Anasayfa

Anayasa Mahkemesi, 61 yaşta, TBMM'ye düzenleme yapması için süre vermediğinden, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar 65 yaşını geçenler de çalışmaya devam edecekler

Haber Giriş : 2003-05-10T13:37, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42
Anayasa Mahkemesi, 61 yaşta, TBMM'ye düzenleme yapması için süre vermediğinden, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar 65 yaşını geçenler de çalışmaya devam edecekler

Emeklilik yaşının 61'e indirilmesi kararının durdurulması ile ortaya çıkan hukuki boşluk nedeniyle, yeni yasa çıkana kadar devlet kimseyi emekli edemeyecek. Hükümet yaş sınırını 62'ye çıkaracak.

Anayasa Mahkemesi'nin emeklilik yaşının 65'den 61'e indirilmesi konusunda verdiği karar emeklilik konusunda karmaşanın yaşanmasına neden olacak. Mahkemenin bu kararı ile emeklik yaşı konusunda hiçbir sınırlama kalmadı.

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı ile birlikte emeklilik yaşı konusunda hukuki boşluk ortaya çıktığı belirtiliyor. Emeklilik yaşı sınırını 65 olarak düzenleyen kanun, 61 yaşa indiren kanun ile ortadan kaldırıldı. Anayasa Mahkemesi bu kanunu da iptal ettiği için 61 yaş sınırlaması da ortadan kalkmış oldu. Ortaya çıkan hukuki boşluk nedeniyle 65 yaşını dolduran kamu görevlileri de çalışmaya devam edecekler. Emekli olmak isteyenler hakkında ise kanundaki boşluk nedeniyle hiçbir işlem yapılamayacak.

Yeni düzenleme şart
TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla hukuki boşluk oluştuğunu belirterek, "Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verirken yeni düzenleme yapılması için Meclis'e süre tanıması iyi olurdu. Ancak Anayasa Mahkemesi bunu da yapmadı. Bu nedenle emeklilik yaşıyla ilgili mutlaka düzenleme yapılması gerekiyor. Aksi halde kamuda birçok sıkıntı yaşanır" dedi.

Yaş sınırı 62'ye çekilecek
Hükümetin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını beklemeden emeklilik yaşıyla ilgili yeni bir kanun tasarısı hazırlayarak Meclis'e göndereceği belirtiliyor. Hukuki boşluğu ortadan kaldırmak için hükümetin emeklilik yaşını 65'den 62'ye indirmeye yönelik düzenleme yapma arayışında olduğu öğrenildi.
Yenişafak

memurlar.net