Anasayfa

Vizesiz Avrupa Aralık ayında imzalanabilir

Türkiye ile AB arasındaki gerilim sürerken, Alman Die Welt gazetesi ilginç bir iddiayı ortaya attı. Gazete, Ankara ve Brüksel'in vizelerin kalkması ve Terörle Mücadele Kanunu'nda düzenlemelerin yapılması için görüştüğünü, iki tarafın Aralık ayında el sıkışacağını yazdı

Haber Giriş : 2016-11-30T08:25, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

AB ile Türkiye arasında yaşanan yüksek tansiyona karşın vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmaya çok yaklaşıldığı, iki tarafın Aralık ayında bu konuda el sıkışacakları iddia edildi.

Huffington Post Almanya sitesinin Alman Die Welt gazetesine dayandırarak yazdığı haberinde, Türkiye ile AB arasındaki gerilime rağmen iki tarafın kulislerde Aralık ayında vizenin kaldırılması için yoğun çaba sarf ettiğini yazdı. Gazetenin dün yayınladığı habere göre, vizelerin kaldırılmasına yönelik somut bir plan bulunuyor ve bu planın gelecek hafta uygulanması bekleniyor. Üst düzey bir AB yetkilisi ''Vize uygulamalarının liberalleşme şansının o kadar da kötü olmadığını'' söyledi. Türk tarafının Holllanda, Fransa ve Almanya'da seçim sürecine girildiği için vizelerin kaldırılmasının mümkün olmayacağını düşündüğüne yer verilen haberde görüşmelere önümüzdeki Çarşamba günü Brüksel'de başlanacak ve AB Bakanı Ömer Çelik, AB Komisyon Başkan Yardımcısı Franz Timmermans, Göç Komiser Dimitris Avramopolus ile Güvenlik Komiseri Julian King katılacak.

Die Welt, Bakan Çelik'in, AB'nin vizelerin kalkması için şart koştuğu Terörle Mücadele Yasası'nda yeni düzenlemeler ile ilgili taslak sunacağını, bunun Avrupa Konseyi'nin Strassburg'ta insan hakları sorumluları ile gizli bir toplantıda hazırlandığını iddia etti. Habere göre, bu madde Türkiye'nin yerine getirmek zorunda olduğu 72 maddeden geriye kalan 7 maddenin en önemlisi olarak görülüyor.

İki taraf arasında uzlaşma sağlanması durumunda Timmermans bir sonraki hafta Ankara'ya gelecek. Avrupa Konseyi de vizelerin kaldırılması için destek verdiğini açıklayacak. Konsey böylece Avrupa Komisyonu'nda yapılacak oylama için alt yapı hazırlamış olacak. Bu süreçlerden sonra Devlet ve hükümet başkanları Aralık ortasında karar alacak ve karar Avrupa Parlementosu'nda onaylanacak.

GÖÇMEN KARTI İŞE YARIYOR

* Prof. Dr. Mensur Akgün: "Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından da anladığımız üzere Avrupa Birliği ile Türkiye arasında ilişkilerin kopması değil, pazarlık düzeyinin eşitlenmesi için bir süreç yürüyor. Mültecilerle ilgili söylenenler de düzeyin eşitlenmesi için yapılıyor. Biz kapıları açmıyoruz ama açabileceğimizi söylüyoruz bu da karşı tarafta bir etki yaratıyor. Doğrusu ne Avrupa'nın ne de Türkiye'nin birbirinden kopacağına inanıyorum."

İBRE HALA ORTADA

* TÜSİAD AB Temsilcisi Bahadır Kaleağası: "Çok şaşırtıcı değil. Görüşmeler sürüyorsa ki sürüyor, bir uzlaşma mümkün zaten. AB Bakanı Ömer Çelik, Brüksel'de, Türkiye'den ve Belçika'dan akademisyenler ve STK temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşmeler gizli yürütülüyor ifadesi fazla, çünkü bu diplomasi zaten. Diplomatlar görüşür ve bu gizli değil. Atılacak adım atla deve değil. AB ile Türkiye birer adım atabilir. Terörle Mücadele Yasası konusunda önemli olan düşünce suçunun yarattığı gri alanın olmaması. Bu gri alan en çok terörist propagandanın işine yarıyor. AB de öngörmeli ki Türkiye teröre daha fazla maruz kalıyor ve elbette daha fazla araçla mücadele edecek. İki taraf da bu anlamda birer adım atarak belli bir uzlaşmaya varabilir. Ancak şunu belirtmekte yarar var, ortada titreyen bir ibre var. Daha iyiye de dönebilir, kötüye de."

'TÜRKİYE GÜVENİLİR ORTAK, DAHA YAPACAK ÇOK İŞ VAR '

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının uygulanmasında tarafların güvenilir ortaklar olduğunu söyledi. Merkel, Berlin'de Malta Başbakanı Joseph Muscat ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sınırları sığınmacılara açabilecekleri şeklindeki sözlerini hatırlatması ve Avrupa'nın yeni göç akımlarına karşı hazırlıklı olup olmadığı şeklindeki bir soruya karşılık, "AB'nin sözleşmeden kaynaklanan sorumlukluklarını yerine getirmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye'nin de yükümlülüklerini yerine getireceğinden hareket ediyoruz" dedi. Söz konusu anlaşmanın tüm tarafların çıkarına olduğunu ifade eden Merkel, "Hatırlatmak isterim, Türkiye ile bu anlaşma olmadan önce bu yılın ocak ve şubat aylarında Ege Denizi'nde de 400'den fazla insan hayatını kaybetmişti. Bu nedenle AB'nin de, Türkiye'nin de güvenilir ortaklar olduğuna inanıyorum. Bu konuda daha birlikte yapacağımız çok iş var." şeklinde konuştu. Aynı soruya yanıt veren Muscat da, "Bu anlaşmadan ayrılmanın kimsenin çıkarına olacağını düşünmüyorum" dedi. -

Kaynak: Karar Gazetesi

memurlar.net