KPSS A tipi kadrolarda, yaş sınırı 35'e yükseltiliyor

Memurlar.net olarak 2005 yılından bu yana gündeme getirdiğimiz KPSS-A kadrolarında yaş sınırının biraz daha yukarı çekilmesine ilişkin önerimiz nihayet yankı buldu. Bülent Arınç tarafından Bakanlar Kurulunda gündeme getirilen sorun, Başbakan tarafından da kabul gördü. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ise yaptığı açıklamada, kanundan kaynaklı sorunlarda kanun değişikliği, yönetmeliklerden kaynaklı sorunlarda ise yönetmelik değişikliği yaparak, sorunu çözeceklerini ifade etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2011 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26 Ağutos 2008 Öğrenci affı ile birlikte, KPSS-A'daki yaş sorununu da çözün

4 Nisan 2006 'Yaş Şartı', KPSS-A Sınavlarında da Standart Olmalı

13 Ocak 2008 KPSS-A'daki Üst Yaş Sınırı İçin Yeni Umut

27 Şubat 2007 KPSS-A'daki Yaş Sınırı İçin 2 Soru Önergesi Verildi

6 Mart 2011 Maliye Bakanlığı, 35 yaşı resmen hayata geçirdi


- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KPSS A Grubu atamaları için yaş sınırının Bakanlar Kurulu kararı ile 35'e çıkarıldığını bildirdi.

Arınç, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, ''Arkadaşlar sizlerin A Grubu memurluklarda yaş sınırının 35'e çıkarılması talebini Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirdim. Sayın Başbakanımız ve diğer bakan arkadaşlarım da konuya olumlu yaklaştılar ve talebiniz kabul edildi'' dedi.

Müjdesini ''Hepinize hayırlı olsun'' sözleriyle paylaşan Arınç, KPSS A Grubu atamalarında artık yaş sınırının 30 değil 35 olduğunu vurguladı.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ ÇİÇEK'TE AÇIKLADI

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamuda görev alacaklar konusunda yaş sınırıyla ilgili kısıtlamaları kaldıracaklarını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, gündemlerinde olan konular hakkında bilgiler verdi.

Bakan Çiçek, kamuda görev çalacaklarla ilgili de bir kısım düzenleme yapılacağını ifade ederek, bu konuda şu bilgileri verdi:

?Kamuda çalışacaklarla ilgili, bir kısmı kanundan bir kısmı yönetmeliklerden kaynaklanan bir yaş sınırı var. Kamuda görev alacak memur adayları için bir çok ilanlarda '30 yaşından gün almamış olması' gibi bir kısım kısıtlamalar getiriliyor. Bunların bir kısmı yönetmelik meselesidir, bir kısmı da kendi özel kanunlarında var. Bugün yaptığımız toplantıda bu kısıtlamaları kaldırıyoruz. Yönetmeliklerden kaynaklananlar varsa yönetmelikler süratle değiştirilecek, diğer şartları taşıyanlar kamuda görev alabileceklerdir. Kanundan kaynaklanan sıkıntı varsa Meclis'in son günlerinde çıkardığımız yetki yasasına dayandırılarak bunu da ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Böylece puanı tutan ve hangi kuruma girecekse o kuruma mahsus şartları taşıyan kişiler 'artık 30 yaşı geçtiydi geçmediydi' o tartışmaya bakmaksızın doğrudan kamuda göreve başlayabilecekler.?

SORU CEVAP

- Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamuda görev alacaklar konusunda, yaş sınırıyla ilgili kısıtlamaların kaldırıldığını bildirdi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cemil Çiçek, ''Sayın Arınç Twitter'dan açıklamıştı. Memuriyetteki yaş sınırını 35'e çıkarttıklarını bildirdi. Siz ise 'kısıtlamaları kaldırıyoruz' dediniz. Bir yaş sınırı olmayacak mı?'' sorusuna, ''40 yaşında olan da var. 40 yaşında olup da girenler de var. Yani bu kısıtlama her bir kurum için farklı. Onun için biz bu kısıtlamaları kaldırıyoruz. Diğer şartlar tutuyorsa girilebilecek'' yanıtını verdi. Çiçek, ''Yaşta bir üst sınır olmayacak mı?'' sorusu üzerine, şöyle konuştu:

''Şu an düşünmüyoruz. Maliye Bakanlığı mesela kendi yönünden 30 yaş sınırını kaldırmış. Son yaptığı alımlarda bu yaşın üstündekileri almıştır. Dolayısıyla bunu kaldırıyoruz. Genelde kaldırıyoruz. İstisnası varsa zaten onu, yaptığımız düzenlemede ortaya koyarız.

Şikayetlerin önemli bir kısmı genel hizmetlere tabi olanlar bakımındandır. Uzmanlık, kariyer gerektiren noktada zaten bu sıkıntı bu boyutta olmuyor. Lise mezunu, bir evrak memurluğuna veya kamu hizmetine '30 yaşından gün almak' tabiri olunca giremiyor. Bunlar büyük ölçüde ortadan kalkmış oluyor''


ÇİÇEK: DEVLET BAKANLIKLARI KALKACAK

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Daha verimli, daha etkin bir politika sürdürülebilmesi açısından Bakanlar Kurulunu baştan teşkil edeceğiz. Devlet Bakanlıkları kalkacak'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiçek, ''Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına yapılacak atama belirlendi mi?'' sorusu üzerine konunun Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın görevi ile ilgili bir konu olduğunu belirtti. Sorunun Babacan'a sorulması gerektiğini ifade eden Çiçek, ''Çünkü biz bu kararnameleri Bakanlar Kuruluna getirip konuşmuyoruz. Onun için Sayın Babacan gerekiyorsa bir açıklama yapar'' dedi.

