Anasayfa

Şehit aileleri Sezer'i kınadı

Haber Giriş : 2007-04-11T06:36, Son Güncelleme 2021-08-15T18:58

Bugüne kadar 190 teröristi cezaevinden çıkaran Cumhurbaşkanı Sezer'in affettiği teröristlerin yeniden Mehmetçiğe kurşun sıkması, şehit yakınlarının acısını katladı

Tunceli'nin pülümer İlçesi'nde üç DHKPC'linin öldürüldüğü operasyonda sağ olarak ele geçirilen örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Cengizhan Pilav'ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından affedilen eski bir terörist olması tepkiyle karşılandı. Şehit Aileleri Derneği Genel Başkanı Mehmet Güler, Sezer'in askere, polise, bayrağa kurşun sıkan teröristleri serbest bırakmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Güler, "Türkiye'ye kurşun sıkanları serbest bıraktınız ama şehitlerin geride bıraktıklarının ne durumda olduğunu hiç sordunuz mu?" dedi. İzmir Şehit Aileleri Derneği Başkanı Yavuz Alpan da, "Af rekoru Sezer'de. Tunceli'deki çarpışmada ölenlerden biri Sezer'in affettiği teröristti. İzmi'de yapılan yürüyüşte yakalananlardan biri de anarşistti. Yaşlıları afeetsin, ama polisimi öldüren, askerimi öldüreni Türk Tabipler Birliği'nin raporuyla affedip, Mehmetçiğin karşısına dikersen yazıklar olsun o müesseseye" diye konuştu. Bir süre önce Tunceli'de çıkan çatışmada öldürülen Okan Ünsal ve eşi Berna Ünsal'ın, hastalık gerekçesiyle Sezer tarafından affedildiği ortaya çıktı. Berna Ünsal 15 yıl, eşi Okan Ünsal ise 22 yıl hapse mahkum olmuştu. Aynı çatışmada ölen Ökkeş Karaoğlu'nun da yine Sezer affıyla çıktığı anlaşıldı. Sezer'in hastalık gerekçisiyle affettiği teröristlerin büyük çoğunluğunun yeniden terör örgütüne katıldığı belirlendi. Bunlardan güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada ölenlerin sayısının ise 10'u bulduğu belirtiliyor.

AFFETTİĞİ BOMBACI ÇIKTI

2004'te yine Tunceli'de güvenlik güçleri ile yasadışı örgüt militanları arasında çıkan çatışmada ölü ele geçirilen Orhan Gül de, Sezer tarafından affedilmişti. Sezer'in 'sağlık sorunu' gerekçesiyle affettiği DHKP/C militanlarından 3'ünün de örgütün bombacısı olduğu ortaya çıkmıştı. Mardin'de bombalı saldırı hazırlığı yapan 3 PKK üyesi ile birlikte yakalanan Mürşit Aslan da 2001 yılında Sezer'in affından yararlanmıştı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in göreve geldiği 2000 yılından bu yana affettiği 190 teröristin bağlı bulundukları örgütler şöyle: 39 DHKP-C, 5 PKK, 28 TKP-ML TİKKO, 28 TİKB, 19 Dev-Sol, 17 MLKP, 15 THKP-C, 3 TDP, 2 TKİP, 2 TEKP Leninist Gerillaları, 1 DHP ve 1 Dev-Yol. Sezer'in affettiği adi suçlular arasında ise; 7 katil, 3 tecavüzcü, 1 gaspçı, 5 çete mensubu, 4 de uyuşturucu kaçakçısı bulunuyor. Sezer, bugüne kadar 260 kişiyi de 'sürekli hastalık' ve 'yaşlılık' gerekçesiyle affetti. Eski cumhurbaşkanlarından Kenan Evren 27, Süleyman Demirel ise 100 mahkûmun cezaevinden çıkmasını sağlamıştı. Turgut Özal da görevde kaldığı dört yıllık süre içinde 21 mahkûmu affetmişti.

Bugün