Sınav sorusu iptal olursa, uygulama nasıl olmalı?

"Sınav sorusu iptal olursa, uygulama nasıl olmalı?" sorusuna cevap bulmak için öncelikle soru iptali olan sınavlarla ilgili mahkeme kararlarına bakmak gerekmektedir. Bu kararlara baktığımız da mahkemelerin sadece soruları iptal ettiği, ne yapılması konusunda bir hüküm vermediği görülmektedir. Ancak, soruların iptal edilmesi halinde değerlendirmenin nasıl yapılacağı ile ilgili Danıştay sekizinci dairesinin iki adet kararı bulunmaktadır. YARSAV Başkanı Sayın Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun iptal edilen sorular için yapılan uygulama hakkındaki açıklaması bu Danıştay kararları ile çelişmektedir. Ayrıntılar için tıklayınız.
* MEB, 26.03.2005 tarihli müdür yardımcılığı sınavını yeniden değerlendirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yakın geçmişte sınav sorularının iptali ile ilgili aşağıdaki mahkeme kararları ve farklı uygulamalar bulunmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, 12.11.2006 Pazar günü düzenlenen "SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme Sınavı"ndaki bazı soruların iptaline ilişkin olarak, Ankara 6.İdare Mahkemesinin 2007/106 esas ve 2007/707 karar nolu kararında şu değerlendirmede bulunmuştur.

?Uyuşmazlık konusu olayda her ne kadar davalı idarece, mükerrer olan beş soru iptalinin sınav sonuçlarının değerlendirilmesinden önce yapıldığı ve dava konusu sınav sonuçlarıyla herhangi bir mağduriyetin yaşanmadığı ileri sürülmekte ise de, aynı sınava giren kişilerden bir kısmının 75 soru bir kısmının ise 80 soru üzerinden değerlendirildiği, sınavın değerlendirilmesinde Puan=(Adayın doğru cevap sayısı/ geçerli soru sayısı)*100 formülü uygulandığından, sınavda geçerli soru sayısının, B kitapçığında iptal edilen mükerrer beş soru nedeniyle sınav sonucunun değerlendirilmesi yönünden her iki kitapçık türündeki katılımcılar için hem aleyhine hem de sonuçlar doğurabilecek subjektif bir sahip olduğu, yarışma sınavlarında her katılımcının aynı, objektif kriterler üzerinden sınav sonuçlarının değerlendirilmesini isteme hakkının varlığı göz ardı edilemeyeceğinden objektif ölçme ve değerlendirme ilkesinin ihlal edildiği sonucuna varılan dava konusu sınavda hukuka uyarlık görülmemiştir.? .

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu Mahkeme kararının üzerine tüm adaylar eşit olacak şekilde sınav sonuçlarını (tüm adaylara sorulmuş olan sorular üzerinden) yeniden değerlendirip, buna göre atamaları gözden geçirmek yerine, yapılan tüm atamaların yanı sıra sınav sonuçlarını da iptal yoluna gitmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığınca Düzenlenen Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavına Sendikalarca açılan davalar sonucu, sorulan soruların 8 tanesinin yanlış olduğu tespit edildiğinden Ankara 4.İdare Mahkemesinin 2005/921 nolu kararında;

?bilirkişi incelemesi neticesinde yapılan değerlendirme de 14,22,35,74,82 ve 85.sorularının ve cevap anahtarının hatalı olduğu belirlenmiş olup, yapılan değerlendirmeler hükme esas alınabilecek bilimsel yeterlilikte bulunmuştur. Bu durumda hatalı soru ve cevapların bulunduğu 26.03.2005 tarihinde yapılan dava konusu Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavının objektif ölçme ve değerlendirme ilke tekniğine uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmakta anılan sınav ve bu sınav sonucu yapılan değerlendirme işlemlerinde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğuracağı sonucuna varılan dava konusu Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavının ve Sınavda tespit edilen hatalı sorular esas alınarak yapılan değerlendirme işlemlerinin 2577 sayılı İYUK'nun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına? oy birliğiyle karar verildi.?denilmektedir.

Aynı sınavla ilgili Ankara 6. İdare Mahkemesinin Esas No: 2005/979 ve Karar No:2007/2416 nolu kararında da yine bazı sorular iptal edilmiş ve bakanlık değerlendirmeyi bugün yapmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı ise bu Kararın üzerinden aylar geçtikten sonra sınav sonuçlarını yeniden değerlendirme yoluna gitmiş puanlar 92 soru üzerinden yeniden hesaplanmıştır. Bunun duyurusunu da hiçbir açıklama yapmadan, yani bundan sonraki süreçte ne olacağı hakkında en küçük bilgilendirme dahi yapmadan gerçekleştirmiştir. SSK olayında, insanların bırakın kadrolarını sınav sonuçları dahi ellerinden alınmış, MEB olayında insanların sınav sonuçları ellerinde durmakla beraber makamlarını koruyup korumayacakları konusunda en küçük bir açıklama yapılmamıştır.

İki bakanlığın aynı sayılabilecek konuda iki farklı uygulamalar yaptıkları doğrudur fakat iki olayda ve bu sonuçlara sebebiyet veren konuda tek ortak nokta; iki sınavın da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmış olmasıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı 2005 yılı müdür yardımcılığı sınavını mahkeme kararı üzerine yeniden değerlendirirken 92 soru üzerinden değerlendirmiş fakat Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri İle Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenleri Seçme Sınavı Kılavuzunda şu husus yer almıştır.

?2.6.
Sınavın Değerlendirmesi
e.Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilecek 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.?

Bu kararlardan sonra soru iptallerinde nasıl bir uygulama yapılacağı ile ilgili Danıştay tarafından verilen kararlara baktığımızda; Danıştay 8. Dairesinin 20/12/1996 tarih ve Esas No: 1995 /331, Karar No: 1996/4045 sayılı kararında şu sonuç cümlesi yer almaktadır: ?Sınavlarda Hatalı Soru Sorulduğunun Belirlenmesi Halinde, Bu Soruların Öğrenci Lehinde, Doğru Cevaplandırılmış Gibi Kabul Edilmesi Gerektiği Hk.?

Yine Danıştay 8. Dairesinin 20/12/1996 tarih ve 1997 /85 Esas No ve 1999/5549 sayılı Kararında şu sonuç cümlesi yer almıştır:

?Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf Pataloji Ders Telafi Sınavında Bilirkişilerce İptali Gerektiği Saptanan 5 Sorunun Tam Puanla Değerlendirilerek Davacının Puanının Belirlenmesinde Dikkate Alınması Gerektiği Hk.?

Bu kararlar ışığında sınavlarda soru iptallerinde; İptal edilen soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden değerlendirilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber