Anasayfa

CHP, rektör atamalarını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı

Haber Giriş : 2007-01-17T17:52, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Ankara - CHP, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin 5573 sayılı yasanın yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliğine dava dilekçesini verdikten sonra gazetecilere açıklama yaptı.

İnce, söz konusu yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de dava açtığını öğrendiklerini söyledi.

Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) herhangi biri kararı almak için 8 oy çoğunluğunun yeterli olduğunu anımsatan İnce, "Peki nasıl oluyor da yeni üniversitelere kurucu rektör atanması için 4'te 3 çoğunluk zorunluluğu getiriliyor?" diye sordu.

Hükümetin, YÖK'ün 4'te 3 çoğunlukla seçemeyeceğini bildiğini savunan İnce, YÖK'ün, aday belirleme işlemini bir ay içinde sonuçlandıramaması durumunda, yetkinin Milli Eğitim Bakanlığı'na geçeceğini kaydetti.

Yüksek yargıda hatta cumhurbaşkanlığı seçiminde bile ikinci tur için 4'te 3 çoğunluk aranmadığını ifade eden İnce, "Rektör atamalarında YÖK'ün 4'te 3 çoğunluğunun aranması zorunluluğu, hükümetin üniversiteleri ele geçirme operasyonunun bir parçasıdır" diye konuştu.

Yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin 5573 sayılı kanun dün onaylanmış ve yasa bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Anayasa Mahkemesi, ilk incelemenin ardından Cumhurbaşkanı Sezer ile CHP'nin dilekçelerinde herhangi bir eksiklik görmezse davaları birleştirecek ve öncelikle yürürlüğün durdurulması istemini görüşecek. Yüksek Mahkeme, yürürlüğü durdurma ve iptal istemini aynı anda da karara bağlayabilecek.

Anadolu Ajansı