Anasayfa

'TBMM Aile, Çocuk, Gençlik ve Kadın Komisyonu' kurulması önerildi

Çocuk Vakfı, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a, TBMM Aile, Çocuk, Gençlik ve Kadın Komisyonu kurulması talebini içeren mektup gönderdi

Haber Giriş : 2019-04-16T11:40, Son Güncelleme 2019-04-16T11:49

Cocuk Vakfı tarafından TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a, "TBMM Aile, Cocuk, Genclik ve Kadın Komisyonu" kurulması talebini içeren mektup gönderildi.

Vakıftan yapılan açıklamada, mektubun, TBMM'nin sadece doğmuş değil, doğacak çocuklara karşı da sorumlu olduğu düşüncesinden hareketle yazıldığı vurgulandı.

Mektupta, 23 Nisan 1920'de acılan TBMM'de bugune kadar cocuk, genclik ve kadınla ilgili arastırma amaclı komisyonlar dısında daimi komisyon kurulamadığı aktarıldı.

Türkiye'nin nufusunun 3'te 1'ini cocukların olusturdugu gerceginden hareketle aile, cocuk, genclik ve kadın sorunlarının diger sosyal sorunların onune gectigi dikkate alındıgında, milletin iradesini temsil eden Meclis'te bu konularla ilgili yasa calısması ve gundemlere odaklı bir ihtisas komisyonunun gerekli oldugunun ongoruldüğü belirtilen mektupta, şunlar kaydedildi:

"5 Yıllık Kalkınma Planları ile TBMM Genel Kurul çalısmalarında defalarca gundeme getirildigi ve 2011 yılında duzenlenen 1. Turkiye Cocuk Hakları Kongresi'nde onerildigi halde 'Aile, Cocuk, Genclik ve Kadın Komisyonu' kurulması simdiye kadar gerceklesmemistir. Bir ulkenin birincil onceliginin aile, cocuk, genclik ve kadın meselesi oldugu ortak kabulunden hareketle, aile, cocuk, genclik ve kadın meselesi politik goruslere indirgenmemesi gereken en temel toplumsal ortak kabul alanıdır. Bu nedenle, bir ulkede aileye, cocuga, gence ve kadına verilen degerin ve saygının geregi olarak, aile, cocuk, genclik ve kadınla ilgili butun karar mercilerinin en yuksek temsille yukumlu olması gerekmektedir.

Aile, cocuk, genclik ve kadınla ilgili kok sorunların cozumunde zihniyet degisimini harekete gecirecek, kultur ve medeniyet merkezli oneriler gelistirmek uzere, aile, cocuk, genclik ve kadınla ilgili butun alanlarda ulke olcekli yapılması gerekli calısmaları tespit etmek ve onermek amacıyla TBMM Aile, Cocuk, Genclik ve Kadın Komisyonu -alt komisyon degil- kurulması onerimizin gundeme alınmasını talep ediyoruz."

Anadolu Ajansı