Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlıkta, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler ile usta öğreticiler olmak üzere, 2003-2007 yılları arasında 306 bin insanın istihdam edildiğini söyledi.
Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna, Milli Eğitim Bakanlığı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURT-KUR) Genel Müdürlüğü ile YÖK ile 85 üniversitenin bütçesini sunarken, Türkiye'nin, yıllar içerisinde bir çok ülkede olduğu gibi eğitim bütçesini arttırdığını belirtti.
''Kalkınmış bir dünyayı yakalamak, Atatürk'ün bize gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak gibi bir iddiamız varsa, ki var, eğitimi daha çok yatırım yapmak zorundayız'' diyen Çelik, Hükümetin, bu anlayışla 2003'ten bu yana eğitime daha çok kaynak aktarmaya çalıştığını söyledi.
Çelik, 2002'de bu yana Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin 2002'den bu yana yüzde 207, YÖK bütçesinin ise yüzde 193 arttığını belirtti. Hüseyin Çelik, aynı yıllarda Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin yüzde 61, Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesinin ise yüzde 86'lık büyüme sağladığını bildirdi.
TOKİ'nin, milli eğitime okul yaparak kaynak sağladığını ifade eden Çelik, ''Bu yıl TOKİ'yle sözleşme yaptık. TOKİ bize 1 katrilyonluk (1 milyar YTL) okul yapacak biz de bunu 5 yılda ödeyeceğiz. Her yıl TOKİ'ye 200 trilyon lira ödeyeceğiz'' dedi.
-''AB HİBESİYLE 153 OKUL YAPILDI''-
İMKB'nin 2003-2007 yılları arasında eğitime 650 trilyon liralık kaynak aktardığını, 2008 yılında da 300 trilyon lira kaynak aktarmasının öngörüldüğünü belirten Çelik, AB'den alınan hibeyle 153 okul yapıldığını ve bunların açılışının da geçtiğimiz dönemde yapıldığını söyledi.
Hüseyin Çelik, ''Bütçedeki payımız, 1.3 katrilyon lira gibi görünse de 4 katrilyona yakın bir yatırım yapılması söz konusu'' dedi.
Türkiye'nin genç nüfusa sahip olması nedeniyle, bütçesinin yüzde 22.2'lik bölümünü yatırıma aktardığını belirten Çelik, ''İngiltere Eğitim Bakanı bana bir toplantıda, bu yıl yapmamız gereken okul sayısı 10 demişti. Ben ise bunu tebessümle karşılamıştım. Çünkü bizim neredeyse bir ilçemizde yapılan okul sayısı 10'un üzerinde. Ben binleri ifade edince hayretler içinde kaldı'' diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, okulların mimarisinin çok önemli olduğuna işaret ederek, Cumhuriyet döneminde yapılan binalardan sonraki kamu kurumlarının estetik zevkten yoksun bir şekilde yapıldığını söyledi. Çelik, çok çirkin ve beton yığınlarının olduğu binalar yapıldığını ifade ederek, insanın yüzüne gülen, ''bizden izler taşıyan'' yeni projeler geliştirdiklerini bildirdi.
-''YENİ MİMARİYLE 50-60 OKUL YAPTIK''-
Eski projeleri ''Tipsiz projeler'' olarak ilan ettiklerini belirten Çelik, yeni mimariyle 50-60 okul yapıldığını söyledi.
Bakan Çelik, öğrenciler için 490 spor salonu yaptıklarını ifade ederek, spor salonu olmayan okulların, en yakınındaki okulun spor salonunu kullanması için genelge yayımladıklarını kaydetti.
Çelik, ''her ilçede, bir erkek ve kız yurdu açmak'' gibi hedefleri olduğunu bildirerek, 2003-2007 yılları arasında 55 üniversite yurdu açtıklarını dile getirdi.
Karadeniz'deki bazı okulların yaşanan göç nedeniyle boş olduğunu ifade eden Çelik, çelik konstrüksiyonla eksi ve artı 50 dereceye dayanabilen ve 10 kez söküldüğü zaman bile deforme olmayan okul yapımını hedeflediklerini kaydetti. Çelik, ''Amacımız, bu okulları belli yerlerde depolamak ve deprem esnasında bir hafta 10 gün içerisinde bu okulları kullanıma açmak. Bu okullardan 150 tanesi faaliyete geçti'' dedi.
Hüseyin Çelik, bakanlıkta, personelle ilgili her türlü işlemin elektronik ortamda yapıldığını ifade ederek, e-devlet, e-proje uygulamalarını başlattıklarını kaydetti.
