Anasayfa

Hakkında arama kararı varken, KPSS'ye girip memur olmuş

İstanbul'da 2003'teki HSBC Genel Müdürlüğü binası saldırısıyla ilgili davada 'terör örgütü üyeliği'nden 6 yıl 3 ay hapse çarptırılan ve cezasının infazı için aranan terör örgütü El Kaide mensubu Ziya Çelik'in gerçek kimliğiyle KPSS'ye girip Diyanet'in mülakatını kazandığı ve Çankırı'ya imam olarak atandığı ortaya çıktı

Haber Giriş : 2017-04-21T07:40, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Gülden AYDIN

El Kaide'nin İstanbul'u kana buladığı, 59 kişinin öldüğü dört saldırısının faillerinden Ziya Çelik, 27 Kasım 2003'te tutuklandı. Ziya Çelik (42), 'terör örgütüne yardım ve yataklık' suçundan İstanbul 2 No'lu DGM'de 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı. 30 Haziran 2004'teki duruşmada tahliye edildi.

DGM'ler kapatıldığı için İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, Nisan 2013'te 'terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapse çarptırıldı. Çelik, cezası infaz edilmek üzere aranırken Afganistan'daydı. Daha sonra Türkiye'ye döndü. Aranırken gerçek kimliğiyle KPSS'ye girdi, kazandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mülakat sınavını da geçti. Sözleşmeli imam olarak Çankırı Ilgaz'ın Alıç köyüne atandı. Hakkındaki kesinleşmiş hükme rağmen yaklaşık bir yıldır Diyanet'ten maaş alıyordu.

MUHTAR: HAYRETLER İÇİNDEYİZ

Alıç Köyü Muhtarı Ali Osman Baş'ın verdiği bilgiye göre Ziya Çelik, geçen hafta perşembe günü "İstanbul'da işim var. Oy kullanmak için pazar günü dönerim" dedi ve köyden ayrıldı. Çankırı Emniyeti'nin arayıp imamı sorduğunu, çarşamba sabahı polisin tekrar aradığını belirten Baş, "Verdiğim bilgiden sonra imam evine girdiği anda jandarma evi sardı. Diyanet hiç mi güvenlik soruşturması yapmıyor? Evli ve üç çocukluydu. Tüm köy, imamımızı bağrımıza bastık. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine karşı köy meydanına çıktığımızda Türk bayrağı elinde, en öndeydi. Hayretler içindeyiz" dedi.

Gözaltına alınan Ziya Çelik, tutuklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri Halil Erdoğan ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Ziya Çelik, sözleşmeli imamımız. Mülakat sonucunda göreve başlarken bazı belgeleri ibraz etmek durumunda. Eğitim durumu, sabıka kaydı... Bu kişi de bunları ibraz etmiş ve geçtiğimiz yıl 3 Haziran tarihinde göreve başlamış. Ama sabıka kaydını aldığı dönemde bu kişinin durumu nedir, ne değildir, Adalet Bakanlığı'na sormamız lazım. Bu şahsın mahkümiyet kararı var mıdır, aranan isimler arasında mıdır? Bunlar benim verebileceğim cevaplar değil."

Hürriyet