Anasayfa

Zabıta personeline, zabıta hizmetleri dışında görev verilebilir mi?

Sayıştay, Balıkesir Gönen Belediyesine yönelik denetleme raporunda, Zabıta personeline, zabıta hizmetleri dışında görev verilemeyeceğini belirtti.

Haber Giriş : 2018-11-07T14:17, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

Sayıştay, Balıkesir Gönen Belediyesine yönelik denetleme raporunda, Zabıta personeline, zabıta hizmetleri dışında görev verilemeyeceğini belirtti.

İşte Sayıştay2ın 2017 yılı denetleme raporunun ilgili bölümü

BULGU 31: Zabıta Personeline Belediye Zabıta Yönetmeliğine Aykırı Olarak Müdürlük Görevi Verilmesi

Kurumun, Belediye Zabıta Yönetmeliği'ne aykırı olarak bazı zabıta personelini zabıta hizmeti dışında müdürlük görevlerinde istihdam ettiği görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Zabıtanın görev ve yetkileri" başlıklı 51'inci maddesinde; belediye zabıtasının, beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasıyla görevli olduğu vurgulanmış, belediye zabıta teşkilatının çalışma usul ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilatında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimlerin İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Belediye Kanunu'nun 51'inci maddesine dayanılarak belediye zabıta teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını, zabıta memurlarının nitelikleri ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemek üzere Belediye Zabıta Yönetmeliği yürürlüğe konulmuştur.

Yönetmelik'in, zabıta teşkilatının kuruluşunu düzenleyen 5'inci maddesinde; beldenin nüfusu, fiziki ve coğrafi yapısı ile gelişme potansiyeli dikkate alınarak, zabıta teşkilatı için; ihtiyaç duyulacak norm kadroya uygun olarak birimler kurulabileceği ve hizmetin gereğine ve yoğunluğuna göre, imar, çevre, sağlık, trafik ve turizm gibi kısımlara ayrılabileceği ifade edilmiştir.

Mezkür Yönetmelik'in 42'nci maddesinde ise zabıta personeline, zabıta hizmeti dışında başka bir görev verilemeyeceği düzenlenmekte olup ancak olağanüstü hallerde mülki amir veya belediye başkanının emri ile geçici olarak hizmetin gerektirdiği başka görevlerin verilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Kanun ve Yönetmelik hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; zabıta personeline başka görev yasağı getirildiği, başka hizmetlerde ancak olağanüstü hallerde mülki amirin veya belediye başkanının emri ile görev alabilecekleri açık şekilde anlaşılmaktadır. Ancak; yapılan incelemede, kurumun zabıta kadrosunda yer alan iki zabıta personelinin mevzuat hükümlerine aykırı olarak zabıta hizmeti dışında müdürlük kadrosunda görevlendirildiği tespit edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında; "İlgili bulgu hükmü gereğince, Zabıta Personeline görevi dışında başka bir görevlendirme yapılmaması sağlanacaktır." Denilmektedir.

Sonuç olarak Bulguda belirtilen husus ile ilgili olarak mevzuat hükümleri doğrultusunda kurum tarafından gerekli düzeltmelerin yapılacağı belirtilmiş olup bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.

Memurlar.Net