Referanduma sunulan Anayasa değişiklik paketinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konumuyla ilgili tartışmaya neden olan "11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer" ifadesinin yeniden düzenlenmesi konusunda AK Parti ve MHP anlaştı.
Referanduma sayılı günler kala AK Parti ve MHP arasında son dakika uzlaşması sağlandı. İki parti, referandumda "evet" oyu çıkması durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konumunu tartışılır hale sokmayacak bir düzenleme konusunda anlaştı.
Bunun için referanduma sunulan Anayasa değişikliğinde yer alan geçici 18 ve 19.maddeler paketten çıkarılıyor. Geçici maddede, " 11.Cumhurbaşkanı'nı halk seçer" ibaresi yer alıyordu. Bazı hukukçular bu metinden dolayı referandumda "evet" çıkması durumunda Cumhurbaşkanı Gül'ün istifa etmesi ve yeniden seçimlerin yapılması gerektiğini savunuyordu.
ZAMANAbdullah KARAKUŞ / MİLLEYET.
AKP, 21 Ekim'de Halkoyuna sunulacak Cumhurbaşkanı'nın halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin kriz yaratmasını önlemek için harekete geçti. AKP, kurmayları TBMM'de bulunan siyasi partilerle görüşerek "Gül krizini" önlemeyi amaçlıyor. İlk temaslarda AKP, CHP ve MHP'den olumlu sinyal aldı.
Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliğinin geçici 19. maddesi "11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer" diyordu. Halen 11. Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'ün durumu böylece tartışma konusu oluyordu. Başbakan Erdoğan, yapılacak halkoylamasından sonra "12. Cumhurbaşkanı'nın halk seçecek" demesine rağmen hukukçular ikiye bölünmüştü. Bazı hukukçular "Anayasa hükmü, 11. Cumhurbaşkanı seçilecek" diyordu.
Bu gelişmeler üzerine dün CHP Lideri Baykal, "Bu bir kriz çıkarır. Gelin referanduma gitmeden bu sorunu çözelim" demişti. MHP lideri Devlet Bahçeli'de aynı yönde çağrılarda bulunmuştu. Baykal ve Bahçeli'nin bu çağrısı üzerine harekete geçen AKP kurmayları partilerle görüşüp sorunu çözmeye çalışıyor.
Partilerle anlaşma sağlanması durumunda, Anayasa değişikliğinin geçici 18. ve 19. maddelerinin referandum kapsamından çıkarılması için yeni bir değişiklik teklifi hazırlanacak. Bu değişikilik teklifi hemen TBMM'den geçirilecek ve Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını sunulacak. Böyşlece ciddi bir tartışma konusu olan "Halkoylamasından sonra kaçıncı Cumhurbaşkanı seçilecek" krizi ve "Gül'ün görev süresi" tartışmaları da son bulacak.
-İŞTE DEĞİŞTİRİLMESİ İSTENİLEN MADDELER-
“GEÇİCİ MADDE 18- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67 nci maddesinin son fıkrası, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için; çıkarılması gereken kanun hükümleri ile seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bakımından dikkate alınmaz.
GEÇİCİ MADDE 19- Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır.
Anayasanın 101 inci maddesi uyarınca gösterilen adaylar, yazılı muvafakatları ve Anayasanın değişik 101 inci maddesindeki şartları ihtiva eden ve diğer ilgili belgelerle birlikte ilk tur oylama tarihinden otuz gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına başvururlar. Adayların başvurularında eksik bilgi ve belgelerin tespit edilmesi halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından, eksikliklerin giderilmesi için üç günlük kesin süre verilir. Bu süre içinde eksikliklerin giderilmemesi halinde adaylar, kendiliğinden adaylıktan çekilmiş sayılırlar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca, Anayasanın 101 inci maddesinde belirtilen nitelikleri taşıdıkları anlaşılan adaylara ilişkin kesin liste iki gün içinde ilan edilir ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına bildirilir.
Cumhurbaşkanı adayı gösterilen kamu görevlisi, aday gösterildiği tarihten itibaren görevinden ayrılmış sayılır. Görevinden ayrılan kamu görevlisinin Cumhurbaşkanı seçilememesi halinde görevine geri dönmesi konusunda ilgili kanun hükümleri uygulanır.
Birinci tur seçim sonuçlarının kesinleşmesinden ikinci tur oylamanın sonuçlanmasına kadar, ikinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki oy sıralaması esas alınarak sıradaki adayla doldurulması suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin usûl ve esasların kanunla düzenlenmesine kadar, 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 22/4/1983 tarihli ve 2820 sayılı Siyasî Partiler Kanunu, 23/5/1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun ile diğer kanunların bu maddeye aykırı olmayan hükümleri uygulanır.''
MİLLİYET