Anasayfa

Emniyet, küçük bir değişiklikle, 2. şark mağduriyetini sona erdirmeli!

Emniyet Genel Müdürlüğü, yönetmelikte değişiklik yaparak, birinci şark görevinden fazladan yapılan hizmetlerin 2. şark hizmetinde dikkate alınması için değişiklik yapmalıdır.

Haber Giriş : 2019-01-17T00:05, Son Güncelleme 2019-01-11T16:48

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 23. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Madde 23 - Personelin, bu Yönetmelikte belirtilen süre kadar en az bir defa ikinci bölgede hizmet görmesi zorunludur. İkinci bölgede, Bakanlıkça uygun görülen yerlerde, o yer için belirlenmiş zorunlu hizmet süresi kadar daha kesintisiz olarak görev yapanlar, zorunlu bölge ikinci görevini tamamlamış sayılır. Bu Yönetmelikte öngörülen mazeretler dahil, her ne sebeple olursa olsun ikinci bölge hizmetinden sarfınazar edilemez. Ancak, sağlık veya eş durumu sebebiyle ikinci bölgeye gidemeyeceği belgelenenler hakkında Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin (a) ve (b) bentleri uygulanır."

Ancak bu hükmün uygulanması 2. defa Şark'a giden personel arasında haksız bir uygulamaya sebep olmaktadır, örneğin 1.Şark görevini ifa ederken, süresi 3 (üç) yıl olan bir ilde 6 (altı) yıl çalışan bir personel bu maddeye istinaden 2. Şark görevinden muaf tutulurken, aynı yerde 5 (beş) yıl birlikte çalışan başka bir personelin fazladan çalıştığı 2 (iki) yıl hiçbir şekilde dikkate alınmamaktadır. Bu durumda 2. Şark hizmetine gönderilen personel arasında haksız bir uygulamaya mahal verilmektedir.

Ayrıca Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin; "Hizmet Sürelerinin Hesaplanması" başlıklı 28. maddesinde "Aynı bölge veya il içinde yapılan yer değiştirmeler nedeniyle hizmet süreleri değişik yerlerde geçen personelin hizmet süresi hesaplanmasında; fiili olarak çalışılan yerlerde geçen süreler, o yer için belirlenen zorunlu hizmet süresine yüzdelik olarak oranlanır. Bu oranların toplamı %100'e ulaştığında personel hizmet süresini bitirmiş sayılır.(2) Bu hesaplamada personelin eski görev yerinden ilişik kesme tarihi esas alınır ve mehil müddeti yeni atanılan yerin hizmet süresine dahil edilir." hükmü bulunmaktadır.

Bu iki madde yan yana değerlendirildiğinde 1. Şark'ta fazladan çalışılan sürelerin % (yüzdelik) orana göre hesaplanarak 2. Şark süresine eklenmesi ve hizmet süresi %100 tamamlandığında 2. Şark görevine giden personelin hizmet süresini bitirmiş sayılması gerekmekte iken idare, 23. Madde'deki "o yer için belirlenmiş zorunlu hizmet süresi kadar daha kesintisiz olarak görev yapanlar, zorunlu bölge ikinci görevini tamamlamış sayılır." İbaresini esas alarak 1. Şark'ta fazladan çalışılan süreleri dikkate almayarak 2016 yılında yapılan değişiklikle şark sürelerinin arttığı da düşünülerek personelin bir kısmına haksız bir uygulama yaptığı görülmektedir.

Bu konudan dolayı sorun yaşayan binlerce personel; Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yapılacak küçük bir değişiklikle bu mağduriyetin giderilmesini beklemektedir.

Memurlar.Net - Özel