Mesleki ve teknik eğitime de büyük önem verdiklerini bildiren Çelik, TOBB, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK gibi kuruluşlarla ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi.
-HER OKULA KÜTÜPHANE-
Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ortaklaşa bir kampanya başlatarak, her okulun bir kütüphaneye sahip olmasını sağlayacaklarını belirtti.
Öğrencileri eğiten öğretmenlere de büyük önem verdiklerini belirten Çelik, 2003'ten bu yana kamunun kullanımına tahsis edilen kadroların en az yüzde 50'sinin eğitime ayrıldığını bildirdi. Hüseyin Çelik, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler ile usta öğreticiler olmak üzere 2003-2007 yılları arasında 306 bin insanın istihdam edildiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, 4-B statüsünde atanan öğretmenlerle ilgili bazı iddialar ortaya atıldığını ve haksız değerlendirmeler yapıldığını dile getirdi.
4-B kapsamında atananların diğer öğretmenlerden hiç bir farkı bulunmadağına işaret eden Çelik, ''4-B kadrosuyla atanan öğretmenlerin farkı sadece SSK'ya tabi olmasıdır'' dedi.
-''HAKSIZLIK, KAYIRMA YOK''-
Çelik, muhalefet milletvekillerinin, ''Niye onlar da kadrolu atanmıyor?'' şeklindeki sözleri üzerine, ''Bırakın da ona biz karar verelim'' dedi. Öğretmen atamalarında, KPSS'de alınan puanları esas aldıklarını ifade eden Çelik, KPSS'den biraz daha yüksek puan alanların kadrolu öğretmen olarak atandığını söyledi. Çelik, 4-B statüsünde atanan öğretmenlerin kadrolu olmak için başvurma hakkına sahip olduğunu kaydetti. Çelik, ''Burada bir haksızlık, kayırma söz konusu değildir. Bu kapı herkese açıktır'' dedi.
Okul öncesi eğitime büyük önem verdiklerini belirten Çelik, hükümetin hedefinin 2012'de okul öncesi eğitim oranında yüzde 50'ye ulaşmak olduğunu dile getirdi.
Bir öğrencinin iaşe bedelini 1.42 YTL'den 5.8 YTL'ye, ortaöğretimdeki öğrenci bursunu 12.6 YTL'den 65'ye çıkardıklarını belirten Çelik, iktidara geldiklerinde 45 YTL olan üniversite bursunu 150 YTL'ye çıkardıklarını, 2008'de de 160 YTL verileceğini söyledi.
-''571 MİLYON ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITTIK''-
Üniversitelerde 2002'de 76 bin olan öğretim üyesi ve elemanı sayısının 89 bine çıktığını belirten Çelik, özellikle gecekondu mahallelerinde gezici mobil ana okulları açtıklarını söyledi. Çelik, iktidarda oldukları süre içerisinde 571 milyon ücretsiz kitap dağıttıklarını kaydetti. Milletvekili olduğu dönemde çocuğunun kitaplarını bir ayda toplayamadığını ifade eden Çelik, şimdi kitapların ücretsiz dağıtıldığı gözönüne alındığında, bunun ne kadar önemli olduğunun görüleceğini bildirdi.
Açıköğretim kayıtlarının bütün il ve ilçe merkezlerinde yapılmasını amaçladıklarını belirten Çelik, ''Bu süreci başlattık. En kısa sürede 900 küsur il ve ilçe merkezinde bu kayıt merkezleri faaliyete geçecek'' dedi.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, Hollanda'nın 2.5 milyon öğrencisi için 20 milyar avro ayırdığını belirterek, ''Bizim Hollanda düzeyinde para ayırmamız için, bütçeden eğitime 205 katrilyon lira para ayırmamız lazım. Bu 2007 rakamlarıdır. Bizim genel olarak 2007 bütçemiz ise sadece 2004 katrilyon liraydı'' dedi.
Çelik, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın eğitime ayırdığı bütçenin, Türkiye'nin konsolide bütçesi kadar olduğunu ifade etti.
Bu arada, Bakan Çelik, sunumuna başlamadan önce, CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'na, Malatya'daki okul açılışına niye gelmediğini sordu.
Aslanoğlu da ''Orayı yaptıran benim, ancak buna rağmen açılışa davet edilmedim. Vali, kasıtlı olarak beni davet etmedi'' dedi.
Çelik'in, ''Olur mu öyle şey?'' demesine Aslanoğlu, ''Evet, gerçekten...'' yanıtını verdi.
Bakan Çelik de kafasını sallayarak, ''Tamam, bunun hesabı sorulur'' dedi.