Torba Kanun İle Yapılan Değişikliklerin Tümü

5335 sayılı Kanun torba kanun olarak adlandırılmaktadır. Bu Kanun ile bir çok kanunda düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemelerin memurları ilgilendiren yönünü geçen hafta içerisinde sitemizde açıklamıştık... Ancak, sitemizin günlük güncellenmesi nedeniyle, yayınladığımız dosyalara ulaşamayan çok sayıda ziyaretçi olmuştur. Bu nedenle torba kanun ile yapılan değişikliklere ilişkin olarak bugün kadar yayımladığımız dosyaları bir arada yayımlıyoruz... Dosyamıza bakmak için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mayıs 2005 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı torba kanunun tam metni

5434 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerin tam metni

Yabancı uyruklu asistanlara 500 YTL ödenebilecek

Harcırahlara Yeni Düzen (3): 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile belediye sınırları; İstanbul ve Kocaelinde il mülki sınırı, diğer büyükşehirlerde ise valilik merkez olmak üzere 20 ile 50 km. çapındakim tüm mahaller olarak tespit edilmiştir. Ancak, Harcırah Kanununa göre belediye sınırları "memuriyet mahalli" olarak tanımlandığı için, 23.07.2004 tarihinden önce harcırah alınabilen yerler için bu tarihten sonra hacırah alınamamaya başlanmıştı. Büyükşehirlerde çalışan memurları mağdur eden bu husus 5335 sayılı Kanunla geriye dönük olarak düzeltilmiştir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Harcırahlara Yeni Düzen (2): 6245 sayılı Harcırah Kanununda 5335 sayılı Torba yasa ile yapılan ikinci değişiklik yatak ücretlerine ilişkindir. 6245 sayılı Kanunun 33'üncü maddesine göre sadece denetim elemanları, memuriyet mahali dışına gidişlerinde gündeliklerine ek olarak "yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri" de alabilmekteydi. Bugün, bu madde, değiştirilmiştir. Konuya ilişkin detay için başlığa tıklayın.

Harcırahlara Yeni Düzen (1) : 6245 sayılı Harcırah Kanununda son olarak 2003 yılında değişiklik yapılmıştı. Bu değişiklik sonrasında tebliğle yapılan düzenleme ile eş, sağlık ve istek üzerine yapılan nakillerde harcırah verilmesi uygulaması kaldırılmıştı. Ancak, idare mahkemelerinin; eş veya sağlık durumu nedeniyle yapılacak nakillerde harcırah verilmemesini Anayasa'nın ilgili maddeleri ile birlikte yorumlayarak idare aleyhinde karar vermeleri ve Danıştay'ın 6245 sayılı Kanunda yapılan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götürmesi üzerine harcırah kanunu yeniden değiştirilmiştir. Devamı için başlığa tıklayın.

Özürlülere İlişkin İki Adet Anlamsız Düzenleme
Yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk kez bu derece hiçbir anlam ifade etmeyen yasal düzenlemelerle karşı karşıyayız. 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı torba kanun ile özürlülere ilişkin iki düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemelerden birincisi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununda diğeri ise 657 sayılı kanunda yapılmıştır. Ancak her iki düzenlemede anlamsızdır ve sorun çözmekten uzaktır. Ve bize gelen bilgilere göre her iki düzenlemenin de arkasında hiçbir bürokratı dinlemeyen Lokman Ayva'nın imzası vardır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

33/a'larda Yeni Düzenleme: Araştırma görevlilerinin bir kısmı 2547 sayılı Kanunun 33/a bendine göre bir kısmı da 50/d bendine göre çalıştırılmaktadır. Kanunun 33/a bendinin son cümlesinde, araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atama yapılacağı belirtilmiştır. Diğer taraftan, Sayıştay Başkanlığının 2004 yılı içinde yaptığı denetimler sonucunda bu 3 yıllık şarta uymayan üniversite görevlilerine zimmet çıkarılmıştır. Bu denetimden dolayı 3 yılı tamamlayan araştıma görevlilerinin bir kısmı 50/d'ye göre çalıştırılmaya başlanmış veya bir kısmının ise görevlerine son verilişmiştir. Yaşanan bu sorun 5335 sayılı Torba Kanun ile çözümlenmiştir.

Ortaokul Mezunları, Silahsız Koruma ve Güvenlik Elemanı Olabilecek : Koruma ve güvenlik elemanları daha önce 2495 sayılı Kanuna göre görev yapmaktaydılar. Ancak, 26/6/2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ile bu Kanun yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni Kanun, özel güvenlik elemanı olabilmek için "En az lise veya dengi okul mezunu olmak" şartını getirmiş ve geçici birinci maddesi ile de "özel güvenlik görevlilerine de beş yıl süreyle çalışma izni" verildiği belirtilmiştir. Devamı için tıklayın.

Devlet Memurları Kanununda, Altı Madde Değişti...: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda beş maddede değişiklik yapıldı. Değişiklik 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılmıştır. Değişiklik ile 4/B personeline iş sonu tazminatı getirilmiş, doğum yardım ödeneği arttırılmıştır. Diğer ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Emeklilik yaşına ilişkin yeni düzenleme Mecliste kabul edildi

Üst Dereceli Kadrolarda İken Görevden Alınanların Ek Göstergesinde Yeni Düzenleme: Torba Kanun ile yapılan değişikliklerden birisi de emelilik yönünden hangi ek göstergenin alınacağına ilişkindir. 5335 sayılı Kanun ile yüksek ek göstergeli bir görevde altı ay çalışmadan görevden alınan ve daha düşük dereceli bir göreve atanan memurun özlük haklarında değişiklik yapılmıştır. Konuya ilişkin olarak Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünde çalışan bir müfettiş arkadaşımızın hazırladığı dosyayı görmek için başlığa tıklayın...

'Torba Yasa' Kimlerin Maaşını Arttırdı?: 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bazı kamu görevlilerinin maaşlarında düzenleme yapılmıştır. Bunları özetleyecek olursak; 1- TBMM'de bazı unvanar Kadro karşılığı sözleşme kapsamına alınmıştır. 2- Başbakanlık Müfettiş ve müfettiş yardımcılarına ek ödeme getirilmiştir. 3- "Belediye müfettiş yardımcıları" unvanı 657 sayılı Kanunun 36/A-11'inci bendine eklenmiştir. 4- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü personeline havacılık tazminatı getirilmiştir. 5- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan memurlarına ek ödeme getirilmiştir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Değiştirilmesi Dahi Teklif Edilemeyenler 2
02.07.2003 tarihinde bu manşeti kullanmıştık. Neden bu manşeti kullanmıştık? Çünkü, Hükümet o günlerde, emeklilik yaşını 61'e indiren bir Kanun kabul etmişti. 61 yaş kanunundan dolayı emekli edilecekler ise o günlerde büyük bir fırtına koparmış ve kendilerinin nasıl vazgeçilmez olduklarını, ne kadar önemli olduklarını, yazılı medya manşet haberleri ile ikna edici bir şekilde anlatmaya başlamışlardı. Tabi olay sadece medyadaki haberlerle kalmamıştı. 61 yaş yasası CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürülmüş ve Yüksek Mahkeme, (sekizi 62-65 yaş arasında olan 15 üyesi) jet hızıyla, çıkarılan kanunların yürürlüğünü durdurmuştu... Devamı için başlığa tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber