Anasayfa

Thodex soruşturmasında Faruk Özer'in yengesi serbest bırakıldı

Kripto para borsası Thodex soruşturması kapsamında Aydın'da yakalanan firari Z.Ö. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haber Giriş : 2021-05-19T19:21, Son Güncelleme 2021-05-19T19:22

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen 82 şüpheliden firari konumda bulunan ve Aydın'da yakalanan şüpheli Z.Ö'nün, Kuşadası Adliyesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifadesi alındı.

Şüpheli Z.Ö, SEGBİS sistemi ile savcıya verdiği ifadesinde, daha önce Tuzla İlçe Emniyet Müdürlüğünden kendisinin aranarak hakkında yakalama kararının olduğunu görevli memurlarca söylendiğini fakat iki çocuğu olduğu için gelemediğini, dün ise Aydın Kuşadası'ndaki babasının evindeyken polis ekiplerince yakalandığını belirtti.

Cumhuriyet savcısının, Thodex'in "Resmi-gayri resmi yetkileri kimlerdir? Şirket ne zaman kuruldu? Şirket içerisinde hangi departmanlar bulunmaktadır? Bu departmanların şirket içerisinde hiyerarşik yapı nedir?" sorularına yanıt veren Z.Ö, "Thodex'i benim kaynım olan Faruk Fatih Özer kurmuştur. Ben çalışanları tanımam. İsim olarak çok bilmem. Çalışan olarak Serap Özer'i bilirim. Şirkette bir yetkisi olup olmadığını bilmiyorum. Eşim Güven Özer şirket yetkilisi değildir. Bunlar dışında şüpheli R.A. isimli şahsı tanırım. Bu kişi de Faruk Fatih Özer'in çocukluğundan beri arkadaşı olduğu için tanırım. Şirkette rolü nedir hiç bilmem" dedi.

Şüpheli, savcılık ifadesinin ardından, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarını araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından adli kontrol tedbirlerinin uygulanması talebiyle hakimliğe sevk edildi.

Hakimlik, şüpheli hakkında yurt dışına çıkmamak şeklinde adli kontrol tedbirlerinin uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetti.

- Süreç

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kullanıcıların, Thodex adlı kripto para borsasındaki hesaplarına erişemediği ve şirket sahibinin yurt dışına kaçtığı yönündeki ihbar üzerine 22 Nisan'da resen soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında şirket sahibi şüpheli Faruk Fatih Özer'in 20 Nisan'da yurt dışına çıktığı resmi belge ve kayıtlarla doğrulanırken, şirketin resmi adreslerinde herhangi bir faaliyet olmadığı belirlenmişti.

Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Özer'in de arasında bulunduğu 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli 8 ilde düzenlediği eş zamanlı operasyonda 78 şüpheliyi yakalamıştı.

Gözaltına alınan şüphelilerden Faruk Fatih Özer'in ağabeyi Güven Özer ile kardeşi Serap Özer'in de aralarında bulunduğu zanlılardan 6'sı tutuklanmış, 35'i adli kontrol şartıyla 37'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Yürütülen çalışmalar kapsamında firari şüphelilerden şirketin yazılımcısı O.Ç. Sarıyer'de, finans uzmanı R.A. Maltepe'de, şüpheli Z.Ö. ise Aydın'da yakalanmıştı.

Şüpheliler O.Ç ve R.A. çıkarıldıkları hakimlikçe adli kontrol tedbirleri kapsamında serbest bırakılırken, soruşturmada tek firari olan Thodex'in kurucusu ve yöneticisi Faruk Fatih Özer'in yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

Anadolu Ajansı