Anasayfa

Savcılar ilave yetkiler istiyor

15 Temmuz darbeye teşebbüs soruşturmasının daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülebilmesi için soruşturmada görevli savcılar Adalet Bakanlığı'ndan yeni düzenlemeler yapılmasını talep ettiler. İstenenler arasında gözaltı süresinin uzatılması, teknik takip prosedörünün değiştirilmesi ve tutuklulukla ilgili düzenlemeler var. Bakanlığın bu talepler doğrultusunda yeni bir Kanun Hükmünde Kararname çalışması yapması bekleniyor.

Haber Giriş : 2016-07-26T23:46, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Darbeye teşebbüs soruşturmasında tutuklananların sayısı 8 bine ulaştı. Gözaltına alınanların sayısı ise bu rakama dahil değil. Savcılık işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle ve soruşturmanın etkin yürütülebilmesi için Kanun Hükmünde Kararnameyle en fazla 4 gün olabilen gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı. Ancak soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcıları, bunu yeterli bulmayarak Adalet Bakanlığı'ndan yeni düzenlemeler yapılmasını talep etti.

Soruşturma savcıları, teknik takip kapsamında sürecin hızlandırılabilmesi için baz ve HTS kayıtlarına mahkeme kararı olmaksızın erişebilmek istiyor. Yapılması istenen düzenleme, teknik takip için savcılık kararının yeterli olması.

Adalet Bakanlığına iletilen bir talep de tutukluluğa yapılan mükerrer itirazların hakimler tarafından değil savcılık tarafından da reddedilebilmesi. Burada amaç, şüphelinin birden fazla avukatı tarafından yapılan aynı yöndeki taleplerin, yargılama sürecini uzatmasının önüne geçmek.

Savcılar, 30 günde bir reesen yapılan tutukluluk incelemesinin süresinin de uzatılmasını, ve incelemenin duruşmasız olarak dosya üzerinden yapılabilmesini de istiyor.

Savcıların bir diğer talep başlığı ise güvenlik. Savcılar, kendilerinin ve ailelerinin güvenliği için tedbirlerin artırılmasını istiyor. Ayrıca bu tedbirlerin görev süresiyle sınırlandırılmayıp ömür boyu uygulanmasını talep ediyor.

CNN Türk