Devlet Bakanlıklarının kaldırılması ve yeni bakanlıkların oluşturulması konusunda Yetki Kanunu kapsamındaki çalışmaların geldiği aşamanın sorulması üzerine de Çiçek, şunları söyledi:

''Yetki Kanunu ile ilgili olarak o zaman da ifade etmeye çalıştık. Seçimlere gidiyoruz, 12 Haziran'da seçimler yapıldıktan sonra yeni bir hükümet kurulacak. Biz kendi açımızdan 8,5 yıllık tecrübelerimizi de dikkate alarak hükümetin yeniden yapılandırılması ile ilgili yetki kanunu çıkardık. Henüz Sayın Cumhurbaşkanı onaylamadı. Yürürlüğe girdikten sonra... Ama biz bu arada, bu kanunu gönderirken bir çalışma başlatmıştık. Özellikle devlet bakanlıklarının kaldırılması, devlet bakanlıklarının görev alanına giren hususlar ve günün ihtiyaçlarına göre, yeni bakanlık ihdası ile ilgili bu kanun çerçevesinde bir hazırlık yaptık, kendi içimizde seri toplantılarla... Dolayısıyla biz bu çalışmaları mümkünse 12 Haziran'ı takiben yürürlüğe koymak istiyoruz. Daha evvel de olabilir ama esas itibarıyla düşüncemiz seçimler yapılsın, hükümet kurulduğunda bugünkü modele göre, ondan sonra o günkü düşüncemize göre, kurup iki defa iş yapmayalım, zaman kaybetmeyelim. Bunu hesaba katarak bu ikisini denkleştirecek, yeni bir model ortaya çıkaracağız, çalışıyoruz. Ticaret bakanlığı, iç ticaret, Sanayi Bakanlığında, dış ticaret ayrı bir müsteşarlıkta... Türkiye'de ticaret önemli. İhracata dayalı bir büyüme ve ekonomisi büyük ölçüde ihracat üzerine inşa edilen bir ülkede ticaretin tek elde toplanmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin sosyal politikaların bugün değişik kurumlarda, değişik genel müdürlüklerin bünyesinde yaptığı sosyal hizmetler var, politikalar var, uygulamalar var. Bunlara ayrı ayrı değil, tek bir bakanlık çatısı altında sosyal politikalar olarak konuyu gündeme getirmeyi düşünüyoruz. Bu doğru bir iş. Şimdi seçim propagandalarına baktığımızda özellikle ana muhalefet partisi bu konuya vurgu yapıyor. Bunu da ifade ediyor. Bizim yaptıklarımızın herhalde ya farkında değil ya kendisine derli toplu bilgi verilmemiş, bizim yaptıklarımızı 'biz yapacağız' diye anlatıyor. Yeri gelmişken onu da burada ifade etmeye çalışayım. Onun için onlar da benzer bakanlıklar kurulacağını söylüyor. Şehirleşme Bakanlığı falan diye. Bunlar bizim düşüncemiz zaten. Bunların bir kısmını Yetki Kanunu çıkarırken de ifade etmeye çalıştık. Daha verimli, daha etkin bir politika sürdürülebilmesi açısından Bakanlar Kurulunu baştan teşkil edeceğiz. Devlet Bakanlıkları kalkacak.''

-''GERİYE DÖNÜK 29 YETKİ KANUNUNDAKİ TECRÜBELERDEN İSTİFADE EDEREK...''-

Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması yönünde bir çalışma yapıldığının ifade edilmesi üzerine Çiçek, ''Çok teşekkür ediyorum. Bu sorular zaman zaman sorulur. Diyorum ki bu soruları benden evvel Anayasa'ya sorsak daha doğru bir iş yapmış olacağız. Anayasa'nın ilgili maddesine bakarsanız, Genelkurmay Başkanlığının Başbakanlık ile ilişkisini orada görürsünüz. Bir Anayasa hükmünün bir yetki kanunu ile değiştirilemeyeceği çok açıktır. Dolayısıyla bu spekülatif ve biraz da Genelkurmay ile Hükümet arasında bir konu olarak gündeme getiriliyor. Anayasa'ya bir bakmak lazım. Bu doğru değil. Bunu çok net söylerim ama Anayasa benden daha net söylüyor'' dedi.

Çiçek, ''Yetki Kanunu içerisinde TSK Personel Kanunu ile ilgili yetki aldınız. YAŞ öncesi bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Yetki kanunlarına bakarsanız, bugüne kadar 36, bununla 37'nci. Bu 37'ncisi. Bunun 29 tanesi esas itibarıyla yetki, 7 tanesi uzatma ile ilgili, bir tanesi de kapsamını değiştiren olmak üzere 36 yetki kanunu çıkarılmış. 29 tanesine bakarsanız, yetki kanunları ile ilgili bir kısım personel hareketlerinin de olabileceğini görüyoruz ki bakanlıklar kurulacak, bir kısım kadrolar ihdas edilecek, bir kısım kadrolar iptal edilecek, belki yeni birleşmeler olacak, ayrılmalar olacak. Bütün bunları, bir düzenleme olmasın diye geriye dönük kanunlara baktığınızda hemen hemen tüm personel kanunları bu yetki kanunlarının içerisinde bulunur. Dolayısıyla bu şablona göre hazırlanmış bir Yetki Kanunu'dur. Ama şunun için, bunun için tarzındaki özel bir düşünce ile onlar oraya konmamıştır. Önemli bir yetki veriyor. Kanunu niye çıkarıyorsak, onu en iyi şekilde yapabilmek içinde mevzuatta açık kalmasın diye geriye dönük 29 yetki kanunundaki tecrübelerden istifade ederek yasayı Meclise sevk ettik. Meseleye böyle bakmak lazım.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber