Anasayfa

Suda doğum yapmanın faydaları

Özel Koru Hastanesi Kadın Doğum Operatör Doktoru Zahide Küçük suda doğumun faydalarını anlattı

Haber Giriş : 2017-09-07T13:24, Son Güncelleme 2021-08-15T18:57

Özel Koru Hastanesi Kadın Doğum Operatör Doktoru Zahide Küçük suda doğumun faydalarını anlattı

İşte Zahide Küçük'ün açıklamaları

Suda Doğum

Günümüz anne adayları artık güvenli, doğumhanelerin gürültüsünden uzak, rahatça hareket edebileceği, daha az medikal tedavi ile daha az ağrı hissedeceği bir ortamda doğum yapmayı istemektedirler. Suda doğum tam da bu imkanları gebelerimize sağlayan bir ortam yaratmaktadır.
Suda doğumda annemiz aktif doğum eylemi başladıktan sonra içerisinde hijyenik, 37 derece sıcaklığında suyun olduğu, doğum için özel tasarlanmış havuza alınır Vücut ısısı olan 37 derece, suyun da ısısı olması bakımından ideal bir derecedir. Suyun sıcaklığı doğum sırasında devamlı ölçülür ve hep 37 derecede kalması sağlanır. Doğum eylemi sırasında havuz suyu; amniotik sıvı (bebeğin kesesindeki sıvı), kan, idrar ve benzeri maddelerle kirlenebilir, bu nedenle havuza gelen ve giden su sistemi tarafından havuz suyu hep aynı sıcaklıkta olacak şekilde belli aralıklarla değiştirilir. Doğum ise havuz içerisinde gerçekleşebilir yada doğum esnasında anne, havuzun yanında bulunan doğum masasına da alınabilir. Bugünkü bilgiler ışığında daha çok önerilen annenin doğumdaki sancılı dönemi havuzda geçirmesi doğum esnasında masaya alınarak burada doğumun gerçekleştirilmesidir.

Suda doğumun faydaları

Havuz içerisindeki sıcak su vajinal kaslarda gevşemeye neden olur; perinede, vajinada, rahim ağzında rahatlama sağlar, epizyotomiye duyulan gereksinim azalır ve perine yırtıkları daha az görülür. Suyun kaldırma kuvveti annenin su içinde daha kolay hareket etmesini sağlar. Sıcak suyun rahatlatıcı gevşetici etkisiyle daha az ağrı hisseden, mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin salınımı artan annemiz kendini daha huzurlu hisseder. Doğum stresi olabildiğince azalır, bu durumda rahim kasılmasını artıran oksitosin hormonu salınımı artar. Daha az ağrı hisseden ama yeterince kasılması olan, doğuma ve bebeğine konsantre olmuş annenin doğum eylemi de kısalmış olur. Ayrıca su içindeki pozisyon ile özellikle annenin büyük damarları üzerindeki baskı ortadan kalkar, uterusa ve bebeğe giden kan akımı artar. Bebeğin kalp atımlarında düşüş olasılığı azalmış olur, uterusa daha fazla kan akımı olması etkili kontraksiyonlara da neden olur. Suda doğumun ayrı bir faydası ise suyun meme başını uyarması ile süt salınımı artırılmış olur. Yapılan çalışmalarda suda doğumun; doğumun ilk evresini kısalttığı, ağrı, kaygı ve endişeyi belirgin düzeyde azalttığı, daha iyi analjezi sağladığı ve doğumu hoş bir tecrübe haline getirdiği gösterilmiştir. Kaygı ve stresin olmadığı, doğumunun gereksiz müdahaleler olmadan kısa sürede gerçekleştiği bir ortamda dünyaya gelen bebekte daha sağlıklı ve huzurlu olur, anne bebek bağlanması hızlı şekilde gerçekleşir.

Memurlar.Net