AYM, Vali Yardımcısı'nı haklı buldu

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde kaymakamlık yaptığı dönemde hakkında açılan dava nedeniyle ceza alan Ağrı Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu'nun, "hak ihlali yapıldığı ve üst mahkemeye erişiminin engellendiği" konusundaki Anayasa Mahkemesine yaptığı itiraz haklı bulundu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Haziran 2015 14:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, Vali Yardımcısı'nı haklı buldu

Hani ilçesinde 2007 yılında kaymakamlık yaptığı dönem, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan bir giyim ihalesine fesat karıştırıldığı iddiası üzerine dönemin kaymakamı Gençoğlu ve komisyondaki 11 kişi hakkında dava açıldı.

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, Gençoğlu dışındaki 9 kişi beraat etti, bir kişi hayatını kaybettiği için davası düştü, bir kişi de Yargıtay kararı ile beraat etti.

Mahkeme, ihale kapsamında mal alımı yapılmadan bir ay önce Mardin'in Derik ilçesi kaymakamlığına atanan Gençoğlu hakkında, görevi ihmal ettiği gerekçesiyle 5 ay hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı.

Yargıtay'a gitmesi engellenen ve hak ihlali yapıldığını öne süren Gençoğlu, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Yapılan değerlendirmede, Gençoğlu hakkında "Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine, ihlal edilen ve sonuçlarının ortadan kaldırılması bakımından yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine" karar verilerek, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gençoğlu, hakkında çıkan kararın ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yargılama sonucu adaletin tecelli ederek, beraat edeceğine, üzerinde dolaştırılan haksız ithamların dağılacağına inancının tam olduğunu ifade etti.

Yargıtay kararı ile de ortada bir suç olmadığının tescil edildiğini vurgulayan Gençoğlu, şunları kaydetti:

"Görevden ayrıldıktan bir ay sonra mal teslim alındı ki görevde olsam dahi kaymakam olarak mal teslim alma görevim bulunmuyor. Bu işi muayene kabul komisyonu üyeleri yapıyor. Benim dışımda yargılanan herkes beraat etti. Mülki idare amirleri ile ilgili sanırım ilk defa Anayasa Mahkememiz bireysel hak ihlali kararı verdi."


Diyarbakır Hani ilçesinde 2005 yılında kaymakamlık yapan Rıza Gençoğlu, SYDV'deki bir ihaleye yetkili olarak imza atar.

Ancak mal kabulü sırasında bazı uygun olmayan ürünlerin kabul edildiği iddiası Savcılığa başvuruda bulunulur. Savcılık Valilikten soruşturma izni ister. Valilik ön incelemede soruşturma iznine gerek görmez. Sonrasında Savcı Böl İdare Mahkemesine başvuru. Bölge İdare talebi kabul eder ve kaymakam ağır cezada yargılanır hakkında da 5 ay hapis cezası ve HAGB kararı verilir.

O sırada 5271 sayılı Kanunun 231. maddesine "Sanığın kabul etmemesi halinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilemez" şeklinde bir fıkra eklenir ve geçici madde ile de kanundan önce hakkında HAGB kararı verilerin 15 gün içinde başvuru yapması istenir.

Kaymakam mahkemeye başvuru yapmasına rağmen mahkeme talebi Yargıtay'a yönlendirir ve kanun hükmü uygulanamaz.

Kaymakam, mahkemeye erişim hakkının engellendiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunur. Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, kaymakamın mahkemeye erişim hakkının engellendiğine ve yargılamanın yenilenmesine karar verir.

Mahkeme kararı için tıklayın.

RIZA GENÇOĞLU'NUN SOSYAL PAYLAŞIM SİSTESİNDEN YAPTIĞI AÇIKLAMA

Anayasa Mahkemesi 25/06/2015 Tarihli Resmi Gazetede Yayımlanan İkinci Bölüm 2013\3543 Sayılı Kararı ile Şahsımın Başvurusunu Kabul Ederek Bireysel Hak İhlali Kararı Vermiş ve Yeniden Yargılama Yapılmasına Karar vermiş Bulunmaktadır.

Yeniden yapılacak yargılama sonucunda adaletin tecelli edeceğine beraat edeceğime ve ğzerimde dolaştırılan haksız ithamların dağılacağına inancım tamdır. Netice olarak zaten Yargıtay Kararı ile Ortada bir suç olmadığının tescil edildiği 45 Bin TL yaklaşık maliyet ile ihaleye çıkıp 15 Bin TL ye mal aldığımız malın teslim tarihinde de görevden bir ay önce ayrılmış olduğum zaten ayrılmamış olsam da Kaymakam olarak benim mal teslim alacak halim yoktu da Komisyon varken diğer tüm ilgililerin beraat ettiği bir işti.

Mülki İdare Amirleri ile ilgili olarak sanırım İlk defa şahsım hakkında Anayasa Mahkememiz Bireysel Hak İhlali Kararı veriyor.

Anayasa Mahkememize ve Değerli Üyelerine Bu Karar için Saygılarımı Sunuyorum.

Yaşasın Adalet.

Rıza GENÇOĞLU
Ağrı Vali Yardımcısı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber