Anasayfa

CHP'de seçim hasadı vekillerde hüsran

Haber Giriş : 2007-06-05T06:00, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Genel Başkan Deniz Baykal, 149 CHP milletvekilinden 66'sına aday listelerinde yer vermedi. DSP'den 14 isim seçilme garantisi yüksek sıralarda yer bulurken, merkez sağdan gelen isimler de listelerin en üstüne konuldu.

CHP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na verdiği aday listesinde 22. dönemde görev yapan 149 milletvekilinden 66'sı yer almazken bazı milletvekillerinin ise listelerin alt sıralarında olması dikkati çekti. Baykal muhalif isimler Hasan Aydın, Mehmet Tomanbay, Yakup Kepenek ve İsmail Değerli'ye de yer vermedi.

HÜSRANA UĞRADILAR

Baykal'ın son bir haftadır üzerinde yoğunlaştığı liste önceki gece sırasıyla MYK ve PM'de masaya yatırıldı. Son şekli verilen liste, çok sayıda milletvekili ile parti teşkilatının önemli ismi hüsrana uğrattı. Listede olmadığını ya da seçilemeyecek sırada olduğunu gören milletvekilleri, Baykal ve kurmayları ile görüşmek için saatlerce bekledi.

BAYKAL MEMLEKETİNDEN

Deniz Baykal, 22 Temmuzda yapılacak genel seçimlerde de memleketi Antalya'dan aday olacak. CHP'nin 2 numaralı ismi Genel Sekreter Önder Sav geçen seçimlerde olduğu gibi Ankara 1. bölgede liste başında yer alırken, parti yönetiminden bazı isimlerin seçim bölgelerinde değişiklik yapıldı. Genel başkan yardımcılarından Onur Öymen İstanbul'dan Bursa 1. sıraya, Mustafa Özyürek Mersin'den İstanbul 2. bölge 2. sıraya, Cevdet Selvi de Eskişehir'den Kocaeli 1. sıraya kaydırıldı.

KESİCİ, ERDOĞAN'A RAKİP

Merkez sağdan CHP'ye katılan isimler de listelerin ilk sıralarında yer buldu. Eski ANAP milletvekili İlhan Kesici İstanbul 1. bölge 1. sıradan Başbakan Erdoğan'a rakip olarak yerleştirildi. ANAVATAN'dan istifa eden Bitlis Milletvekili Edip Safter Gaydalı kendi ilinden, eski Bakanlardan Lütfullah Kayalar da Yozgat'tan, Şerif Bedirhanoğlu da listenin ilk sırasında yer aldılar. Baykal'ın avukatı Şahin Mengü Manisa'dan, partinin avukat Erbaşar Özsoy ise Erzurum'da liste başı oldu.

14 DSP'LİYE GARANTİLİ YER

CHP'nin milletvekili aday listesinde, yapılan seçim işbirliği sonucunda DSP'den 14 isim seçilme garantisi yüksek üst sıralarda yer bulurken son dakika sürprizleri dikkat çekti. Milletvekili adayı olmayacağı belirtilen DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan İstanbul'dan aday olurken, Baykal'ın Adana'dan aday olması istediği Tayyibe Gülek'e DSP'der vize çıkmadığı belirtildi. Mustafa Vural Adana 2. sıra, Emrehan Halıcı Ankara 1. bölge 3. sıra, Bülent Ecevit'in doktoru Mücahit Pehlivan Ankara 2. bölge 3. sıraya yerleştirildi. CHP listelerinde yer alan diğer DSP'liler ve aday oldukları iller ise şöyle: Hasan Erçelebi (Denizli), Tayfun İçli (Eskişehir), Jale Ağırbaş, Süleyman Yağız, Hasan Macit, Hüseyin Mert (İstanbul), Hüseyin Pazarcı (Balıkesir), Muhammet Rıza Yalçınkaya (Bartın), Harun Öztürk ile Bülent Ecevit'in koruma müdürü Recai Birgün (İzmir)

Bugün