Öğrenci affı ile birlikte, KPSS-A'daki yaş sorununu da çözün

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ağustos 2008 00:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AF KANUNU YETERLİ OLACAK MI?

Uzun zamandır üniversitelerden çeşitli sebeplerle uzaklaşmış, kayıtları silinmiş öğrencilerin tekrar eğitim hayatlarına dönmeleri için affedilmeyi beklediklerini bir an önce okullarını bitirip eğitim aldıkları alanda hayatlarını sürdürmeyi beklediklerini bir süredir hep beraber takip ediyoruz,

Ve yüz binlerce öğrencinin sesini duyan hükümet Yök'le görüşüp af la ilgili çalışmaları başlattı ekim ayı gibi af kanunu çıkacak ama bu af yeterli mi?

Aslında af kanunu sadece bu gençlere sunulması gereken fırsatın ilk adımı zira af kanunu kadar hatta belki ondan daha önemli olan ve af kanunun tamamlayıcı ayağı olan ve acilen çözülmesi gereken başka bir sorun daha var, Kamu hizmetlerine alımda Kpss A grubu ve hakimlik, kaymakamlık gibi mesleklerde uygulanan yaş sınırı sorunu...

Maalesef Kamu hizmetine girişte dünyanın hiçbir yerinde uygulanmayan ama bize özgü bir yaş sınırlaması var. Örneğin gerek Avrupa gerekse dünyanın bir çok ülkesinde kariyer mesleği dediğimiz, hakimlik savcılık, kaymakamlık, müfettişlik gibi mesleklerde ALT YAŞ SINIRI uygulanır yani belirli bir yaştan küçükseniz o mesleğe alınmazsınız bu genel olarak 30 yaş sınırıdır, hatta Fransa'da insanlar bu tip kadrolara 40 yaşına kadar girebilmektedir ve hatta İngiltere gibi ülkelerde ağır ceza mahkemesi olan Crown Court larda 45 yaşından küçük hakim göremezsiniz.

Bizde ise bu kariyer mesleklerine girişte Avrupanın tam tersine ÜST YAŞ SINIRI yani 30 dan uygulanmaktadır ki bunu anlayabilmiş değiliz, yani 30 dan büyükseniz hakim savcı kaymakam gibi kariyer mesleklerine alınmıyorsunuz.

Şimdi soruyoruz, Af kanunu çıkacak evet çok ta gerekli ve faydalı olan bu af kanunuyla okullarına dönüp eğitimlerini bitirip hayata atılmak isteyen gençlere evet gelin sizi affettik okulunuzu bitirin deyip daha sonra ama kusura bakmayın şuan sizi sınava bile alamayız çünkü sınava girişte yaş sınırı demek büyük bir çelişki olmayacak mı?

Zira bu affı bekleyen yararlanacak okullarını tamamlayacak arkadaşlarımız 18 yaşında değil, çeşitli sebeplerle okuldan uzaklaşmışlar, yıllarını kaybetmişler en son af kanunu çıkalı bile nerdeyse 3,5 -4 yıl olmuş, yani yaşları nerden baksanız 28 ve üzerindeki kişiler, bunlar okullarına dönüp bitirecekler daha sonra Kpss ve çeşitli meslek grubu sınavlarına hazırlanacaklar ve bu arada yaşları çoktan 30'u geçmiş olacak.

O yüzden ekim ayında çıkacak olan af kanunun tamamlayıcı ayağı olan kamuya girişte uygulanan yaş sınırı kaldırılmalıdır yada en azından 35 e yükseltilmelidir ki gençlerimiz ve aileleri mağdur olmasın. Kaldı ki zaten kpss B grubunda yaş sınırı zaten kaldırıldı, ama hala A grubunda bu uygulanmaktadır ki bunun hiçbir mantığı yoktur, şuan ki sisteme bakarsak bir lise mezunu memuriyete girerken yaş sınırına takılmazken üniversite okuyup ardından askerlik vs gibi çeşitli sebeplerle daha çok yıl kaybeden gençlerimize yaş sınırı uygulanıyor.

İşin ilginç tarafı kurumlar arasında farklı uygulamalar bulunmaktadır, mesela bazı sınavlarda 35 yaş sınırı uygulanırken bazılarında 30 yaş sınırı uygulanmaktadır,

Örnek: hesap uzmanlığı 35 patent enstitüsü 35 tüik uzmanlığı 35 kültür turizm uzmanlığı 35 tarım kontr. 30+2 (askerlik yapıldı ise) tcdd müfettişlik 30+2 (askerlik yapıldı ise) tbmm uzman yrd. 30+2 (askerlik yapıldı ise) dhmi müfettişlik 30+2 (askerlik yapıldı ise), kaymakamlık sınavı 30, hakimlik sınavı 30 gibi.

Hatta Adalet bakanlığı hakim savcı alımı sınavında 30 yaş uygularken aynı bakanlık icra müdür ve müdür yardımcılığı sınavında 35 yaş sınırı uygulamaktadır.

Ayrıca Geçen ay yapılana değişiklikle Araştırma görevlisi alım yaşının 35 çıkarılması bu alanda olması gereken ve yapılan güzel bir değişiklik oldu, ayrıca askerlik tecil yaşının da 35 e çıkarılması, 35 yaşa olan ihtiyacın en güzel göstergelerinden biridir

BU 30 YAŞ ŞARTI ANAYASA 70.MADDEYE AYKIRIDIR:

Bu madde ile aynen ?Her Türk, kamu hizmetine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada görevin gerektirdiği niteliklerden başka bir ayrım gözetilemez? denmektedir. Bu madde çok açıktır, memurluğun anayasal bir hak olduğu ve memurluk mesleğine girebilmek için aranacak şartların ?görevin gerektirdiği niteliklerle? ilgili olmasını emretmektedir, yaş ise bu nitelikler arasında değildir, kaldı ki , A.B ülkelerin tam aksine üst yaş sınırı uygulanması zaten A.B uyum yasalarına da ayrkırıdır.

BU ŞART ANAYASA 123.MADDEYE AYKIRIDIR:

Bu madde ile idarenin bütünlüğü ilkesine vurgu yapılmakta ve aynen ? İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür??? denmektedir

Oysa yukarda belirttiğimiz gibi kimi kurum 30 yaş sınır kimi ise 35 uygulamaktadır ki bu 123 madde ile çelişir.

Yani özet olarak , Genç bir nufusa dinamik bir yapıya sahip olan ülkemizde gençlerimiz önü açılmalı ve sınava giriş yaş şartının tamamen kaldırılması yada en azından 35 e yukseltilmesi gerekmektedir ki, hem gençlerimizin önü tıkanmasın hem de önümüzdeki aylarda çıkacak olan affın bir anlamı olsun?..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber