Anasayfa

Ek Ders Ücretleri Ödemelerine İlişkin Milli Eğitim Bakanlığının Görüşleri- 3

Milli Eğitim Bakanlığı kamuyu etkileyebilecek kararlar ve görüşler veren diğer kamu kurumlarına örnek olması gereken önemli bir projeye imza attı. Bu çerçevede, Bakanlık "Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasları" çerçevesinde bugüne kadar verdiği görüşleri internet ortamından yayımlandı. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin verdiği görüşlerdeki uygulama birlikteliği sağlamak ve bazı konuların birden fazla kez sorulmasını önlemek amacıyla yayımlanan görüşlerin üçüncü bölümü için tıklayın. (Bu bölümde 657 sayılı Kanunun 176'ncı maddesine ilişkin görüşler yer almaktadır)

Haber Giriş : 2004-06-29T00:00, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NUN 176 NCI MADDESİ- Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Anabilim Dalında veya alanlarında tezsiz yüksek lisans eğitimi görmüş bulunan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin, bu eğitimlerine bağlı olarak % 25 fazlasıyla ödenip ödenmeyeceği hakkında.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4359 sayılı Kanunla değişik 176 ncı maddesinde; ek ders ücretlerinin, alanlarında master derecesi almış öğretmenlere % 25, alanlarında doktora derecesini alan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödeneceği hüküm altına alınmış olup, bu fazla ödemeden yararlanma bakımından yüksek lisans eğitiminin tezli veya tezsiz yapılmış olması yönünde herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.

Bakanlığımızın 25/12/1998 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.03-4/3098-158351 (1998/127) sayılı Genelgesinde de; % 25 fazla ödemeden yararlanacak master derecesini almış öğretmenlerin bu öğrenimlerini alanlarında yapmış olmaları, alan ibaresinden ise öğretmenliğe atanmalarına esas olan branşları ile pedagoji, eğitim yönetimi ve eğitim denetimi gibi dalların anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.

Bu itibarla, pedagojik formasyonu da kapsayan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Anabilim Dalında veya alanlarında tezsiz yüksek lisans eğitimi görmüş bulunan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin, bu eğitimlerine bağlı olarak % 25 fazlasıyla ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.


657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NUN 176 NCI MADDESİ-Öğretmenliğe atandıkları alanları dışında master ve doktora derecesi alan öğretmenlere, bu öğrenimlerine bağlı olarak ek ders ücretlerinin %25 veya %40 fazlasıyla ödenip ödenemeyeceği hakkında.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4359 sayılı Kanunla değişik 176 ncı maddesinde; ek ders ücretlerinin alanlarında master derecesi almış öğretmenlere % 25, alanlarında doktora derecesini alan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Bakanlığımızın 16/06/1999 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.03.4.1491/48872- (1999/50) sayılı Genelgesinde de; master derecesini almış öğretmenlerin % 25, doktora derecesini almış öğretmenlerin % 40 fazla ödemeden yararlanabilmeleri için lisans üstü öğrenimlerini alanlarında yapmış olmaları, alan ibaresinden ise öğretmenliğe atanmalarına esas olan branşları ile pedagoji, eğitim yönetimi ve eğitim denetimi gibi dalların anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.

Bu nedenle, öğretmenliğe atandıkları alanlar veya pedagoji, eğitim yönetimi ve eğitim denetimi gibi dalların dışında master ve doktora derecesi alan öğretmenlere, bu öğrenimlerine bağlı olarak ek ders ücretlerinin %25 veya %40 fazlasıyla ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.


657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NUN 176 NCI MADDESİ- Öğretmenliğe atandıkları alanlarda master derecesini almış öğretmenlere, branşları dışında okuttukları derslere bağlı olarak ödenecek ek ders ücretinin de % 25 fazlasıyla ödenip ödenmeyeceği hakkında

Bakanlığımızın 16/6/1999 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.03-4-1491/48872 (1999/50) sayılı Genelgesinde de belirtildiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 176 ncı maddesinde; ek ders ücretlerinin, alanlarında master derecesini almış öğretmenlere %25, alanlarında doktora derecesini almış öğretmenlere ise %40 fazlasıyla ödenmesi öngörülürken, bu öğrenimlerini alanlarında yapmış olmaları yönüyle sınırlama yapılmış, ancak okutacakları derslerin veya ek ders görevinden sayılan görevlerin alanlarında olması yönüyle bir sınırlandırma yapılmamıştır.

Bu nedenle, öğretmenliğe atandıkları alanda master derecesini almış öğretmenlere, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar kapsamında ödenmesi gereken ek ders ücretlerinin, hiçbir ayrım yapılmaksızın %25 fazlasıyla ödenmesi gerekmektedir.


657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NUN 176 NCI MADDESİ- İlköğretim okulu özel sınıfında resim, müzik ve beden eğitimi derslerini okutan branş öğretmenlerinin ek ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödenip ödenemeyeceği hakkında.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 5 inci maddesinde; genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin branşlarında aylıkları karşılığında haftada 15 saat ders okutmakla yükümlü oldukları, 6 ncı maddesinde de; bunlara haftada 6 saati zorunlu olmak üzere 15 saate kadar branşlarında ek ders görevi verilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 49 uncu maddesinde; sınıf öğretmenliğinin esas olduğu özel eğitim sınıflarında resim, müzik, beden eğitimi gibi özel beceri gerektiren derslerin; branş öğretmenleri, kurstan geçerek branşlaşmış sınıf öğretmenleri veya ek branşı uygun olan özel eğitim öğretmenleri tarafından verilebileceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176 ncı maddesinin (a) bendinde; özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıflarda görev yapan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu çerçevede; özel sınıflarda görevlendirilen söz konusu branş öğretmenlerinin, branşları kapsamında aylık karşılığı okutmaları gereken ders saati miktarı üzerinde okuttukları dersleri ek ders ücreti karşılığı okutmaları ve özel sınıflara isabet eden ücretlerinin %25 fazlasıyla ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.


657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NUN 176 NCI MADDESİ- Genel İdare Hizmetleri Sınıfında görevli personelin ek ders ücretlerinin, Eğitim Yönetimi ve Planlaması/Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalında görmüş olduğu doktora eğitimine bağlı olarak %40 fazlasıyla ödenip ödenemeyeceği hakkında.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4359 sayılı Kanunla değişik 176 ncı maddesinde; ek ders ücretlerinin, alanlarında master derecesi almış öğretmenlere %25, alanlarında doktora derecesini alan öğretmenlere ise %40 fazlasıyla ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Görüleceği üzere, söz konusu hükümde doktora öğreniminden dolayı %40 fazla ek ders ücretinden yalnızca öğretmenlerin yararlanacağı belirtilmiştir.

Bu nedenle, genel idare hizmetleri sınıfında görev yapan personele, görmüş olduğu doktora eğitimine bağlı olarak ek ders ücretlerinin % 40 fazlasıyla ödenmesinin mümkün olamayacağı değerlendirilmektedir.

memurlar.net