'Torba Yasa' Kimlerin Maaşını Arttırdı?

27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bazı kamu görevlilerinin maaşlarında düzenleme yapılmıştır. Bunları özetleyecek olursak; 1- TBMM'de bazı unvanar Kadro karşılığı sözleşme kapsamına alınmıştır. 2- Başbakanlık Müfettiş ve müfettiş yardımcılarına ek ödeme getirilmiştir. 3- "Belediye müfettiş yardımcıları" unvanı 657 sayılı Kanunun 36/A-11'inci bendine eklenmiştir. 4- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü personeline havacılık tazminatı getirilmiştir. 5- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan memurlarına ek ödeme getirilmiştir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Nisan 2005 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan değişiklik 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı "Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"da yer almaktadır.

27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı Kanunda yer alan hükümler şu şekildedir:

YAPILAN İLK DÜZENLEME

"d) 13.10.1983 tarihli ve 2919 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Başkanlık Özel Müşaviri" ibaresi "Başkanlık Başmüşaviri" olarak değiştirilmiş ve anılan fıkraya "Daire Başkanı" ibaresinden sonra gelmek üzere "Baştabip, Daire Başkan Yardımcısı, Satınalma Komisyon Başkanı,","Müdür Yardımcısı" ibaresinden sonra gelmek üzere "Şube Müdürü, Grup Başkanı, Mal Saymanı, Saray Müdürü,", "Uzman" ibaresinden sonra gelmek üzere "Uzman Yardımcısı," ve "Stenograf" ibaresinden sonra gelmek üzere "Stenograf Yardımcısı" ibareleri eklenmiştir."

2919 sayılı Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliğinin Teşkilat Kanunudur. Bu Kanunun ek birinci maddesi bir kısım personelin kadro karşılığı sözleşemeli olarak çalıştırılmasına imkan sağlamaktadır. İşte bu madde değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişilik ile Baştabip, Daire Başkan Yardımcısı, Satınalma Komisyon Başkanı, Şube Müdürü, Grup Başkanı, Mal Saymanı, Saray Müdürü, Uzman Yardımcısı ve Stenograf Yardımcısı kadrolarında çalışanların da kadro karşılığı sözlelmeli olarak çalıştırılmalarına imkan sağlanmıştır. Bu şekilde çalışan kişiler mali hükümler açısından 657 sayılı kanuna tabi değildir. Kendileriyle sözleşme yapılmakta ve yılda 4 ikramiye ve iki teşvik ödenmektedir.

YAPILAN İKİNCİ DÜZENLEME

"e) 10.10.1984 tarihli ve 3056 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin başlığı "Fazla Çalışma Ücreti ve Ek Ödeme" olarak değiştirilmiş ve birinci fıkrasının (d) bendine "fazla çalışma ücreti ödenir" ibaresinden sonra gelmek üzere "Ayrıca, Başbakanlık Müfettiş ve Müfettiş Yardımcılarına en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %200'ünü geçmemek üzere Başbakanlık makamınca belirlenen oranda ek ödeme yapılır. Bu ödemede 657 sayılı Kanunun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve bu ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılamaz." cümleleri eklenmiştir."

Bu düzenleme Başbakanlık Müfettiş ve Müfettiş Yardımcılarına ilişkindir. Başbakanlık Müfettiş ve müfettiş yardımcılarının maaşları 2005 yılı başından bu yana 600 milyon lira civarında düşmüştü. Bu düşüş Gümrük fonundan aktarılan payın kesilmesinden kaynaklanmıştır. Yapılan bu düzenleme ile Başbakanlık müfettiş ve müfettiş yardımcılarına kayıp miktarında ödeme yapılabilmesine imkan sağlanmaktadır.

Burada bir önemli nokta şudur: Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerde bu ve buna benzer tüm ayrıksı düzenlemeler, yapılacak personel reformu nedeniyle Başbakanlık Müsteşarı sayın Ömer Dinçer'in talimatı ile taslaktan çıkarılmıştı. Ancak, Sayın Dinçer'in bu müdahalesine rağmen Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerde Salih Kapusuz'un verdiği önergelerle iki kurum personeli için istisnai düzenleme daha yapılmıştır.

