Anasayfa

El Bab'da tuzak içinde tuzak

Kontrolü büyük ölçüde ele geçirilen El Bab'da DEAŞ'ın neredeyse her sokağa patlayıcı döşeyip hakim binalara keskin nişancı yerleştirerek çifte tuzak kurduğu ortaya çıktı

Haber Giriş : 2017-02-22T07:45, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

TSK ve Özgür Suriye Ordusu tarafından yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı, artık adım adım ilerliyor. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre El Bab'da büyük ölçüde kontrol sağlanmasına rağmen terör örgütünün hazırladığı bombalı tuzakların ve keskin nişancı tehdidinin, operasyonun yavaşlamasına neden oluyor. DEAŞ özellikle, neredeyse her sokağa El Yapımı Patlayıcı (EYP) döşerken bu sokakları gören hakim bina ve noktalara ise keskin nişancılar yerleştirerek çifte tuzak kuruyor. EYP'nin imhasına gelen asker ve ÖSO üyelerine ateş açarak zayiat verilmesini hedefliyor.

Önce sniper vuruluyor

Güvenlik kaynakları şehit verilmemesi ve sivillerin zarar görmemesi için, DEAŞ tuzağına karşı ihtiyatlı hareket edildiğini söylüyor. Bir sokağa girilmeden önce, sokağa hakim noktalara yerleştirilen keskin nişancı hedefleri belirleniyor. Bu aşamada İHA'lar, termal kameralar, istihbarat ve keşif birimleri kullanılıyor. Keskin nişancı tespit edildiğinde ise obüs ve tank atışları ile bulunduğu bina ya da alan vuruluyor.

Tünellerden kaçıyorlar

Güvenlik kaynakları, keskin nişancıların tespit edilmesinin çok güç olduğuna dikkat çekiyorlar. Binaların içinden açılmış tüneller ile keskin nişancıların hareket ettiğini, izlerini belli etmemek için sürekli yer değiştirdiklerini belirtiyorlar. Ancak bazen de EYP'nin imhası için gelen birimleri vurmak için saatlerce bir deliğin başında beklediğini ifade eden güvenlik güçleri, yüzlerce DEAŞ'lı keskin nişancının El Bab'da bulunduğuna dikkat çekiyor.

ÖSO ev ev ilerliyor

ÖSO saha komutanlarından Halid İbrahim, TSK destekli ÖSO'ya bağlı birliklerin ilçenin güneybatısında yer alan spor kulübünü, Kef kavşağı, Deluv kavşağı ile teknik lisenin kontrolünü DEAŞ'tan kurtardığını aktardı. İbrahim, "İlçe merkezindeki büyük kavşağı da örgütten kurtaran muhalifler, Bab merkezinde terör örgütüyle postane ve mahkeme binası çevresinde DEAŞ unsurlarıyla savaşıyor'' dedi.

113 hedefi vuruldu 44 DEAŞ'lı öldürüldü

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından geçen yıl 24 Ağustos'ta Türkiye sınırının terör unsurlarından temizlenmesi amacıyla başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı 182'nci gününe girdi. TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu güçleri önemli ölçüde kontrolün sağlandığı terör örgütü DEAŞ denetimindeki El Bab'da ilerleyişini sürdürdüğü harekatta, terör örgütü DEAŞ'a ait 109 hedef karadan, 4 hedef ise havadan ateş altına alındı. Hem bombardımanda hem de daha önceden kazılan tünel ve dehlizlere gizlenen DEAŞ unsurları ile çıkan çatışmada 44 terörist ise etkisiz hale getirildi.

2 bin km2 temizlendi

TSK ve ÖSO'nun Türkiye sınırından Suriye içlerine ilerleyişi 35.1 kilometre derinliğe ulaştı. 24 Ağustos'tan bu yana 1.920 kilometrekareden fazla alan terör örgütleri DEAŞ ve PYD/PKK'dan temizlendi.

Vatan