Anasayfa

Personel şefi görevde yükselme davasını kazandı

Haber Giriş : 2007-11-28T09:54, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

T.C.
ANKARA
16. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2006/481
KARAR NO: 2007/1087

DAVACI : MUZAFFER TURGUT
Kardeşler l. Cad .9.Sok. No: 30/2 Ayvalı /ANKARA

DAVALI : MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI /ANKARA

DAVANIN ÖZETİ : Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Personel Şefi olarak görev yapan davacının hizmet içi eğitim ve bu eğitim sonucunda yapılacak sınava katılmak isteğiyle yaptığı 29.8.2006 günlü başvurunun reddine ilişkin 5.10.2006 gün ve 77839 saydı davalı idare işleminin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacının başvuru kılavuzuna uygun biçimde düzeltme işlemleri için süresinde itiraz etmediği ileri sürülerek davanın reddi gerekeceği savunulmuştur.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 16. İdare Mahkemesi'nin işin gereği görüşüldü: Dava. Çankaya İlce Milli Eğitim Müdürlüğünde Personel Şefi olarak görev yapan davacının hizmet içi eğitim ve bu eğitim sonucunda yapılacak sınava katılmak isteğiyle yaptığı 29.8.2006 günlü başvurunun reddine ilişkin 5.10.2006 gün ve 77839 sayıl" davalı idare işleminin hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istemiyle açılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hazırlanan 2006 yılı Taşra Teşkilatı Şef Kadrolarına Atanabilmek için Görevde Yükselme Kılavuzu'nun "Başvurular Nasıl Yapılacaktır?" başlıklı 2.2 maddesinde Başvuru kabulleri; 14-29 Ağustos 2006 tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacaktır. Aday kimlik ve sınav bilgilerini "e-Başvuru Formu"na girerek sistem üzerinden doğruluğunu kontrol edecektir. Adaya ait e-Başvuru Formu özlük dosyalarının tutulduğu birim yetkilisi tarafından sistemde onaylanacaktır. Merkeze bağlı taşra teşkilatında görev yapan adayların e-başvuru onayları özlük dosyalarının tutulduğu birimler tarafından yapılacaktır. Elektronik onaylama işlemi yapıldığı anda adayın başvurusu gerçekleşmiş olacaktır. Adaya ait e- Başvuru Formu aday ve birim yetkilisi tarafından imzalanıp mühürlenerek onaylanacaktır, e-Başvuru formunun bir örneği adayda kalacak, aslı ve adaya ait diğer belgeler aynı görevler için yapılacak bir sonraki sınav tarihine kadar il millî eğilim müdürlüklerinde saklanacaktır, "Taşra Teşkilatı Şef Kadrolarına Atanabilmek için Görevde Yükselme Sınavı'na http://personel.meb.gov.tr, http://www.meb.gov.tr ve http://ilsis.meb.gov.tr internet adreslerinden başvuru yapılabilecektir. Internet aracılığı ile elektronik ortamda verilerin hatasız, eksiksiz, c-Başvuru Kılavuzuna uygun doldurulması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili sorumluluk adayın kendisi ile özlük dosyalarını tutan birim yetkinlisine ait olacaktır. Adayın kimlik ve sicil bilgilerinde hata var ise özlük dosyasının bulunduğu okul/kurum ya da il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince başvuru bitim tarihine kadar düzeltme işlemleri yapılacaktır.
Aday, görevli olduğu birime yaptığı elektronik başvuru ile c-Başvuru Kılavuzunda belirtilen bütün hükümleri kabul etmiş sayılacaktır."hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan aynı klavuzun ekinde yer alan değerlendirme formunda değerlendirme kıstasları ve bu kısaslara verilecek puan değerleri gösterilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; Ankara, Ahmet Haşim İlköğretim Okulu memur kadrosunda olup halen Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şef olarak görev yapmakta olan davacının Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliği hükümleri uyarınca davalı idare tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim ve bu eğitim sonucunda yapılacak sınava katılmak için istenilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda 29.08.2006 tarihinde başvuruda bulunduğumu başvuru belgesine göre değerlendirme puanının 26,4 olduğu daha sonra başvurular üzerine yapılan değerlendirmede puanın 20,4 olarak açıklanması üzerine 04.10.2006 tarihinde davalı idareye başvurarak hatanın düzeltilmesini istediği, bu istemin davalı idarenin 05.10.2006 gün ve 77839 sayılı işlemi ile reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlatılmaktadır.

Olayda, davalı idarece: davacının değerlendirme formundan kendisi ile birlikte birim amirinin sorumlu olduğu ve davacının düzeltme süresi içinde başvuruda bulunmadığı ileri sürülmüş ise de; birim amirliğince 29.08.2006 tarihinde doldurulan formda davacının puanı 26,4 olarak gözükmekte olup, davalı idarece yapılan değerlendirme sonrasında internette 25.09.2006 tarihinde yapılan açıklama sonucunda puanın 20,4 olarak açıklanması karsısında davacının sorumluluğuna ve süresinde itiraz etmediğine ilişkin iddia yerinde görülmemiştir.

Diğer yandan davalı idare tarafından yapılan değerlendirmede davacının disiplin cezası için 6 puan düşürülmüş ise de; Ankara Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 04.10.2006 gün ve 6851 sayılı yazısından; davacının Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezasının 5525 sayılı Disiplin Affı kapsamında kaldığından bahisle İLSIS Modülünden silindiği anlaşıldığından bu ceza nedeniyle 26,4 olan ham puanın 20.4' e düşürülmesinde ve davacının hizmet içi eğitim kursuna hak kazanamadığı yönünde tesis edilen davalı idare işleminde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 80,30 YTL yargılama giderilsin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücretinin isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 16/10/2007 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Üye Üye
ALİ RIZA YEĞENOĞLU AHMET ŞAHİN FATİH CENİK
32918 37856 101804

YARGILAM A GİDERLERİ :

Başvurma Harcı: 12,20 YTL
Karar Harcı :12,20 YTL
Y.D, Harcı : 19.90 YTL
Posta Gideri : 36,00 YTL
TOPLAM : 80.30 YTL

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

Memurlar.Net