YAPILAN ÜÇÜNCÜ DÜZENLEME

"b) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun;
2) 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı (A) fıkrasının (11) numaralı bendine "Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı Müfettiş Yardımcılarının" ibaresinden önce gelmek üzere "Belediye Müfettiş Yardımcıları" ibaresi eklenmiştir.

657 sayılı Kanunun 36-A/11. maddesi kariyer meslek mensubu olarak anılmaktadır. Bu gruptaki personel mesleğe yardımcı olarak başlamakta, üç yıllık yetişme döneminin ardından müfettiş, uzman, denetmen veya kontrolör olarak atanmaktadır. Yardımcılık döneminin sonrasında yapılan bu atamalarda bu grupta sayılan personele ayrıca bir derece verilmektedir. Yine bu grupta sayılan personele çok sayıda kurumun yeniden teşkilatlanmasında geçiş imkanı sağlanmaktadır. İşte bu maddede yapılan değişiklik ile belediye müfettiş yardımcıları da bu grubun içine alınmıştır.

YAPILAN DÖRDÜNCÜ DÜZENLEME

DHMİ Personeline Havacılık Tazminatı...: Torba kanun tasarısı ile yapılan değişikliklere sitemizde yer vermeye devam ediyoruz. 17/03/2005 tarihli Meclis Genel Kurulunda kabul edilen maddeye göre Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü personeline, personel maliyetlerinin karşılanma oranına göre en yüksek devlet memuru aylığının %200 ile %50'si oranında Havacılık Tazminatı verilmesi öngörülmektedir.

Meclis Genel Kurulunda yapılan değişiklik aşağıdaki şekildedir. Bu madde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

MADDE 28.- 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek mad-de eklenmiştir.
"EK MADDE 2.- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün 3 üncü maddenin (b) ve (c) bentleri kapsamına giren personeline; aylık tutarı, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı prensipleri çerçevesinde personel maliyetlerinin tamamı karşılanan kadro ve pozisyonlarda bulunanlar için en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının %200'ünü, kısmen karşılanan kadro ve pozisyonlarda bulunanlar için %100'ünü, diğerleri için %50'sini geçmemek üzere Yüksek Planlama Kurulunca belirlenen oran, esas ve usullere göre "Havacılık Tazminatı" ödenir. Bu şekilde yapılacak ödemeler, sözleşmeli personel için belirlenen ücret tavanı ile kapsama dahil personele veri-lecek diğer hak ve ödemelerin tespitinde dikkate alınmaz.
Bu tazminat aylıklara ilişkin esaslar çerçevesinde, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir."

Bu maddeye göre;
- Personel maliyetinin tümü karşılananlara 761 YTL,
- Personel maliyeti kısmen karşılananlara 380 YTL,
- Diğer personele ise 190 YTL'ye,
kadar havacılık tazminatı verilecektir.

YAPILAN BEŞİNCİ DÜZENLEME
Devlet Meteoroloji İşleri Memurlarına Ek Ödeme: Bugün yayımlanan 5335 sayılı torba yasa ile, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personele, döner sermaye gelirinden ek ödeme yapılacaktır.

Kabul edilen madde şu şekildedir:

"MADDE 16.- 8.1.1986 tarihli ve 3254 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.
"MADDE 32/D.- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personelden (kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç), Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı prensipleri çerçevesinde personel maliyetlerinin tamamı karşılanan havaalanlarında çalışan personel için en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının %50'sini, bunların dışında kalan diğer personel için ise % 25'ini geçmemek üzere, Genel Müdürlük döner sermaye işletmesi yönetim kurulu kararı ve Maliye Bakanlığının uygun görüş üzerine, bağlı bulunulan Bakan onayı ile belirlenecek usul, esas ve oranlarda her ay döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılır."

Buna göre, bu kurumda çalışan memurlardan (kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç),
a)Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı prensipleri çerçevesinde personel maliyetlerinin tamamı karşılanan havaalanlarında çalışan personel için en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının %50'sini,

b) Bunların dışında kalan diğer personel için ise % 25'ini geçmemek üzere,
her ay döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber