyle mücadelesinde dayanışma halinde oldukları vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Maalesef bu kanlı saldırı, masum sivilleri öldürmeyi ve yaralamayı hedefleyen saldırılar dizisinin en sonuncusunu oluşturuyor. Bu tür saldırılar, terör belasına karşı koymada Türk hükümetiyle birlikte çalışma kararlılığımızı ve bölgede barış ve uzlaşının geliştirilmesi için çalışanlara desteğimizi daha da güçlendirecektir."

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Atatürk Havalimanı'nı hedef alan terör saldırısını kınadı.

Ebu Zeyd, yayımladığı yazılı açıklamada,"Mısır, İstanbul'da Atatürk Havalimanını hedef alan saldırıyı en sert ifadelerle kınıyor." ifadesine yer verdi.

Mısır halkının bu zor anlarda Türk halkıyla dayanışma içerisinde olduğu kaydedilen açıklamada, "Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuyoruz" denildi.

Açıklamada ayrıca terörle mücadele edilmesi ve terörün kökünün kazınması için uluslararası çabaların birleştirilmesi çağrısında bulunuldu.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, "Türkiye'de ard arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor." dedi.

Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Hollande, "Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye'de ard arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Pedro Agramunt da resmi Twitter hesabından, "İstanbul'da düzenlenen başka bir saldırı karşısında daha dehşete düştüm. Saldırıyı şiddetle kınıyor, Türkiye'ye ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum." paylaşımında bulundu.

Fransa Başbakanı Manuel Valls ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, "İstanbul'da havalimanında yapılan barbar saldırı karşısında dehşete kapıldım. Fransa, terörizme karşı Türklerin yanındadır." değerlendirmesini yaptı.

NATO VE BELÇİKA

- NATO ve AB, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle Türkiye'yle dayanışma mesajları verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabındaki açıklamasında, "İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı kınıyorum. Kalbim, kurbanların aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla beraber." ifadesini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Liderler Zirvesi'nin bitiminde düzenlendiği basın toplantısının başlangıcında terör saldırısına değindi. Tusk, "Her şeyden önce bugün İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum. Böyle zamanlarda bir arada olmalıyız." diye konuştu.

AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Twitter'dan "İstanbul Havalimanı'ndaki alçakça terör saldırısını kınıyorum. Türk halkı ve hükümetin yanındayız. Teröre karşı bir aradayız." mesajını paylaştı.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de, mesajında hiçbir şeyin şiddeti meşru gösteremeyeceğini belirtti.

22 Mart'ta terör saldırısına hedef olan Brüksel Havalimanı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da, "Kalbimiz, İstanbul saldırısının kurbanlarıyla. Brüksel, kurbanların ailelerine ve Türk vatandaşlarına en derin başsağlığı temennilerini iletiyor." ifadesine yer verildi.

Memurlar.Net